MAE îşi exprimă preocupare privind alegerile din regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud

Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat preocuparea în legătură cu alegerile prezidenţiale organizate în regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. MAE reiterează sprijinul pentru suveranitatrea şi integritatea teritorială a Georgiei în graniţele sale recunoscute internaţional.

125 afișări
Imaginea articolului MAE îşi exprimă preocupare privind alegerile din regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud

MAE îşi exprimă preocupare privind alegerile din regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud

„Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă preocuparea faţă de potenţialul destabilizator al aşa-numitelor „alegeri prezidenţiale” derulate pe teritoriul regiunii Abhazia din Georgia la 25 august 2019, pe care le consideră nelegitime şi nerelevante din punct de vedere politic şi juridic. Ministerul Afacerilor Externe reiterează, pe această cale, poziţia principială a României privind sprijinul pentru soluţionarea pe cale paşnică a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

„În acest context, ministrul român al afacerilor externe împreună cu omologi din mai multe state OSCE au dat publicităţii o Declaraţie privind aşa-numitele „alegeri prezidenţiale”, cu următorul conţinut: Bulgaria, Republica Cehă, Canada, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Suedia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Statele Unite ale Americii consideră nelegitime aşa-numitele “alegeri prezidenţiale” organizate de către autorităţile de facto ale regiunii Abhazia din Georgia, în Suhumi, la data de 25 august 2019, şi nu vor recunoaşte rezultatele acestora. În
acelaşi timp, statele menţionate consideră nelegitime rezultatele aşa-numitor „alegeri parlamentare” organizate în regiunea Osetia de Sud/Tskinvali din Georgia, în data de 9 iunie 2019”, mai spune sursa citată.

Ministrul de Externe subliniază sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei în graniţele sale recunoscute internaţional.

„Cerem din nou Rusiei să îşi îndeplinească toate obligaţiile în conformitate cu acordul de încetare a focului din 2008, inclusiv retragerea forţelor sale armate la poziţiile anterioare conflictului şi asigurarea accesului liber al asistenţei umanitare în aceste regiuni, precum şi să revoce recunoaşterea independenţei regiunilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud”, a conchis MAE, în documentul de presă.

În anul 2008, Georgia, care speră să adere la NATO şi UE, a fost implicată într-un conflict cu Rusia privind suveranitatea asupra regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. La finalul confruntărilor, Moscova a recunoscut independenţa celor două teritorii georgiene.

Taguri:
mae,
alegeri,
georgia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici