Licitaţia de 2 miliarde euro pentru achiziţia sistemelor de rachete antiaeriene cu rază mică a fost suspendată

Luni ar fi trebuit, într-o primă fază, să se deschidă ofertele pentru licitaţia MApN pentru achiziţia sistemelor de rachete antiaeriene cu rază mică şi foarte mică, contract de 10 miliarde de lei, dar după ce operaţiunea a fost amânată cu o lună, pentru 8 februarie, licitaţia a fost suspendată.

5229 afișări
Imaginea articolului Licitaţia de 2 miliarde euro pentru achiziţia sistemelor de rachete antiaeriene cu rază mică a fost suspendată

Ministerul Apărării Naţionale nu are niciun punct de vedere oficial la această situaţie. Aceste sisteme sunt necesare pentru alcătuirea celui de al doilea nivel de apărare a spaţiului aerian al ţării, după sistemele PATRIOT. Astfel de sisteme antiaeriene, cu raza mică, sunt de fapt cele mai eficiente împotriva ţintelor mici, care zboară la mici altitudini, precum dronele Shahed-136, lansate de Rusia împotriva Ucrainei, şi care mai cad şi pe teritoriul nostru, relatează www.monitorulapararii.ro.

Anul 2023 a adus cu el, pe lângă multe realizări în domeniul achiziţiilor, precum semnarea contractelor pentru drone, trei sisteme PATRIOT, un batalion tancuri Abrams etc, şi un mare eşec, anularea licitaţiei pentru achiziţia celor patru corvete şi modernizarea a două fregate, fapt care va îngreuna apărarea apelor teritoriale de către Forţele Navale.

Armata a lansat, prin compania Romtehnica, la jumătatea lunii noiembrie, licitaţia pentru achiziţia de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune (SHORAD/VSHORAD), contract estimat atunci la 10 miliarde lei.

În 2017 s-a mai cerut aprobarea Parlamentului pentru 21 de astfel de sisteme (6 pentru forţele aeriene şi 15 pentru forţele terestre), la un cost de 2,1 miliarde de euro, dar achiziţia nu a mai avut loc. Şi în 2020, MApN a cerut aprobarea Parlamentului pentru 27 de sisteme integrate de apărare antiaeriană SHORAD/VSHORAD (cu rază scurtă şi foarte scurtă) pentru care estima un cost de 2,7 miliarde de euro, fără TVA.

Potrivit angajamentelor internaţionale, un număr de sisteme vor fi integrate într-un sistem de comandă-control aliat care să permită acţiuni în mediul internaţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici