Mihai Chirica, după excluderea din funcţia de preşedinte executiv al PSD Iaşi: Decizie nestatutară

Mihai Chirica nu mai este preşedinte executiv al PSD Iaşi, decizia fiind luată de CExN, însă a fost comunicată recent, deşi primarul Iaşiului a fost demis din orice funcţie politică pe 22 feburarie. Chirica susţine că demiterea sa din funcţia pe care a câştigat-o prin vot este nestatutară.

1360 afișări
Imaginea articolului Mihai Chirica, după excluderea din funcţia de preşedinte executiv al PSD Iaşi: Decizie nestatutară

Mihai Chirica a fost înlocuit din funcţia de preşedinte executiv al PSD Iaşi

„Vineri mi s-a adus la cunoştinţă că, pe 22 februarie, la Şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pe lângă excluderea din funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional şi cea de preşedinte interimar al filialei judeţene mi s-a retras orice funcţie politică din cadrul PSD, fără să mai puncteze, deci orice funcţie politică. Asta înseamnă că - am aflat şi eu, nu neapărat cu surprindere - că s-a mai luat o decizie faţă de ceea ce s-a vorbit şi s-a spus acolo, ceea ce contravine şi realităţii în primul rând şi unor norme de bun simt. Era foarte simplu dacă această discuţie ar fi fost în cadrul Comitetului Executiv, aş fi ştiut şi eu cum să contraatac în condiţiile în care Comitetul Executiv Naţional nu avea nicio motivaţie şi nici legalitate să intervină în funcţia de preşedinte executiv, de exemplu, care a fost o funcţie câştigată în cadrul Conferinţei Judeţene a Organziaţiei Judeţene. Mai mult decât atât, nu aveau cum să propună o astfel de excludere în condiţiile în care, prin statut, Comitetul Executiv Naţional, în afara retragerii din funcţiile de conducere la nivel naţional şi de conducere a filialelor judeţene, mai poate lua o decizie, de excludere din partid şi nu de retragere din funcţii politice. Nu scrie nicăieri acest lucru”, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, Mihai Chirica, primarul Iaşiului

Chirica a precizat că a discutat cu reprezentanţii conducerii filialei ieşene a PSD, care „s-au grăbit” să ţină cont de decizia de la Bucureşti.

„Filiala ieşeană a luat act de un document transmis de la Bucureşti, de care s-a grăbit să ţină cont în condiţiile în care era şi pentru mine la prima citire. Vorbim despre o distanţă în timp, de pe 22 februarie pe 31 martie, în care realitatea s-a schimbat, între ce s-a discutat acolo şi ce s-a scris în cele din urmă”, a mai spus Chirica.

Fostul preşedinte interimar al filialei ieşene a declarat că nu s-a decis încă dacă va contesta decizia.

„Voi arăta forma abuzivă în care se manifestă unele decizii ale PSD, contrar statutului, democraţiei şi a oricărui act de normalitate. Până la urmă eu nu sunt un vânător de funcţii, în orice moment voi reuşi să îmi găsesc o poziţionare în partid, acolo unde cred că îmi este locul, dar nu în această manieră. Putem să discutăm într-o formă democratică şi atât. Prin urmare cred că este greşit în totalitate şi voi încerca să arăt cât mai clar acest lucru”, a mai spus Chirica, edilul considerând că s-a dus o luptă împotriva sa, de la nivel naţional.

„Nu uităm că există un secretar general adjunct acolo care face de râs şi partidul şi democraţia în partid şi toate celelalte lucruri în care s-a arătat a fi brusc paravanul domnului Dragnea în faţa tuturor replicilor pe care tot mai des le primeşţte din partea membrilor de partid ai PSD şi desigur încearcă să forţeze, încercând să atragă poate chiar demisia mea din PSD. Eu i-am înteles demersurile, dar dumnealui nu a înţeles faptul că timpul curge în favoarea mea, nicidecum în favoarea lui sau a dumnealor”, a explicat Mihai Chirica.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD Iaşi, Vlad Ciobanu, Comitetul Executiv Naţional poate lua decizia de a-l demite pe Chirica din funcţia de preşedinte interimar, invocând articolul 143, paragraful 9 din Statutul PSD.

„Comitetul executiv naţional este for superior şi poate hotârî, în situaţii excepţionale, cu două treimi dintre voturile membrilor săi sancţionarea chiar până la excluderea din partid a oricărui membru pentru încălcări grave ale statutului sau pentru prejudicii majore aduse partidului. Această decizie a fost întârită şi la nivelul Comitetului Executiv Judeţean al PSD Iaşi, care a luat act de decizia Comitetului Executiv Naţional, dar a şi votat pentru înlocuirea preşedintelui executiv Mihai Chirica cât şi pentru nominalizarea domnului Victorel Lupu pentru funcţia de preşedinte executiv interimar până la organizarea conferinţei”, a declarat Ciobanu.

La votul pentru înlocuirea lui Chirica din funcţie, din 114 membri, 110 au votat pentru. Au fost trei abţineri, iar Chirica s-a abţinut de la vot.

În 22 februarie, vicepreşedintele PSD, Mihai Chirica, preşedinte interimar al PSD Iaşi, a fost suspendat din toate funcţiile politice la şedinţa CExN al PSD, dar fără a se aplica sancţiunea excluderii din partid, el acuzând faptul că liderul partidului, Liviu Dragnea, a fost dezinformat cu privire la ieşirile sale publice.

Mihai Chirica a fost înlocuit din funcţia de preşedinte executiv al PSD Iaşi

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi şi contestatar aprig din partid al lui Liviu Dragnea, a fost înlocuit din funcţia de preşedinte executiv al PSD Iaşi, potrivit unei decizii a Comitetului Executiv Judeţean al filialei.

Chirica susţine acum că a venit „o hârţie de la Bucureşti” în care se spune că nu mai poate ocupa nicio funcţie. Primarul precizează că a fost ales preşedinte executiv în 2013, iar statutar retragerea funcţiei ar trebui făcută tot într-o conferinţă judeţeană. 

Decizia a fost luată în cadrul Comitetului Executiv Judeţean al PSD Iaşi.

„Ceea ce m-a surprins e că deciziile din 22 februarie au căpătat de data asta două articole faţă de cele emise imediat după conferinţa Comitetului Executiv. E e o decizie care m-a surprins şi pe mine şi nu cred că pot vorbi despre un element de democraţie. Era foarte simplu dacă se aducea în discuţie - şi probabil s-a întărit oarecum şi aspectul nestatutar prin această decizie pentru că nu era în decizia Comitetului Executiv Naţional să se vorbească de funcţiile pe care le-am deţinut la un moment dat la nivelul organizaţiei judeţene Iaşi”, a declarat politicianul la Digi24. 

Mihai Chirica, care în februarie a susţinut cu tărie abrogarea OUG 13 şi demisia Ministrului Jutiţiei Florin Iordache şi a făcut mai multe afirmaţii grele la adresa şefului PSD Liviu Dragnea, a anunţat deja că va contesta măsura.

În februarie, Chirica a susţinut că ”PSD este condus după ideologia mâinii de fier” a lui Liviu Dragnea, motiv pentru care majoritatea liderilor PSD i-au cerut demisia ori s-au dezis de el. Două săptămâni mai târziu, Chirica a pierdut funcţiile de conducere din PSD.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici