Viorica Dăncilă, INTERVIU în exclusivitate la "Marius Tucă Show": Voi candida la şefia PSD/ In iulie mai putem face un congres pentru prezidenţiabil/ Nu voi abroga OUG 114, dar trebuie făcute modificări

Premierul României Viorica Dăncilă a susţinut un interviu LIVE în cadrul emisiunii "Marius Tucă Show" transmisă pe mediafax.ro şi gandul.info.

25376 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă, INTERVIU în exclusivitate la "Marius Tucă Show": Voi candida la şefia PSD/ In iulie mai putem face un congres pentru prezidenţiabil/  Nu voi abroga OUG 114, dar trebuie făcute modificări

LIVE Viorica Dăncilă, INTERVIU în exclusivitate la "Marius Tucă Show": Voi candida la şefia PSD/ In iulie mai putem face un congres pentru prezidenţiabil/ Când mi s-a propus funcţia de premier, prima dată am spus "Nu"

 

Declaraţiile premierului Dăncilă:

„Serviciile trebuie să îşi facă datoria, iar oamenii politici să nu fie implicaţi”

Viorica Dăncilă a afirmat, la Marius Tucă Show, că serviciile de informaţii ar trebuie să îşi facă datoria lor, iar oamenii politici să nu fie implicaţi. Premierul a precizat că cine a spus că ea ar fi predat PSD serviciilor are o imaginaţie foarte bogată. Citeşte continuarea AICI

 

„Nu voi abroga OUG114, dar trebuie făcute modificări”
 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la Marius Tuca Show, că nu va abroga OUG 114, dar vor exista modificări, acolo unde lucrurile nu sunt flexibile, în urma discuţiilor cu factorii implicaţi.

"Nu voi abroga OUG 114, dar trebuie făcute modificări, pe care nu trebuie să le facă guvernul, ci cu toţi factorii implicaţi. Să putem modifica ce nu e bun", a declarat Viorica Dăncilă, la Marius Tucă Show.

Ordonanţa 114, care prevede măsuri fiscale, în special pentru bănci şi companiile din energie şi comunicaţii a fost criticată în repetate rânduri de asociaţiile patronale, pe motiv că suplimentează sumele pe care companiile trebuie să le plătească autorităţilor de reglementare.

 

Dăncilă recunoaşte pentru prima dată problemele cu Liviu Dragnea: Aveam păreri divergente

Pentru prima dată, premierul Viorica Dăncilă a declarat, la Marius Tuca Show, că a avut probleme de comunicare cu Liviu Dragnea, în ultima perioadă de şefie a acestuia la PSD, afirmând că în seara alegerilor a mers la partid cu mai mulţi miniştri, ştiind de rezultatul slab de la urne. Citeşte continuarea AICI

In iulie mai putem face un congres pentru prezidenţiabil/Ce spune despre Firea

Premierul Viorica Dăncilă spune, la Marius Tuca Show, că este greu ca în următoarele două săptămânii să fie realizate toate sondajele pentru desemnarea prezidenţiabilului, motiv pentru care este posibil ca social democraţii să fie convocaţi într-un nou congres în luna iulie.

"E un partid mare, avem oameni valoroşi, sunt opinii diferite, dar eu ştiu că ori de câte ori acest partid a fost în cumpănă s-a unit. Şi eu sper să facem acest lucru. Dincolo de candidaţi, e important să unim partidul", a declarat Viorca Dăncilă.

Întrebată dacă Gabriela Firea ar fi variantă pentru prezidenţiabil, Dăncilă a spus: "Mi-ar plăcea ca cineva cunoscut să candidze la prezidenţiale. Fie că e femeie ori bărbat eu voi susţine candidatul nostru".

Legat de profilul candidatului: "Cred că românii doresc un om echilibrat, care să fie preşedintele tuturor românilor, un om care să nu împartă în partidul meu şi partidul altora. Cred că trebuie să fie un preşedinte mediator. Cred că preşedinte jucător am avut şi cred că românii nu îşi mai doresc un preşedinte jucător. Sper. Vom vedea la alegeri".

Premierul anunţă că este posibil ca în luna iulie să fie un nou congres. "Eu cred că în luna iulie mai putem să facem un Congres, pentru că aşa e statutul ca prezideţiabilul să fie votat în Congres. Pentru că trebuie să facem mai multe sondaje (de ce e Congresul în iulie – n.r.). Tratăm cu foarte multă seriozitate acest lucru".

VIDEO: Interviul integral poate fi vizionat imediat mai jos

Despre acţiunile PSD în următoarea campanie: Nici mitinguri nu trebuie să facem

Viitorul candidat la prezidenţiale nu va fi anunţat pe Arena Naţională şi nici mitinguri nu trebuie să mai fie organizate, a anunţat Viorica Dăncilă. Liviu Dragnea a organizat, înainte de europarlamentare, zeci de mitinguri în ţară.

Întrebată dacă PSD îşi va lansa candidatul pe Arena Naţională, Viorica Dăncilă a spus: "Nu, nu vom face pe Arena Naţională. Nici mitinguri nu trebuie să facem din pnuctul meu de vedere. Eu cred că trebuie să fim în mijlocul oamenilor, iar PSD trebuie să se reintoarcă la acest mod de a face campanie".

Întrebată de relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis, Dăncilă a spus: "Erau discuţii punctuale referitoare la mai multe aspecte. Mi-ar fi plăcut să discutăm mai mult despre preşedinţia rotativă. Gândiţi-vă că eu am invitat preşedintele României, când am avut deschiderea la Ateneu, pe toată lumea. Să avem un dialog pe susţinerea liderilor instituţiilor europene, ce înseamnă anumite decizii, intern şi extern", a declarat Viorica Dăncilă.

"A fost şi o perioadă foarte grea, intrarea în strategia e campanie care a agitat foarte mult lucrurile", a mai spus premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis şi prmeierul Viorica Dăncilă au avut în repetate rânduri neînţelegeri, în special legate de nominalizarea unor miniştri, premierul acuzând blocaje ale şefului statului prin amânarea sau refuzul semnării decretelor.

 

Demiterea lui Remus Borza: Dacă toţi consilierii şi-ar comunica opiniile, ar fi haos

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la emisiunea "Marius Tucă Show", referitor la demiterea lui Remus Borza, că a avut o discuţie cu acesta şi i-a explicat că din momentul în care a fost numit consilier al premierului nu mai poate ieşi în public cu păreri personale, nediscutate în Executiv.

"Eu cred că un lider ca să fie puternic nu trebuie să aibă un limbaj violent sau care să fie coleric. Cred că acesta e atributul oamenilor slabi. Eu nu vreau să îl critic pe domnul Borza. Sunt sigură că din punct de vedere profesionat e pregătit. Am avut o discuţie cu dânsul. Nu mai poţi vorbi în nume personal, deja vorbeşti în numele Guvernului. Înainte de a ieşi public trebuie să te consulţi şi să te asiguri că aceasta e linia Guvernului. Gândiţi-vă că am mulţi consilieri, dacă ar ieşi toţi şi ar comunica opiniile, ar fi haos. Acest lucru nu pot să îl tolerez", a declarat Viorica Dăncilă, la emisiunea "Marius Tucă Show".

Premierul Viorica Dăncilă l-a demis, săptămâna trecută, pe consilierul său economic, Remus Borza, după declaraţiile acestuia privind reducerea numărului de bugetari şi de ministere. Acesta a avansat sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la un post de televiune, ideea unei noi ordonanţe care să modifice celebrele OUG 114/2018 şi oug 19/2019. În context, Borza a vorbit şi de o reducere a numărului de bugetari şi o scădere a numărului de ministere. „Am crescut veniturile în sectorul bugetar, cred că suntem singura ţară din lume care plăteşte mult mai bine salariaţii din sectorul public decât pe cei din sectorul privat. Trebuie să gestionăm 800.000 de bugetari, am gonflat foarte mult administraţia. Şi la Guvern trebuie să mai reducem din ministere. E mai eficient, mai rămân bani să facem şi o fabrică în România”, a spus Borza, la Antena 3.

Remis Borza a deţinut funcţia de consilier onorific pe probleme economic al premierului timp de o săptămână.

 

„Eu cred că moţiunea de cenzură nu va trece”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la emisiunea "Marius Tucă Show", că, după părerea sa, moţiunea de cenzură nu va trece, liderul de la Palatul Victoria precizând însă că, dacă acest lucru se va întâmpla, PSD va trebuie să treacă în opoziţie.

"Categoric că trebuie să avem schimbări. Vă daţi seama că trecem în opoziţie, dacă această moţiune de cenzură trece. Nu am făcut scenarii. Încercaţi să sugeraţi faptul că dacă va trece moţiunea premierul va pierde la Congres. Dacă am spus că o sa candidez, o să candidez şi într-o variantă şi în cealaltă. Eu cred că moţiunea nu va trece", a declarat Viorica Dăncilă, la emisiunea "Marius Tucă Show".

Premierul a precizat că, din ce ştie, marţi va fi depusă moţiunea de cenzură, urmând ca săptămâna viitoare să fie dezbătută şi votată,

"Am înţeles că mâine (marţi -n.r.) va fi depusă şi sper ca la începutul săptămânii viitoare să avem închis acest subiect. În momentul când vii cu o moţiune trebui să vii cu o propunere, cu o variantă de Guvern. Că vii şi acuzi şi jigneşti nu ţine loc de certitudine pentru un proiect politic pentru cetăţeni. Am văzut că programul lor e să taie salariile IT-iştilor, că merge pe o politciă de austeritate", a completat Viorica Dăncilă.

 

Dăncilă anunţă că va candida la şefia PSD

Premierul Viorica Dăncilă anunţă că va fi candidat la funcţia de preşedinte al PSD, la congresul din 29 iunie.

"Cred că voi candida. Deocamndată sunt foarte preocupată de organizare", a spus Viorica Dăncilă, la Marius Tuca Show.

Întrebată dacă va fi candidat, Dăncilă a răspuns: "Da, dar eu sper să mai fie şi alţi candidaţi".

Congresul PSD va avea loc pe data de 29 iunie.

Întrebată de prezidenţiale, Dăncilă a spus: "Nu (candidez la prezidenţiale – n.r.). Eu cred că nu mai trebuie să avem această opinie că şeful partidului trebuie să fie candidatul la prezidenţiale. Pot să îi fiu alături, pot să organizez partidul. Eu cred că nu trebuie să mai mergem în aceeaşi logică. Candidatul trebuie să se bucure de popularitate. De aceea am vrut acest Congres mai devreme pentru ca toate eforturile noastre să fie axate pe candidatul la prezidenţiale".

Cât despre candidat: "Categoric, orice coleg bine plasat în sondaje, cum stă Gabi Firea. Eu refuz să cred că există tabere. Mai sunt şi alţi colegi care se bucură de susţinere în partid. Aşa e în democraţie Asta nu înseamnă că suntem rivali, că ne certăm şi nu avem aceeaşi ţintă de a creşte PSD".

 

Despre acţiunile PSD în următoarea campanie: Nici mitinguri nu trebuie să facem

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la "Marius Tucă Show", că viitorul candidat la prezidenţiale nu va fi anunţat pe Arena Naţională şi nici mitinguri nu trebuie să mai fie organizate. Liviu Dragnea a organizat, înainte de europarlamentare, zeci de mitingurir în ţară.

Întrebată dacă PSD îşi va lansa candidatul pe Arena Naţională, Viorica Dăncilă a spus: "Nu, nu vom face pe Arena Naţională. Nici mitinguri nu trebuie să facem din pnuctul meu de vedere. Eu cred că trebuie să fim în mijlocul oamenilor, iar PSD trebuie să se reintoarcă la acest mod de a face campanie".

Întrebată de relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis, Dăncilă a spus: "Erau discuţii punctuale referitoare la mai multe aspecte. Mi-ar fi plăcut să discutăm mai mult despre preşedinţia rotativă. Gândiţi-vă că eu am invitat preşedintele României, când am avut deschiderea la Ateneu, pe toată lumea. Să avem un dialog pe susţinerea liderilor instituţiilor europene, ce înseamnă anumite decizii, intern şi extern", a declarat Viorica Dăncilă.

"A fost şi o perioadă foarte grea, intrarea în strategia e campanie care a agitat foarte mult lucrurile", a mai spus premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis şi prmeierul Viorica Dăncilă au avut în repetate rânduri neînţelegeri, în special legate de nominalizarea unor miniştri, premierul acuzând blocaje ale şefului statului prin amânarea sau refuzul semnării decretelor.

 

Dăncilă, despre justiţie: Nu mai vreau să fie subiectul principal de discuţie
 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la Marius Tuca Show, că nu mai vrea ca justiţia să fie motiv principal de discuţie, iar întrebată dacă există vreun proiect pe justiţie în orizontul apropiat, premierul a negat.

Nu mai vreau să fie subiectul principal de discuţie (n.r.: justiţia). Nu mai vreau să îl abordăm decât atunci când sunt lucruri evidente şi trebuie să le semnalăm. Am fost la Bruxelles, trebuie să luăm în calcul fiecare punct din MCV pentru că vrem să fie ridicat", a declarat Viorica Dăncilă, la Marius Tucă Show.

Întrebată dacă există în orizont vreo decizie luată de justiţie, premierul a răspuns: "Nu".

Cât priveşte posibilitatea ca preşedintele să trimită în Parlament modificările la legile justiţiei, preşedintele interimar al PSD a spus: "Trebuie să vorbesc cu deputaţii şi senatorii, dar vom discuta foarte aplicat legat de acest aspect. Nu trebuie să vedem că dreptatea e de o singură parte. Nu am discutat încă despre acest aspect".

„Nu am identificat temele pe care le voia populaţia. Ne-am axat foarte mult pe justiţie”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că social democraţii au făcut nişte greşeli care au dus la pierderea alegerilor europarlamentare, precizând că formaţiunea pe care o conduce interimar acum s-a axat foarte mult pe tema justiţiei, în detrimentul altora.

"Au fost câteva greşeli din care trebuie să învăţăm. Am greşit că nu am identificat temele pe care le voia populaţia. Ne-am axat foarte mult pe temele de justiţie. Nu spun că nu erau teme necesare despre drepturile omului, despre abuzuri. S-a creat o percepţie greşită, atât la nivel intern, cât şi extern. Guvernul a dat patru OUG referitoare la justiţie. Guvernul Cioloş a modificat într-o noapte 150 de articole la Codul penal şi Codul de procedură penală. Atunci nu s-a discutat nimic. A fost o percepţie erau foarte multe lucruri legate de anumite persoane", a declarat Viorica Dăncilă, la "Marius Tuca Show".

Premierul a precizat că social democraţii nu au vorbit suficient despre lucrurile bune care au fost făcute.

"Nu s-a vorbit despre lucrurile bune care s-au făcut şi s-au făcut foarte multe. (..) Nu am ştiut să comunicăm şi pe alte teme", a completat Viorica Dăncilă.

„Când mi s-a propus funcţia de premier, prima dată am spus NU"

Premierul Viorica Dăncilă declară, la "Marius Tuca Show", că în momentul în care i s-a propus funcţia de premier prima dată a spus "Nu", dar după insistenţe a acceptat. Dăncilă afirmă că soţului i-a spus după ce a luat decizia.

"Ca în mijlocul oceanului, care nu e liniştit, cu multe furtuni. O viaţă în care în fiecare zi îţi poate aduce un lucru nou, iar tu trebuie să ştii să răspunzi acestei provocări. Era o altă abordare în care principala armă era negocierea. Puteai să discuţi cu colegi din alte grupuri politice când voiai ca un amendament o lege să devină realitate. Din păcate aucm nu poţi să discuţi cu nimeni pentru că ura, dezbinarea",a spus Viorica Dăncilă.

"Dorinţa mea a fost să discut cu conducerea partidului pentru a promova mai multe femei. Colegii au spus că au altă abordare şi că ar fi bine să mă pregătesc să preiau funcţia de premier. Primul meu răspuns a fost nu. Ştiam că la Bruxelles aveam foarte multe cunoştinte, am generat un val de încredere, şi că mi-e totuşi greu să revin la politica din România. Am vorbit cu preşedintele partidului, cu colegii mei, mi-au spus că un premier trebuie să fie unul echilibrat. Soţului meu, din păcate, i-am spus după. Nu mai era timp, pentru că am intrat în CEx. Fiecare, nu există un conducător (în familia mea-n.r.). Întotdeauna m-a susţinut. Cum şi eu l-am susţinut. Ar fi lăsat opţiunea la mine", a mai spus Dăncilă.

 


 

Taguri:
dancila,
guvern,
interviu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici