Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, care îl găsise incompatibil. Reacţia lui Iohannis

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis, miercuri, contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea raportului de evaluare.

1585 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, care îl găsise incompatibil. Reacţia lui Iohannis

Klaus Iohannis (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instanţa a admis contestaţia primarului Sibiului, Klaus Iohannis, referitoare la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea raportului de evaluare prin care ANI constata că Iohannis se află în incompatibilitate.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare. Eventualul recurs va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 24 aprilie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Iohannis susţinea că este vorba despre o confuzie pe care o face ANI.

"Există societatea Pieţe, care a fost înfiinţată de noi acum câţiva ani. ANI spune că sunt incompatibil pentru că reprezint municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor, lucru total fals. Nu am avut niciodată un astfel de mandat, deci nu există cauza. A doua se referă la Societatea Apă Canal, societatea care, după înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), a devenit operator regional. Toţi primarii comunităţilor care sunt în ADI Apă sunt şi reprezentanţii comunităţilor lor în Adunarea Generală a Acţionarilor la Apă Canal, care este operator regional, având comunităţi din judeţele Sibiu şi Braşov", explica Iohannis, care adăuga că legea incompatibilităţilor prevede că primarul nu poate fi acţionar în AGA a unor societăţi de interes local, fără a face referire la societăţile regionale.

Klaus Iohannis a contestat decizia ANI în 31 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia.

În 2 iulie, ANI a depus o cerere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de strămutare a dosarului de incompatibilitate de la Curtea de Apel Alba-Iulia la o altă instanţă egală în grad. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins însă cererea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de judecare a cauzei la o altă instanţă, astfel că dosarul a rămas la Curtea de Apel Alba-Iulia.

Pe de altă parte, ANI a sesizat Parchetul într-un alt dosar vizându-l pe Klaus Iohannis, în care îl acuză că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală.

Iohannis este prim-vicepreşedinte al PNL şi exercită al patrulea mandat consecutiv de primar al Sibiului.

Iohannis: Decizia instanţei confirmă că un primar poate face parte din AGA la o societate de stat

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a transmis, miercuri, un comunicat de presă în care îşi exprimă opinia cu privire la decizia favorabilă dată de Curtea de Apel Alba Iulia în procesul său cu Agenţia Naţională de Integritate, care a susţinut că s-ar fi aflat în incompatibilitate.

"Mă bucur de această hotărâre favorabilă a instanţei", spune Iohannis, susţinând că decizia instanţei nu face decât să confirme ceea ce el a susţinut de la început, respectiv că nu este vorba despre o incompatibilitate.

"Decizia vine să confirme ceea ce eu am susţinut de la bun început, şi anume că nu poate reprezenta un caz de incompatibilitate prezenţa primarului -reprezentantul comunităţii respective - în Adunarea Generală a Acţionarilor unei societăţi care oferă servicii de utilitate publică în întreaga regiune şi care se află integral în mână publică", arată Iohannis.

El mai spune că decizia Curţii de Apel Alba Iulia i se pare cu atât mai corectă cu cât el nu a obţinut niciun venit din AGA Apă Canal Sibiu.

Ulterior, Klaus Iohannis a declarat, într-o conferinţă de presă, că primarii aflaţi în aceeaşi situaţie cu a lui nu se află în stare de incompatibilitate.

"Primarii care au aderat sau care reprezintă comunităţile lor în aceste entităţi, în special în Adunarea Generală a Acţionarilor, la operatorii regionali, sunt într-o situaţie foarte asemănătoare cu a mea. Aceia care sunt într-o astfel de stiuaţie, după părerea mea, nu sunt în incompatibilitate fiindcă legea care specifică incompatibilităţile nu a fost adusă în acord cu legislaţia europeană. Este, deci, anacronică şi nu prevede această situaţie. Nu poate Agenţia Naţională de Integritate să interpreteze legea în aşa fel încât să rezulte că suntem în incompatibilitate fiindcă legea nu discută situaţii de operatori regionali", a spus Iohannis.

El a precizat că întreaga legislaţie în materie trebuie adaptată celei europene.

"În momentul în care Agenţia Naţională de Integritate a publicat un raport, el trebuie contestat într-un termen foarte scurt dacă nu rămâne valabil şi înseamnă că alesul local a recunoscut incompatibilitatea. Pe de altă parte, este evident că legislaţia trebuie îmbunătăţită. Un prim pas necesar ar fi aducerea legislaţiei în acord cu legislaţia europeană, cel puţin la acest capitol. În speţă, trebuie clarificat că primarii care reprezintă comunităţile lor în Adunarea Generală a Acţionarilor, într-un operator regional care este sută la sută în mână publică, nu sunt în situaţie de incompatibilitate. Mai bine ar fi ca întreaga legislaţie în materie să fie adaptată legislaţiei europene", a declarat Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici