Ministerul de Finanţe a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care ar permite introducerea de impozite şi taxe noi

Ministerul de Finanţe a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care ar permite introducerea de impozite şi taxe noi şi majorarea celor existente fără respectarea perioadei minime de 6 luni de la publicarea modificărilor fiscale în Monitorul Oficial, scrie Ziarul Financiar.

4882 afișări
Imaginea articolului Ministerul de Finanţe a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care ar permite introducerea de impozite şi taxe noi

Potrivit proiectului d OUG pentru modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, ”fac excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2) modificările care decurg din angajamentele internaţionale ale României, precum şi modificările şi/sau completările prin care se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, în situaţii extraordinare de procedură de deficit bugetar excesiv constatate potrivit Tratatelor Uniunii Europene şi a regulamentelor subsidiare agreate la nivel european”.

Guvernul motivează propunerea prin faptul că prognoza de deficit bugetar pentru anul 2023 este de 6,84% din PIB, respectiv 109,4 miliarde lei, peste limita angajată faţă de Comisia Europeană, potrivit căruia nivelul de deficit bugetar asumat trebuie să fie de 4,4% din PIB.

„Comisia, pe cale de consecinţă, poate pune în aplicare prevederile Regulamentului pentru Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, precum şi ale regulamentului specific Politicii de Coeziune conform cărora se pot lua măsuri pentru suspendarea alocării de fonduri europene sau chiar reducerea fondurilor alocate României atât în cadrul Politicii de Coeziune, cât şi în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă”, se arată în nota de fundamentare.

De asemenea, un alt motiv invocat de Ministerul de Finante este ”pentru a rezolva problema de deficit bugetar, dar şi de sustenabilitate a finanţelor publice, precum şi pentru a evita riscul de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR şi Politica de Coeziune sau de creştere a costului finanţărilor pentru refinanţarea datoriei publice cât şi pentru finanţarea deficitului bugetar sunt necesare măsuri care au ca obiectiv general consolidarea fiscal-bugetară a României prin administrarea eficientă a veniturilor publice”.

În prezent, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici