Lider PCM Covasna: Reprezentanţii UDMR şi PCM au finalizat discuţiile despre proiectul de autonomie

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, afirmă că reprezentanţii UDMR şi cei ai PCM au finalizat discuţiile despre proiectul de autonomie al Uniunii, ajungând la un consens, şi urmează ca acesta să fie lansat în dezbatere publică în perioada 10-15 august.

297 afișări
Imaginea articolului Lider PCM Covasna: Reprezentanţii UDMR şi PCM au finalizat discuţiile despre proiectul de autonomie

Lider PCM Covasna: Reprezentanţii UDMR şi PCM au finalizat discuţiile despre proiectul de autonomie (Imagine: Kiss Edit/Mediafax Foto)

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, care a făcut parte din grupul de lucru, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că delegaţii UDMR şi ai PCM au finalizat lucrul la proiectul de statut privind autonomia Ţinutului Secuiesc, pe care Uniunea vrea să îl depună în Parlament.

"UDMR a promis că, în perioada 10-15 august, acest proiect va fi adus la cunoştinţa opiniei publice şi lansat în dezbatere publică. Grupul de lucru comun al UDMR şi PCM şi-a finalizat lucrările, s-a ajuns la un consens, la o variantă de proiect acceptat de ambele părţi şi urmează ca, după dezbaterea publică, proiectul de autonomie să fie depus în Parlament, sperăm că în luna septembrie", a spus liderul PCM Covasna.

El a subliniat că acest proiect este o variantă îmbunătăţită şi completată a statului de autonomie elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc.

Kulcsar Terza a menţionat că PCM susţine în continuare că este important ca acest proiect de lege să fie însoţit de un pachet de propuneri privind revizuirea Constituţiei, iar una dintre acestea se referă la introducerea Declaraţiei de la Alba Iulia din 1918 într-o lege şi în Constituţie.

"Nu cred că există vreun român care să conteste Declaraţia de la Alba Iulia, care, dacă ar fi inclusă într-o lege şi în Constituţie, în mod automat ar garanta dreptul comunităţii maghiare la autonomie", a subliniat preşedintele PCM Covasna.

În iunie, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţinea că proiectul statutului de autonomie a Ţinutului Secuiesc la care lucrau reprezentanţii Uniunii va trebui să cuprindă cinci elemente importante: atribuţiile care ar trebui delegate de la nivel central către autorităţile regionale şi locale, limbile oficiale în regiune, asigurarea proporţionalităţii etnice în instituţiile publice, autonomia fiscală şi asigurarea drepturilor românilor din zonă.

În ceea ce priveşte atribuţiile, liderul UDMR Sfântu Gheorghe, care a făcut parte din grupul de lucru al proiectului de statut, considera că apărarea şi politica externă ar trebui să rămână la nivel central, iar restul să fie delegate autorităţilor regionale şi locale.

El adăuga că, prin acest proiect, UDMR propune ca în regiunea autonomă limba maghiară să fie oficială, alături de limba română.

Cu privire la autonomia fiscală, Antal explica faptul că aceasta ar însemna ca toate taxele şi impozitele să fie adunate la nivel regional şi o cotă parte din această sumă - 5-10 la sută, în funcţie de negocieri - să fie transferată bugetului central.

Cu privire la comunitatea românească din zonă, Antal preciza că drepturile acesteia nu vor fi îngrădite prin statutul de autonomie şi că şi românii vor avea de câştigat în urma autonomiei. "Cea de-a cincea problemă care trebuie rezolvată în acest statut se referă la drepturile asigurate românilor din această zonă, pentru a fi foarte clar pentru toată lumea că prin acest proiect şi prin realizarea autonomiei drepturile comunităţii româneşti nu vor fi îngrădite. (…) Noi nu vrem să scăpăm de români, noi vrem ca ei să rămână aici, să contribuie şi ei la o viaţă mai bună, să trăiască mai bine, să învăţăm unii de la ceilalţi", susţinea el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici