Video Liviu Negoiţă, desemnat de Băsescu pentru funcţia de premier

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, că l-a desemnat pe primarul Sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoiţă (PDL), pentru formarea Guvernului. Şeful statului a menţionat că, prin această desemnare, a dorit să facă o încercare de a răspunde exigenţelor majorităţii create ad-hoc.

285 afişări

Şeful statului a menţionat că, prin această desemnare, adorit să facă o încercare de a răspunde exigenţelor majorităţiicreate ad-hoc. El a adăugat că, la precedenta desemnare,cea a lui Lucian Croitoru, a făcut concesia de a nominaliza unprim-ministru independent, însă s-a dovedit că jumătatea de drum pecare el a parcurs-o prin acest gest nu a fost suficientă pentruaceastă majoritate.

Traian Băsescu a declarat că, prin noua desemnare,răspunde exigenţelor majorităţii care îl susţine pe Klaus Iohannis,respectiv de a fi un om ales cu 80% şi care să fie bungospodar.

Preşedintele a spus, însă, că este necesar un premier curăspundere politică, şi nu un Cabinet de tehnocraţi, aşa cumpropuneau cei care îl susţineau pe Klaus Iohannis pentrupostul de premier.

"Partidele au expus următoarele puncte de vedere: PNLdoreşte un Guvern condus de domnul Iohannis, dar un Guvern detehnicieni, nu un Guvern cu politicieni. PSDdoreşte un Guvern condus de domnul Iohannis, dar un Guvern detehnicieni, nu de politicieni. Ambele partide, îndiscuţiile de ieri, au pus problema evaluării activităţiiGuvernului în luna decembrie, deci după terminarea alegerilorprezidenţiale. Sigur, eu am interpretat, cred eu, corect, nevoiaevaluării după o lună şi jumătate a activităţii unui guvern exactde cei îl propun. De asemeni, UDMR susţine un GuvernIohannis, care poate fi ori de tehnicieni ori depoliticieni. Şi minorităţile susţin ferm un guvernIohannis având în componenţă politicieni", a spus Băsescu.

El a menţionat că unele partide au declarat, laCotroceni, că vor ca actualul Guvern să rămână în funcţie până dupăalegerile prezidenţiale.

"În discuţii, unele din partide, nu voi nominaliza, pentru că nuau fost toate, au prezentat ca variantă şi soluţia ca actualulguvern să rămână să gestioneze treburile Executivului până dupăalegerile prezidenţiale. Această soluţie a fost prezentată ca fiindechidistantă. Pentru că ştiu că partidele nu doresc să se afleaceste detalii, nu voi nominaliza partidele care au avut aceastăopţiune.
PDL susţine varianta unui guvern politic, care să asigurestabilitatea şi politică, nu numai executivă, pentru trecereamomentului dificil de la sfârşitul acestui an", a spuspreşedintele.

"Faţă de aceste propuneri, o poziţie aparte faţă de partide şichiar faţă de grupul minorităţilor a avut-o grupul independenţilor,care şi-a menţinut opţiunea de a susţine orice Guvern care areoameni care să garanteze gestionarea eficientă a treburilor ţării.Îngrijorător este, din punctul meu de vedere, faptul că majoritateaoptează pentru un Guvern de tehnicieni, ceea ce generează riscul caGuvernul să fie unul strict pentru perioada campaniei electorale şicare să aibe o susţinere limitată până la desemnarea preşedintelui,în urma alegerilor. Cred că nu putem avea o astfel de abordare cuguverne de serviciu, până ne rezolvăm problemele de alegeri", a maispus preşedintele.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici