Marele Duce Moştenitor de Luxemburg şi premierul Xavier Bettel vor veni în România în 2016

O misiune economică luxemburgheză, condusă de către Marele Duce Moştenitor, va veni în România în a doua jumătate a anului, a anunţat marţi Preşedinţia.

1285 afișări
Imaginea articolului Marele Duce Moştenitor de Luxemburg şi premierul Xavier Bettel vor veni în România în 2016

Marele Duce Moştenitor de Luxemburg şi premierul Xavier Bettel vor veni în România în 2016 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cu ocazia evenimentului economic găzduit de Camera de Comerţ Luxemburg, la care au participat reprezentanţi ai conducerii unor firme luxemburgheze, Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru consolidarea investiţiilor luxemburgheze în România şi pentru creşterea schimburilor comerciale bilaterale. De altfel, ca rezultat al demersurilor efectuate în cadrul vizitei, o misiune economică luxemburgheză, condusă de către Marele Duce Moştenitor, va veni în România, iar primul ministru luxemburghez va efectua, în a doua jumătate a anului, o vizită cu profil preponderent economic", potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

Bettel a declarat marţi, în timpul unei declaraţii de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, că cele două ţări vor colabora pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale economice, precizând că anul acesta va face o vizită în România "pentru prime contacte cu comunitatea de afaceri din România". De asemenea, tot în 2016 ministrul luxemburghez al Economiei va face o vizită la nivel economic cu o delegaţie extinsă.

"Pe palierul economic, România are o creştere economică pentru 2016 estimată la 4% şi, alături de Luxemburg, este în fruntea topului european în această privinţă. Vom lucra pentru a aprofunda relaţii economice bilaterale, de asemenea cu Ministrul Economiei, care va face o vizită la nivel economic cu o delegaţie extinsă în România. Dar şi eu voi face o vizită în România anul acesta pentru a avea schimburi cu autorităţile române şi pentru prime contacte cu comunitatea de afaceri din România, pentru a vedea cum putem lucra mai intens", a declarat Bettel.

Iohannis a susţinut o alocuţiune în cadrul Evenimentului Economic organizat de Camera de Comerţ din Luxemburg în care a detaliat oportunităţile pentru afaceri din România.

"Există oportunităţi bune pentru afaceri în România, ţara noastră beneficiind de un cadru macroeconomic bun, cu o previziune de creştere economică de peste 4% în 2016, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate de creştere economică din Uniunea Europeană, poate cu excepţia Marelui Ducat de Luxemburg, care are 5%. Totodată, nivelul datoriei publice este sub 40% din PIB, fiind unul dintre cele mai reduse din UE", a spus preşedintele.

Şeful statului a mai spus că România se află pe primul loc în UE în ceea ce priveşte viteza maximă a conexiunii la internet şi pe al doilea loc la accesul la internet de bandă largă. De asemenea, România oferă o forţă de muncă extrem de competitivă Uniunii.

De asemenea, Iohannis a mai spus că peste 25% din studenţii absolvenţi din România vor avea o specializare în domeniul tehnic şi încă un sfert în economie şi afaceri.

"Avem 7000 de absolvenţi IT&C anual, care se adaugă la un total de 90.000, cu previziuni de a se depăşi pragul de 100.000 până în 2018. 90% dintre studenţii români stăpânesc limba engleză, 26% franceza, 17% spaniola şi doar 8% limba germană", a spus Klaus Iohannis.

Totodată, preşedintele a mai spus că România şi Luxemburg au mult de recuperat în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, aceasta înregistrând un declin constant, începând cu anul 2013. "Noi sperăm însă că situaţia schimburilor comerciale se va îmbunătăţi în mod semnificativ în anii următori", a mai spus Iohannis.

Totodată, preşedintele României a adresat Alteţei Sale Regale Marele Duce Henri invitaţia de a efectua o vizită în România, în cursul anului viitor, mai informează Administraţia Prezidenţială.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici