Mircea Dinescu a părăsit şedinţa CNSAS, nemulţumit că membrii Colegiului "plutesc în ceaţă"

Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a părăsit şedinţa de marţi după mai puţin de o oră, precizând că CNSAS "pluteşte în ceaţă", membrilor nu le este clar circuitul documentelor, dar nici ce au voie să facă, astfel că dezbaterile privind reclaţiile ONG-urilor din Braşov şi Timiş s-au blocat.

54 afișări
Imaginea articolului Mircea Dinescu a părăsit şedinţa CNSAS, nemulţumit că membrii Colegiului "plutesc în ceaţă"

Dinescu a părăsit şedinţa CNSAS, nemulţumit că membrii Colegiului "plutesc în ceaţă" (Imagine: Mediafax Foto)

"CNSAS ăsta pluteşte în ceaţă (...) Ne-au băgat în ceaţă acum înainte de alegeri", a declarat Dinescu, marţi, înainte de a pleca de la CNSAS.

Dinescu a precizat că membrii Colegiului au dat câteva avize de deconspirare a unor ofiţeri ale căror nume de cod apar în dosare care au fost cerute de titularii lor, urmând ca numele acestora să fie transmise celor care au solicitat CNSAS deconspirarea lor.

Referitor la sesizările unor ONG-uri din judeţele Braşov şi Timiş privind posibila colaborare cu Securitate a unor candidaţi în alegerile locale, Dinescu a precizat că dezbaterile nu s-au finalizat întrucât membrilor Colegiului nu le este clar ce au de făcut.

Întrebat dacă CNSAS este victima unei acţiuni cu premeditare, Dinescu a răspuns: "Da, da".

Pe de altă parte, istoricul Marius Oprea, cel care s-a ocupat de redactarea ordonanţei de funcţionare a CNSAS, a declarat că prevederile legii sunt foarte clare.

Contactat telefonic de MEDIAFAX, Oprea i-a criticat pe cei din conducerea instituţiei, afirmând că dacă CNSAS nu funcţionează este "exclusiv" vina acestora.

"Ordonanţa este foarte clară, procedurile la fel. Faptul că CNSAS nu funcţionează este exclusiv vina conducerii instituţiei. Probabil că anumiţi oameni din Colegiu, cei care au alte interese decât aflarea adevărului, încearcă să recâştige din terenul pierdut odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei", a spus Oprea.

Acesta s-a declarat nemulţumit şi de faptul că şedinţa de marţi a Colegiului nu a fost publică, "aşa cum prevede ordonanţa". Oprea, care nu se află în ţară, a declarat că la întoarcere se va prezenta la CNSAS pentru a participa la o şedinţă de Colegiu şi a verifica personal modul în care ordonanţa este înţeleasă şi aplicată.

Guvernul a aprobat, în 5 martie, prin ordonanţă de urgenţă, noul cadru de organizare a CNSAS, documentul fiind introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei la insistenţele noului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

"Practic, prin modificările aduse, în momentul de faţă putem vorbi de faptul că CNSAS nu are nimic comun cu o instanţă de judecată. CNSAS se rezumă la a constata, pe baza documentelor din arhivă, dacă cineva a colaborat cu Securitatea sau a fost lucrător al Securităţii, prin acesta ducând la îngrădirea drepturilor şi libertăţilor unei persoane, după care instituţia emite către instanţa de judecată această constatare, iar instanţa de judecată este cea care ia decizia finală în legătură cu colaborarea sau calitatea de lucrător al Securităţii a unei persoane", declara, în martie, istoricul Marius Oprea.

Actul normativ prevede că şedinţele sunt publice cu excepţia situaţiilor în care majoritatea membrilor colegiului prezenţi la serviciu apreciază că ea trebuie să fie ţinută secretă, potrivit lui Oprea.

Ordonanţa de urgenţă a intrat în vigoare în 14 martie.

Curtea Constituţională a decis, în 31 ianuarie, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici