Liberalii fac scut în jurul preşedintelui, după amenda de 2000 de lei pentru utilizarea cuvântului "penal": "Decizia CNCD, scandaloasă". De ce vrea PNL să schimbe legea

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, că decizia CNCD în privinţa preşedintelui Klaus Iohannis este scandaloasă şi că liberalii vor modificarea legislaţiei, astfel încât membrii Consiliului pentru Combaterea Discriminării să fie reprezentanţii societăţii civile, nu numiţi politic.

696 afișări
Imaginea articolului Liberalii fac scut în jurul preşedintelui, după amenda de 2000 de lei pentru utilizarea cuvântului "penal": "Decizia CNCD, scandaloasă". De ce vrea PNL să schimbe legea

Orban: Decizia CNCD în privinţa preşedintelui Iohannis, scandaloasă. Vom modifica legea CNCD

”Partidul Naţional Liberal dezavuează decizia scandaloasă luată de Consiliul pentru Combaterea Discriminării în privinţa preşedintelui Klaus Iohannis. Cea mai bună dovadă a faptului că CNCD acţionează la ordin politic este scoaterea basta curată a prim-ministrului Vasilica Viorica Dăncilă pentru afirmaţiile într-adevăr grave la adresa persoanelor care suferă de autism”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presă.

El mai spune că se poate constata de ce a fost important pentru PSD ca pe postul deţinut de PNL în CNCD să fie desemnat un reprezentant al ALDE, respectiv ”de a obţine o majoritate politică la nivelul Consiliului care să ia decizii pe considerente politice şi nu raportate la principiile pe care ar trebui să le aibă în vedere CNCD”.

”Obsesia acestei coaliţii toxice pentru înstăpânirea asupra tuturor instituţiilor statului şi deturnarea rolului acestora poate fi constatată o dată în plus prin cazul Consiliului pentru Combaterea Discriminării, transformat cu această ocazie în <Comitetul pentru Discriminare> ca instrument de represiune politică la ordin al PSD-ALDE. Partidul Naţional Liberal va iniţia un proiect de lege pentru modificarea statului CNCD şi instituirea unui mecanism de numire în funcţie a membrilor acestuia bazat pe implicarea organizaţiilor societăţii civile, prin reprezentanţii săi, urmărind eliminarea factorului politic în selectarea membrilor Consiliului”, a conchis Orban.

Colegiul este format în total din 9 membri cu rang de secretar de stat care sunt votaţi în Parlament, la propunerea partidelor police. 

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a scris, pe Facebook, că va redacta opinia separată privind votul împotriva sanţionării preşedintelui Klaus Iohannis pentru folosirea termenului "penali".

"8,3 km - 43,2 min - gata de motivarea opiniei separate - nu cred ca exista in RO judecator care sa mentina decizia majoritara de sanctionare de astazi in speta cu "penali" - si prin opinia minoritara vom pune la dispozitia jidecatorului toate motivele de fapt si de drept sa coreteze decizia de astazi", a scris pe Facebook Asztalos Csaba.

Potrivit anunţului oficial al CNCD: "Utilizarea termenului “penali” de către preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fara a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2000 lei".

În acest caz votul a fost de 5 la 4, votul împotrivă fiind al preşedintelui Consiliului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că va contesta decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării de a-l sancţiona cu 2.000 de lei, considerând măsura ca fiind una politică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici