Mai mulţi intelectuali neagă faptul că ar fi semnat o scrisoare către Băsescu

Gabriel Liiceanu şi Sorin Ilieşiu, contactaţi de MEDIAFAX, au negat faptul că au semnat o scrisoare deschisă către Traian Băsescu în care îi solicitau acestuia în mod expres să nu gireze o alianţă guvernamentală cu PSD.

58 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi intelectuali neagă faptul că ar fi semnat o scrisoare către Băsescu

Intelectualii către Băsescu: Vă solicităm în mod expres să nu giraţi o alianţă cu PSD! (Imagine: Mediafax Foto)

Intelectualii către Băsescu: Vă solicităm în mod expres să nu giraţi o alianţă cu PSD!

Mai mulţi intelectuali i-au transmis, miercuri, şefului statului, o scrisoare deschisă în care îi solicită în mod expres să nu gireze o alianţă cu PSD, moştenitor al Partidului Comunist, şi să mediteze foarte bine înainte de a lua o decizie care poate trimite România cu douăzeci de ani în urmă.

În scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu se precizează că "în urmă cu exact patru ani, România beneficia de cel mai important moment pentru memoria şi conştiinţa sa colectivă de la evenimentele din 1989 încoace" şi anume "o alianţă în care puţini crezuseră că poate câştiga alegerile parlamentare, reuşea să redea românilor sentimentul libertăţii şi al demnităţii".

"Timp de patru ani, 2000 - 2004, în care cuvintele cele mai rostite fuseseră «corupţie» «frică», «şantaj», «izolare», românii s-au simţit înşelaţi şi persecutaţi. Intelectualii incomozi erau ridicaţi de pe stradă, justiţia era înfăptuită în sufrageriile baronilor roşii, membrii cabinetului făceau deliciul presei internaţionale prin delapidările de fonduri europene iar programul de la televizor era făcut îndeaproape după agenda lui Adrian Năstase", îi transmit intelectualii şefului statului.

Intelectualii menţionează că "onoarea unei naţiuni stă şi în liderii pe care îi are", şi că "atât în dezbatreile publice cât şi în discuţii particulare, mulţi dintre cei care semnează acest apel i-au arătat sprijinul lui Traian Băsescu.

"Condamnarea comunismului din decembrie 2006 a fost o confirmare reală a faptului că aşteptările noastre n-au fost înşelate. Milioanele de victime ale totalitarismului şi ale unei ideologii barbare au fost răzbunate într-unul din cele mai solide documente din istoria Europei cu privire la trecutul recent. Prima ţară de pe glob care a condamnat comunismul nu are voie să se mai abată de la principiile libertăţii, stabilităţii şi prosperităţii!", spun aceştia.

Semnatarii scrisorii fac un apel către şeful statului, în care îi solicită "în mod expres să nu gireze o alianţă cu Partidul Social Democrat"

"Această formaţiune moştenitoare a Partidului Comunist, metamorfozată doar onomatopeic, a stat la baza celor mai mari traume colective din istoria României recente: preluarea puterii din mâinile dictatorului Nicoale Ceauşescu, valul de fărădelegi din tulburaţii ani `90, mineriadele, păstrarea unei politici externe tributară intereselor Moscovei, izolarea României faţă de structurile euro-atlantice, întârzierea nepermisă a reformelor economice, împiedicarea lustraţiei şi a unei justiţii care să ducă la aflarea adevărului istoric", se arată în documentul citat.

Intelectualii semnatari ai scrisorii precizează că "prerogativele constituţionale pe care preşedintele le are îi permit, fără nicio îndoială, să înfăptuiască voinţa majorităţii".

"Spectrele rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008 indică clar opţiunea românilor pentru o dreaptă consolidată. Desemnarea unui prim-ministru care să meargă în faţa Parlamentului cu propriul cabinet poate modifica radical această alianţă nedorită care se conturează, între Partidul Democrat – Liberal şi Partidul Social Democrat", spun aceştia.

Ei îl îndeamnă şe Traian Băsescu "doar să aibă o clipă de tagadă şi să mediteze foarte bine înainte de a lua o decizie care poate trimite România cu douăzeci de ani în urmă".

"Gândiţi-vă încă o dată la memoria sutelor de mii de morţi din închisorile comuniste, la tinerii care şi-au jertfit viaţa pentru ca noi să putem decide în cunoştinţă de cauză, la românii de peste hotare care muncesc cu lacrimi în ochi şi la tinerii care v-au votat cu gândul la adevăr şi dreptate", se arată în finalul scrisorii deschise.

Conform respectivei scrisori, semnatarii erau Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Doina Cornea, Mircea Cărtărescu, Alina MUNGIU-PIPPIDI, Andrei PIPPIDI, Alexandru CĂLINESCU, Sorin ALEXANDRESCU, Lucia HOSSU-LONGIN, Dorin TUDORAN, Ruxandra CESEREANU, Andrei MARGA, Sorin ILIEŞIU, Vasile IŞAN, Livius CIOCÂRLIE, Vlad ALEXANDRESCU , Dragoş Paul ALIGICA, Andrei CORNEA, Ştefan ANDREESCU, Vasile ASTĂRĂSTOAIE, Adriana BABEŢI, Hannelore BAIER, Alexandru BELDIMAN, Magdalena BOIANGIU, Lidia Gheorghiu BRADLEY, Corin BRAGA, Magda CÂRNECI, Eugen CIURTIN, Aurelian CRĂIUŢU, Dorin DOBRINCU, Vasile DOCEA, Sabina FATI, Iulian FRUNTAŞU, Florin GABREA, Tom GALLAGHER, Armand GOSU, Stere GULEA, Alexandru LĂZESCU, Viorel MARINEASA, Mircea MIHĂIEŞ, Dan C. MIHĂILESCU, Mihail NEAMŢU, Virgil NEMOIANU, Vlad NICULESCU, Andrei OIŞTEANU, Anca OROVEANU, Rodica PALADE, Şerban PAPACOSTEA, Horaţiu PEPINE, Dan PERJOVSCHI, Lucian PETRESCU, Ileana PINTILIE, Valentina POP , Tania RADU, Victor REBENGIUC, Lavinia STAN, Dan TAPALAGĂ, Vladimir TISMĂNEANU, Gelu TRANDAFIR, Florin TURCANU, Daniel VIGHI, Smaranda VULTUR, Şerban RĂDULESCU-ZONER, Alexandru ZUB.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici