Iordache spune că experţii Comisiei de la Veneţia au fost induşi în eroare de criticile lui Iohannis, Lazăr şi Kovesi

Florin Iordache a afirmat că experţii Comisiei de la Veneţia au fost induşi în eroare de către unii reprezentanţi ai autorităţilor române cu care s-au întâlnit, menţionând în acest sens criticile lui Klaus Iohannis, ale procurorului general, Augustin Lazăr, a fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi.

636 afișări
Imaginea articolului Iordache spune că experţii Comisiei de la Veneţia au fost induşi în eroare de criticile lui Iohannis, Lazăr şi Kovesi

Iordache spune că experţii Comisiei de la Veneţia au fost induşi în eroare de criticile lui Iohannis, Lazăr şi Kovesi

"Parlamentul României salută corecturile făcute de Comisia de la Veneţia a unor erori cuprinse în avizul preliminar privind modificările la legile justiţiei, însă constată că o serie de alte erori şi afirmaţii nefondate au rămas în respectivul raport, ceea ce-i slăbeşte obiectivitatea. În ciuda confuziei voite induse în spaţiul public cu privire la cele două avize, subliniem faptul că acestea privesc două procese legislative distincte, ce sunt în stadii diferite, au obiecte diferite şi sunt complet independente unul de celălalt. Ne vom referi, de aceea, distinct la fiecare dintre ele. 1. Avizul final pe legile justiţiei cuprinde o serie de modificări esenţiale faţă de avizul preliminar, publicat în luna iunie 2018. Acest fapt confirmă susţinerile noastre, potrivit cărora experţii Comisiei de la Veneţia au fost induşi în eroare de către o parte dintre reprezentanţii autorităţilor române cu care s-au întâlnit", transmite, marţi, preşedintele Comisiei pentru legile justiţiei, Florin Iordache, într-un comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.

Acesta exemplifică prin "criticile agresive" ale preşedintelui Klaus Iohannis, ale Opoziţie, cât şi ale lui Augustin Lazăr şi fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, la modificările aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

"Un prim exemplu de o astfel de modificare, care este şi cea mai importantă, priveşte modificarea adusă Legii nr.304/2004, vizând posibilitatea acordată procurorilor ierarhic superiori de a invalida soluţia unui procuror pe motiv că este “netemeinică”. Această modificare a fost criticată agresiv de opoziţie, de Preşedintele României, de Procurorul General Augustin Lazăr şi de Procurorul şef al DNA de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, alături de Asociaţia Procurorilor din România şi Forumul Judecătorilor din România. Toţi au susţinut, contrar normelor legale deja în vigoare, că această prevedere este una nouă care aduce atingere independenţei procurorilor. Opinia acestora, emisă de la cel mai înalt nivel, a fost preluată şi rostogolită apoi în mod susţinut de o parte a presei", a completat Iordache.

Referitor la această critică, social-democratul spune că "în avizul preliminar, contrar susţinerilor noastre bazate pe texte de lege deja în vigoare, a fost preluată ca atare această critică".

Acesta aminteşte şi de faptul că experţii Comisiei de la Veneţia menţionează au avut o opinie legate SRI despre care au spus că, până la decizia CCR din 2016 era singura autoritate care avea dotările tehinice pentru a aplica măsurile speciale de cercetare în cazurile de corupţie şi că această părere a forului european denotă "manipularea crasă la care au fost expuşi experţii Comisiei pe acest subiect".

"În avizul preliminar, Comisia de la Veneţia menţionează expres că: <95. Potrivit explicaţiilor primite de delegaţia Comisiei de la Veneţia, sprijinul sus-menţionat a fost justificat de imperativele juridice şi tehnice legate de aplicarea măsurilor speciale de cercetare în cazurile complexe de corupţie, serviciul de informaţii fiind, până la decizia Curţii Constituţionale din anul 2016, singura autoritate care dispunea de dotările tehnice necesare unor astfel de măsuri şi singura autoritate căreia legea îi permitea să folosească respectivele mijloace tehnice. În acelaşi timp, criticile aduse implicării serviciilor de informaţii sunt văzute de unele părţi interesate (inclusiv unii procurori) ca fiind motivate de reuşitele României în lupta împotriva corupţiei şi ca o reflectare a eforturilor intreprinse pentru a contracara această luptă>. Afirmaţia din raportul preliminar reflectă manipularea crasă la care au fost supuşi experţii Comisiei pe acest subiect", potrivit sursei citate.

Iordache mai precizează că, "în observaţiile trimise Comisiei de la Veneţia am arătat că nicio lege nu conferea Serviciului Român de Informaţii dreptul de a efectua interceptări, adică acte de cercetare penală, în baza mandatelor emise în temeiul Codului de procedură penală. De asemenea, în ceea ce priveşte dotarea tehnică, am arătat că DNA a cheltuit sute de mii de euro pentru dotarea cu aparatură de interceptare, cu mult anterior anului 2016, astfel încât susţinerea că doar SRI avea aceste dotări era o ofensă adusă contribuabililor europeni".

Deputatul PSD susţine că deşi "în raportul final această parte a fost înlăturată, acest fapt însă nu schimbă modalitatea nedemnă, iresponsabilă şi lipsită de onestitate a autorităţilor române care au furnizat date şi informaţii false Comisiei de la Veneţia".

El mai spune că, din păcate, au fost păstrate în raportul final referitor la legile justiţiei, "o serie de erori factuale grave şi afirmaţii nefondate care discreditează obiectivitatea dorită a raportului".

"De exemplu, demersul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a sesiza CCR este calificat ca fiind “unic” (par. 28), se susţine în continuare în raportul final al Comisiei de la Veneţia. În realitate însă, atât în cazul modificărilor legilor justiţiei din 2005, cât şi din 2012, ICCJ a sesizat Curtea Constituţională. Prin urmare, demersul ICCJ de a sesiza CCR nu este unic, ci, dimpotrivă, unul uzual când vine vorba despre modificări făcute la legile justiţiei. Un alt exemplu este menţiunea că, în cadrul procedurii de numire a procurorilor de rang înalt, avizul se va muta de la Plenul CSM la Secţia pentru Procurori (par. 50). Afirmaţia este complet falsă, deoarece şi în trecut acest aviz era emis tot de Secţia pentru Procurori şi nu de către Plenul CSM", a declarat Iordache.

Referitor la celelalte recomandări, Florin Iordache spune că o parte au fost deja implementate prin OUG nr.92/2018, care va fi dezbatută şi îmbunătăţită în Parlament şi că acestea privesc problema pensionării magistraţilor, a condiţiilor de revocare din funcţii de conducere, de clarificare a dreptului de vot al membrilor societăţii civile şi de revocare a membrilor CSM.

"Rămân în discuţia Parlamentului recomandările privind eficientizarea controlului asupra serviciilor de informaţii şi a creşterii rolului societăţii civile în cadrul CSM, recomandări care sunt binevenite.
În ceea ce priveşte problema noii secţii în cadrul PICCJ, am prezentat argumentele noastre ce justifică înfiinţarea acestei secţii. Câtă vreme argumentelor noastre, bazate pe cifre şi exemple concrete, nu li s-au adus argumente contrare şi nici nu ne-au fost prezentate soluţii alternative concrete şi viabile, ne menţinem opţiunea legislativă, cu atât mai mult cu cât CCR a confirmat că aceasta este o garanţie a independenţei judecătorilor şi procurorilor", completează sursa menţionată.

Sursa citată adaugă că: "perspectiva operaţionalizării noii secţii a determinat închiderea de către DNA a sute de dosare privind magistraţii. Astfel, dacă potrivit informaţiilor furnizate de Inspecţia Judiciară la data de 30 iulie 2018, “se aflau în curs de soluţionare la Direcţia Naţională Anticorupţie 415 cauze vizând în total 474 de judecători şi 346 de procurori", conform cifrelor furnizate de DNA la data de 5 octombrie 2018 mai sunt în lucru 233 de cauze care vizează plângeri, sesizări referitoare la magistraţi. Cu alte cuvinte, în doar două luni, dintre care luna august cuprinsă în vacanţa judecătorească, au fost soluţionate nu mai puţin de 182 de dosare privind magistraţii, asta în condiţiile în care, anterior modificării legii, dosarele trenau ani de zile".

Despre recomandările Comisiei de la Veneţia care impun o revizuire a Constituţiei, deputatul PSD spune că acestea vor fi avute în vedere în momentul în care un astfel de demers va fi iniţiat.

"În concluzie, avizul final al Comsiei de la Veneţia pe legile justiţiei corectează o parte din erorile iniţiale, generate de informaţiile false furnizate de o parte din autorităţile române. În ceea ce priveşte recomandările menţinute în raportul final, câteva au fost implementate, altele rămân în discuţie, urmând a fi analizate în Parlament, cu ocazia dezbaterii proiectului de lege de aprobare a OUG nr.92/2018. Unele nu pot fi implementate, câtă vreme nu vor fi prezentate alternative viabile pentru corectarea unor probleme de sistem incontestabile", a explicat Iordache.

Referitor la Codul Penal şi Codul de Procedura Penală, Florin Iordache spune că experţii Comisiei de la Veneţia recomandă reevaluarea soluţiilor legislative adoptate, în acord cu respectarea strictă a deciziilor Curţii Constituţionale.

"Fără discuţie, vom avea în vedere, la reluarea dezbaterilor în Parlament, toate îndrumările Curţii Constituţionale, sens în care aşteptăm motivarea deciziei Curţii Constituţionale în privinţa Codului de Procedură Penală şi pronunţarea deciziei în ceea ce priveşte Codul Penal. Invităm atât partidele din opoziţie, cât şi reprezentanţii autorităţilor judiciare şi ai barourilor, să participe lucrativ la lucrările comisiei parlamentare, prin depunerea de amendamente, în acord cu dezlegările Curţii Constituţionale şi ale Comisiei de la Veneţia", a conchis Iordache.

Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneţia "exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici