Legea de aprobare a OUG 3/2009 privind desfiinţarea DLAF, neconstituţională

Curtea Constituţională a decis, joi, că Legea de aprobare a OUG 3/2009 prin care premierul Emil Boc a desfiinţat DLAF, înfiinţând un nou Corp de control, bazat pe un angajament de loialitate este neconstituţională.

175 afișări
Imaginea articolului Legea de aprobare a OUG 3/2009 privind desfiinţarea DLAF, neconstituţională

Legea de aprobare a OUG 3/2009 privind desfiinţarea DLAF, neconstituţională (Imagine din arhivă; Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Curtea Constituţională s-a pronunţat, joi, în cadrul controlului anterior promulgării legii, prevăzut de art.146 lit.a) din Constituţie, asupra sesizării de neconstituţionalitate a Legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.3/2009 pentru modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, potrivit unui comunicat al Curţii Constituţionale.

În urma deliberării, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituţională.

Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Prin OUG 3/2009, Departamentul pentru Luptă Antifraudă a trecut din structura Cancelariei Primului Ministru în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, fiind direct subordonat primului ministru şi în coordonarea vicepremierului.

Ordonanţa a fost emisă în 11 februarie, fiind publicată în Monitorul Oficial tot în aceeaşi zi.

O delegaţie a OLAF a discutat cu reprezentanţii Guvernului despre acest normativ, la o săptămână după emiterea lui. Biroul de presă al OLAF preciza atunci că a lecturat "cu surprindere" OUG 3/2009 şi a transmis o poziţie clară Executivului român, care a dat asigurări privind independenţa şi continuitatea DLAF.

La două săptămâni după aprobarea ordonanţei, deputatul PNL Alina Gorghiu declara, într-o conferinţă de presă, că a depus o sesizare către Avocatul Poporului în vederea contestării acestui act normativ la Curtea Constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici