Ion Cristoiu: În perioada următoare se pregăteşte o fragmentare a PSD

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, fiind singur pe partea stângă a eşichierului politic, PSD ar putea fi rupt, reînvierea lui Liviu Dragnea şi posibila reabilitare a lui Adrian Năstase după cele două condamnări în dosarele Trofeul calităţii şi Mătuşa Tamara fiind deja semnale în acest sens.

19984 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: În perioada următoare se pregăteşte o fragmentare a PSD

Ion Cristoiu: În perioada următoare se pregăteşte o fragmentare a PSD

“PSD are la ora actuală două mari probleme. Prima este că e singur la nevastă. E singur pe partea stângă. După părerea mea, din semnalele pe care le-am avut, i se pregăteşte o forfecare. I se pregăteşte lui Ciolacu o bărbierire. Probabil au zis că pe partea dreaptă avem tot felul de partiduleţe şi dincolo nimic? Dragnea, aş considera şi cererea lui Adrian Năstase de a fi reabilitat… sigur, pariez, că în perioada următoare se pregăteşte o fragmentare a PSD. Îi va lua şi parlamentari. A doua problemă este faptul că lui Ciolacu i-a vârât cineva în cap că dacă el nu face nimic şi stă, în 2024 câştigă alegerile. Nu ştim. Până în 2024 îşi face un partid Dragnea şi îi ia jumate”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.
 
Lui Ion Cristoiu i se pare suspect şi gălăgia pe care o face PSD că primarii săi nu au primit bani de la Guvern din fondul de rezervă, ceea ce îl face să creadă că toată atmosfera e mai mult pentru decât împotriva partidului lui Marcel Ciolacu.
 
“Singura enigmă care mă face să cred că e ceva în neregulă este de ce nu Stelian Ion. Să fim serioşi... sigur că Stelian Ion pregătea ceva, dar până la urmă.... ruperea coaliţiei a fost clar voită de Iohannis şi de Cîţu. În cazul de faţă, e prea ostentativ anti-PSD ca să nu cred că e pro PSD. Şi PSD-ul face prea mare gălăgie. Tu ai nevoie de PSD fie să faci guvern minoritar, fie să faci alianţă, da? Şi tu acum îi dai în bot? E ceva în neregulă. Adică, cât de importanţi sunt primarii tăi?”, se întreabă publicistul.
 
Scenarii posibile după consultările de la Cotroceni
 
Ion Cristoiu a prezentat şi cele trei scenarii de guvernare care ar urma consultărilor ce vor începe luni la Cotroceni între preşedintele Iohannis şi partidele parlamentare, considerând cea mai probabilă varianta unui guvern minoritar.
 
“Propunerea dlui Ciolacu este următoarea, PNL şi PSD semnează împreună un acord sub supravegherea preşedintelui. Potrivit acestui acord se face un guvern de specialişti, fiecare partid propune miniştri. Acest guvern este votat în prima şedinţă, nu în a doua. Potrivit acordului, acest guvern este real, e sprijinit în Parlament de cele două partide. În martie, premierul ăla îşi dă demisia, potrivit acordului, şi demarează procedura pentru anticipate, se face în viteză. Întrebarea este: dacă pe 15 martie cele două partide ajung la concluzia că nu a trecut pandemia? E un acord între ele. Deci poate să zică noi mai prelungim acordul încă un an. După părerea mea, asta e o soluţie, nu ştiu dacă va fi aprobată, de USL 2 discret”, a suţinut publicistul.
 
De asemenea, publicistul a arătat că această variantă nu s-ar contura imediat, ci la consultările următoare.
 
“Poate nu acum, la consultările astea. Acum trebuie lungită, e criză, cutare, ca să poţi sa dai posibilitatea şi PSD-ului să spună propriului electorat că nu are ce face, mor oamenii... Al doilea scenariu este refacerea coaliţiei, dar ea nu se va putea reface decât dacă cei de la USR PLUS acceptă să iasă de la robinetul cu bani, pentru că vin nişte bani în plus. Sigur, ei nu pot fi furaţi. Cine va avea robinetele la PNRR, poate să aibă şi pilă în străinătate, că poate să aducă firma aia, firma aia. Deci nu e vorba de a fura, ci cui îi dai.
 
Şi scenariu trei, şi cred că este cel mai probabil, este al guvernului minoritar. Cade primul guvern, la care nu cred că va fi premier Cîţu, la al doilea va fi premier Cîţu. Şi atunci, parlamentarilor vine perspectiva. Ori o luaţi pe coclauri, ori votaţi. Pentru că marea problemă este votul de învestitură. Dacă trece guvernul ăsta, PSD nu mai poate depune moţiune de cenzură decât de la 1 februarie anul viitor. USR cu cine să mai semneze o nouă moţiune? Şantajul asupra parlamentarilor este cu ajutorul lui Ciolacu”, a mai spus publicistul.
 
Ion Cristoiu atrage atenţia că, dacă USR PLUS va trece în Opoziţie, va fi mai rău pentru el decât la guvernare, deoarece acolo PSD face jocurile, având cel mai mare număr de parlamentari, şi îi va fi greu să negocieze cu social-democraţii susţinerea unor proiecte de lege.
 
“În Opoziţie, USR are de ales între a colabora cu PNL sau a colabora cu PSD. Pentru că, culmea este, în opoziţie va fi mai rău pentru el. Paradoxul, dacă se întâmplă acest lucru, este următorul: Klaus Iohannis s-a bătut din 2019 să nu mai aibă majoritate PSD. Şi ne-am întors. PSD-ul are majoritatea. Pentru că PSD are cel mai mare număr de parlamentari. Pentru PSD are fi ideal pentru că el face balul”, a subliniat publicistul.
 
Topul săptămânii
 
În Topul săptămânii, realizat de publicistul ion Cristoiu, primul loc este ocupat de preşedinte PSD, Marcel Ciolacu, iar ultimul de copreşedinte AUR, George Simion.
 
Locul 5 – George Simion, copreşedinte AUR
 
“Zice că îl suspendă pe Klaus Iohannis. Matematic, suspendarea are trei etape. Prima etapă. 155 de parlamentari, am calculat eu, trebuie să semneze propunerea de suspendare care trebuie să meargă în Parlament. AUR are 47, de unde ia până la 155? Nu are. Presupunând că USRPLUS se prosteşte şi are, trebuie să ai 233 pentru ca Parlamentul să aprobe suspendarea. Suspendarea înseamnă însă şi referendum. Oho, deci din punctul ăsta de vedere...”
 
Locul 4 - Raed Arafat, şeful DSU
 
„A înviat şi acum este folosit ca aducătorul de veşti rele”.
 
Locul 3 - Dacian Cioloş, preşedintele USRPLUS
 
„Nu am înţeles. Totuşi el este preşedintele partidului. Cine e? Barna sau el? Că în spaţiul public... La ei sentimentul e clar că şi Barna e preşedinte. La Ciolacu nu e. Grindeanu vorbeşte cu aprobare. Acolo Barna vorbeşte pe cont propriu.”
 
Locul 2 - Klaus Iohannis, preşedintele României
 
„Pentru că ştiţi care e sentimentul meu? Am întrebat în PNL. Domne, dar ce faceţi? Nu ştim. Toţi ne uităm la Cotroceni. Şi? Nu ştim ce vrea Cotroceniul. E ca atunci... triburile se roagă la un bolovan şi bolovanul nu face nimic. Şi bă, dar ce a vrut să zică bolovanul? Adică nu primesc niciun semn. Măcar Traian Băsescu mergea la un şpriţ.”
 
Locul 1 - Marcel Ciolacu, preşedinte PSD
 
„Pentru două motive. Pentru că a reuşit să facă această majoritate şi pentru că îl aşteaptă o bărbierire. Mi s-a părut ciudată şi povestea cu certificatul de revoluţionar de la DNA care a ajuns pe mâna unora anti PSD. Eu cred, pot să semnalez de pe acum, că, pe undeva. s-a zis aşa. Bă, dar pe partea dreaptă avem tot felul de partiduleţe şi dincolo, ăla de 30 de ani... hai să-i creăm un concurent.
 
Pro România nu se resuscitează. Pe Dragnea, Dragnea e într-o efercvescenţă, ei au nevoie de nişte UNPR-uri. La un moment dat, sunt ăia nemulţumiţi de Ciolacu. Ideea genială a acestei emisiuni... au venit nişte bani...dacă nu veneau aceşti bani, PSD-ul mai făcea atâta gălăgie? Aceşti bani nu erau prevăzuţi. Prea face gălăgie, e ceva în neregulă. Şi faptul că se duce luni la Cotroceni cu ăia (trei aleşi locali) care nu au primit bani de la Guvern. V-am zis, Marcel Ciolacu vă fură poşeta şi apoi îi mulţumiţi.”
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cristoiu,
psd,
dragnea

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici