Marga: Kover a depăşit dreptul unui cetăţean UE de a face campanie electorală într-o altă ţară

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, joi, că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a depăşit abuziv dreptul unui cetăţean UE de a face campanie electorală pe teritoriul unei alte ţări membre, însă nu trebuie puse în balanţă bunele relaţii dintre Bucureşti şi Budapesta.

314 afișări
Imaginea articolului Marga: Kover a depăşit dreptul unui cetăţean UE de a face campanie electorală într-o altă ţară

Andrei Marga (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"În sistemul UE, familiile politice funcţionează. Un cetăţean al unei ţări din UE poate face campanie într-o altă ţară, dar acest drept preţios al Europei este folosit abuziv atunci când ocazia este utilizată pentru a semăna antagonisme între cetăţeni şi între ţări. Preşedintele Parlamentului Ungariei a depăşit limitele acestui drept (...). Nu trebuie ca bunele relaţii dintre România şi Ungaria să fie puse în balanţă cu animozităţi produse de persoane sau grupuri interesate. Nu servesc interesul public nicăieri adoptarea de reglementări pe colţul mesei şi sub presiuni felurite şi considerarea lor ca fiind definitive şi irevocabile", a spus Marga, răspunzând unei întrebări a presei.

Marga a subliniat că politicianul ungar şi-a legat numele de două acţiuni: "reînhumarea cu ceremonii şi simbolistici pretenţioase a unor persoane implicate, cum se supune în literatura internaţională, nu numai în România, în regimul fascist al lui Szalasi, a doua acţiune ofensarea autorităţilor române".

"În această situaţie, MAE s-a exprimat imediat, arătând că ambele acţiuni sunt inacceptabile, ministerul nostru indicând imediat care sunt şi raţiunile. Totodată, Guvernul a arătat că ia în considerare măsuri faţă de prezenţa demnitarului pe teritoriul României", a amintit Marga.

El a argumentat că principiul bunei vecinătăţi trebuie respectat de către oricine, cu orice funcţie, iar nicio "personalitate responsabilă" din afara României sau interiorul ţării nu a salutat sau nu şi-a asumat acţiunile întreprinse de Kover.

Ministrul de Externe a evidenţiat că Guvernul României este preocupat de dezvoltarea cooperării cu Ungaria şi trebuie valorificat capitalul de încredere acumulat în ultimele decenii, iar "excesele de limbaj şi atitudine" să rămână în trecut. "Nu dă rezultate să privim, românii şi ungurii, mereu în trecut şi să reînviem fantomele acestuia. În trecut găseşti motive pentru aproape orice pe lume - trecutul fiind foarte lung. Este înţelept să privim în prezent şi să construim în mod cooperativ viitorul", a spus Marga.

El a asigurat totodată că schimbarea de guvern din România nu "antrenează schimbarea politicii pozitive faţă de minorităţi a ţării noastre".

"Niciun alt partid din ţara noastră nu a contribuit mai mult la politica faţă de minorităţi, la o politică pozitivă, o politică care a procurat prestigiul României după anii '90 decât PNL şi PSD. A existat de altfel, trebuie menţionat şi acest fapt, în 2009-2012, un continuu apel al partidelor actualei uniuni de guvernare adresat UDMR să se alăture. O spunem foarte limpede, delimitările politice nu sunt în România de astăzi nicidecum delimitări etnice", a conchis şeful diplomaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici