MAE: nouă reuniune în cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2022”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că vineri, 9 decembrie 2022, a avut loc o nouă reuniune din cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2022”, în format fizic, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai mediului asociativ românesc din Regatul Belgiei.

176 afișări
Imaginea articolului MAE: nouă reuniune în cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2022”

MAE: nouă reuniune în cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2022”

Reuniunea s-a desfăşurat cu participarea directorului general al Departamentului Consular din MAE, Valentin-Ciprian Muntean, a directorului Direcţiei Relaţii Consulare, Ecaterina Constantinescu, a şefului secţiei consulare din cadrul Ambasadei României la Bruxelles, Oleg Ungureanu, precum şi a diplomaţilor cu atribuţii consulare din cadrul secţiei consulare a misiunii diplomatice.

Din partea mediului asociativ românesc din Regatul Belgiei au participat reprezentanţi ai următoarelor asociaţii: ROMBEL a.s.b.l. - Români în Belgia, Agora for Life, Euro-Mara Events, EuropaNova, European Artists Management, CASA - Centre d’action sociale Anastasia, Vatra Limburg, Românii din Roeselare‎, Mioriţa, Asociaţia Femeilor Românce din Belgia, AROBE - Asociaţia românilor din Belgia, LSRS, ROEXPAT, CAROMB, Asociaţia StuRo - Asociaţie belgo-română, ASBL RoAth Belgium, RomÉtoile ASBL, Reprezentant comunitate – firma de asigurări In&Co Insurance, I-Art - asociaţie sub cupola Arthis – Casa de Cultură Belgo – Română, Ziarul de Belgia, FC Bruxelles, Asociaţia Orizont, Lectorat Limba Română, Magic Roots, revista Timpul Bruxelles, MONA PRINT, Centrul donatorilor Bruxelles, Asociaţia „Condorcet Voltaire”, precum şi alţi cetăţeni români implicaţi activ în diverse proiecte şi programe dedicate comunităţii româneşti din Belgia.

În cadrul reuniunii, reprezentanţii mediului asociativ românesc din Regatul Belgiei au adus în atenţie o serie de aspecte referitoare la serviciile consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro) şi la programarea aferentă, au solicitat mai multe informaţii cu privire la eliberarea şi utilizarea cărţii electronice de identitate şi la stadiul procesului de obţinere a documentelor exclusiv online, precum şi date privind modalităţile de sprijin pentru cetăţenii români care nu deţin resursele tehnice necesare utilizării portalului www.econsulat.ro.

De asemenea, participanţii au semnalat anumite aspecte referitoare la situaţia lucrătorilor români şi problemele pe care le întâmpină în Regatul Belgiei, precum şi importanţa informării anterior plecării din România cu privire la condiţiile de muncă din statul în care intenţionează să se deplaseze. Astfel, un aspect de interes deosebit pentru participanţi a fost cel legat de necesitatea unor campanii şi sesiuni de informare pe teme de muncă, asigurări sociale şi fiscalitate. În acest context, reprezentanţii MAE şi ai Ambasadei României la Bruxelles au informat cu privire la existenţa unui Ghid privind munca şi protecţia socială disponibil online şi şi-au exprimat disponibilitatea de a colabora pentru intensificarea acţiunilor de informare a comunităţilor româneşti, fie cu ocazia consulatelor itinerante (mobile), fie a altor acţiuni desfăşurate în teritoriu. Având în vedere abordarea campaniilor de informare a cetăţenilor români atât în domeniul consular, cât şi de muncă, reprezentanţii MAE au folosit acest prilej pentru a aminti şi competenţele instituţiilor din România în acest domeniu de interes.

Pe parcursul reuniunii cu membrii mediului asociativ, reprezentanţii MAE au prezentat proiectele, campaniile şi colaborările pe care le au în derulare în sprijinul membrilor comunităţii româneşti din străinătate, au discutat despre cele mai bune modalităţi de informare continuă a cetăţenilor români şi au enumerat o serie de beneficii ale utilizării programărilor online pe portalul www.econsulat.ro. Totodată, au fost amintite principiile redimensionării şi modernizării reţelei consulare a României, procesul de debirocratizare şi digitalizare a serviciilor consulare, proiectele de îmbunătăţire a sistemelor informatice din cadrul platformei E-Cons, inclusiv creşterea performanţelor Call Center-ului CCSCRS (Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate), dar şi continuarea organizării de consulate itinerante (mobile) şi procedura aferentă de consultare a comunităţilor româneşti la elaborarea calendarului anual. Astfel, a fost subliniat faptul că, pe parcursul anului 2022, au fost organizate în total 145 de consulate itinerante (mobile), ocazii cu care a fost prestat un număr de peste 33.000 de servicii consulare. În Regatul Belgiei au fost organizate două astfel de acţiuni pe parcursul anului curent, fiind efectuate 167 de servicii consulare pentru cetăţenii români.

Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost demarat în anul 2015, la iniţiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, şi a fost reluat în anul 2021, prin acţiuni de informare dedicate cetăţenilor din afara graniţelor cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activităţii consulare, în vederea asigurării asistenţei şi protecţiei cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Până în prezent au avut loc peste 30 de întâlniri iar în ultimii 2 ani au fost organizate astfel de întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Republica Portugheză, Republica Cipru şi Regatul Spaniei, Republica Elenă, Republica Bulgaria, Statele Unite ale Americii, Republica Turcia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici