Iohannis, la Timişoara: La 30 de ani de la Revoluţie, călăii acelor zile se plimbă încă liberi

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, luni, la Timişoara, că îl copleşeşte un adânc sentiment de ruşine, pentru că, la 30 de ani de la Revoluţie, „călăii acelor zile se plimbă încă liberi” şi a vorbit despre „o datorie neîmplinită a justiţiei din România”.

623 afișări
Imaginea articolului Iohannis, la Timişoara: La 30 de ani de la Revoluţie, călăii acelor zile se plimbă încă liberi

Iohannis, la Timişoara: La 30 de ani de la Revoluţie, călăii acelor zile se plimbă încă liberi

Preşedintele Klaus Iohannis a spus la Timişoara, unde a participat la comemorarea începutului Revoluţiei din 1989, că cea mai mare dezonoare pentru istoria României post-comuniste este „că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârşite la Revoluţie”.

„Dreptatea înseamnă aflarea vinovaţilor şi pedepsirea celor care au curmat vieţi, celor responsabili de represiunea dezlănţuită împotriva revoluţionarilor, responsabili pentru crime, responsabili pentru locul rămas gol din cauza cruzimii lor, resposabili pentru chipuri îndurerate de copii orfani, văduve şi părinţi care nu au încetat niciodată să plângă. Îmi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmaşii celor dispăruţi, pentru eroi şi pentru martiri. Dar în acelaşi timp, un adânc sentiment de ruşine profundă mă copleşeşte. La 30 de ani de la Revoluţie, cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liber. Cea mai mare dezonoare pentru istoria României post-comuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârşite la Revoluţie, în care au fost implicate forţele de represiune ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceauşescu”, a declarat şeful statului.

Klaus Iohannis a spus că nepedepsirea vinovaţilor din Decembrie 1989 rămâne o „datorie neîmplinită a justiţiei din România”.

„Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite, tiranii nu trebuie să scape oprobriului, adevărul cu privire la acele zile care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat. Această datorie neîmplinită a justiţiei din România trebuie reparată pentru victime, dar şi pentru a restaura în întregime demnitatea unei naţiuni care, în sfârşit, şi-ar recupera astfel integral momentul fondator al democraţiei sale. Mai mult, asumarea corectă a faptelor Revoluţiei, preum şi condamnarea publică a crimelor comunismului reprezintă paşi extrem de importanţi în apărarea amintirii eroilor noştri, precum şi pentru împiedicarea unor deghizări meschine, a celor care profită de trecerea timpului şi implicit de diluarea memoriei colective. A spune azi că în România lui 89 nu a existat o revoltuţie anticomunistă este un act ruşinos, prin negarea sacrificiului uman incomensurabil”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a depus luni coroane de flori la Monumentul Eroilor din Timişoara şi va participa la spectacolul de balet „Revolta”, la Opera Naţională Română din oraş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici