Mihai Tudose, despre Roşia Montană: Nu putem declara toată România o arie protejată

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marţi, la TVR, că posibilitatea exploatării resurselor minerale de la Roşia Montană trebuie să rămână deschisă pentru perioada când noii tehnologii vor permite exploatarea în siguranţă, el precizând că a fost pentru interzicerea folosirii cianurilor în minerit.

3230 afișări
Imaginea articolului Mihai Tudose, despre Roşia Montană: Nu putem declara toată România o arie protejată

Tudose, despre Roşia Montană: Nu putem declara toată România o arie protejată

Prim-ministrul României susţine că exploatarea resurselor minerale nu trebuie blocată prin declararea de către UNESCO a zonei Roşia Montană în arie protejată.

Nu putem să declarăm toată România o arie protejată şi să ne întoarcem eventual la celebrele versuri «Munţii noştri aur poartă/ Noi cerşim din poartă-n poartă». Să lăsăm o cale deschisă, poate nu acum, poate nu peste 5 ani sau 10 ani. Poate peste 20 de ani când tehnologiile avansează şi nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril. Un alt tip de exploatare... Nu putem amaneta şi viitorul nepoţilor, nu doar al copiilor. Este o dezbatere care va trebui să aibă loc”, a declarat Mihai Tudose.

El a spus că trebuie evitată şi situaţia folosirii cianurilor. ”Am votat şi eu cu două mâini în Parlament pentru interzicerea cianurilor. Sunt costuri imense şi atunci din nou amanetăm viitorul copiilor şi nepoţilor...Haideţi să vedem unde este calea de mijloc pentru că folosirea extremelor - exploatăm totul într-un an cu cianuri şi după noi potopul, iar la capătul celălalt este să nu mai exploatăm nimic, niciodată în România şi asta e. Haideţi să o facem la modul raţional şi foarte, foarte safe şi din punct de vedere al mediului şi să o facem noi, nu alţii”, mai spus Tudose.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, pe 29 august, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roşia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură iniţiată de către guvernul Cioloş.

Poate îl întrebaţi şi pe dl Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu ştiu”, a spus Tudose.

Întrebat dacă documentaţia trimisă la UNESCO a fost semnată de ministrul Mediului din Executivul condus de Dacian Cioloş, Cristina Palmer, Tudose a spus: ”Nu ştiu. El (Dacian Cioloş - n.r.) era şeful la tribul acela de tehnocraţi, ăla deştept... Să spună că habar nu a avut, lucru pe care tind să îl cred, pentru că nu prea ştia ce se întâmplă pe acolo...

Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii iniţiate de către guvernul Cioloş este dificilă. ”E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi”, a explicat Tudose.

Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe”, a mai spus Mihai Tudose.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici