Legea graţierii, dezbătută în Comisia juridică a Senatului. Un reprezentant al Administraţiei Penitenciarelor, invitat

Comisia juridică a Senatului a dezbătut, marţi, proiectul de lege al guvernului privind graţierea, reprezentanţi ai magistraţilor fiind invitaţi să ia parte la discuţii.

1702 afişări
Imaginea articolului Legea graţierii, dezbătută în Comisia juridică a Senatului. Un reprezentant al Administraţiei Penitenciarelor, invitat

Legea graţierii este dezbătută la această oră în Comisia juridică a Senatului (Imagine: Bogdan Maran/ Foto Mediafax)

Şedinţa a început cu discutarea, la cererea Ministerului Justiţiei, a unui document trimis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

"În urma analizei făcută la nivel de sistem, este imposibil să refacem traseul fiecărui deţinut în ultimii patru ani. Vorbim de peste 80 de mii de deţinuţi. Aşa cum arată proiectul de lege, dacă rămâne aşa, orice mică scăpare va genera date false. (...) Proiectul, în această formă, nu poate fi aplicat", a spus un reprezentant ANP în timpul dezbaterilor.

Reprezentantul ANP a fost întrebat de preşedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PSD Şerban Nicolae dacă există la nivelul instituţiei o evaluare a spaţiilor din penitenciare, dacă sunt "corespunzătoare" sau "necorespunzătoare", iar directorul adjunct ANP a răspuns spunând că Penitenciarul Arad este singurul din ţară care asigură condiţii bune, în timp ce toate celelalt sunt "supraaglomerate".

Modul în care a fost conceput proiectul de lege a fost criticat de reprezentanţii magistraţilor.

"Avem o foarte mare problemă, o nerealitate a modului în care legea este concepută din cauza lipsei de personal. Ajungem la instanţa de judecată. La articolul VI din lege s-a prevăzut o situaţie oarecum de degrevare a judecătorilor de la judecătorii dar numai în privinţa cererilor de eliberare condiţionată, (...) dar ce facem cu cererile care ajung pe masa judecătorilor de supraveghere? Ei vor fi supraaglomeraţi, încărcaţi, înfundaţi în mormane de hârtii cărora nu le vor putea face faţă pentru că ei sunt foarte puţini, iar cererile vor fi pentru nouă zecimi dintre deţinuţi. Pe de altă parte, după ce depăşim toate aceste situaţii care sunt obiective şi fără îndreptarea cărora legea nu va avea succes, trebuie să avem în vedere că ea conţine şi dispoziţii de netrecut care încalcă Codul penal, autoritatea de lucru, judecata unor hotărâri judecătoreşti, realitatea din instanţe, (...) deci sunt o serie de greşeli grave care nu pot fi trecute cu vederea. (...) Modalitatea în care este acum făcută legea, nu îşi va atinge scopul”, a spus Andreea Ciucă, preşedinte interimar al Asociaţiei Magistraţilor din România.

Comisia juridică a decis alocarea unui termen de o săptămână pentru depunerea unor amendamente la proiectul de modificare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici