NEGOCIERI PENTRU NOUL GUVERN: Ungureanu vrea să prezinte marţi seara lista propusă

Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu intenţionează să prezinte lista propusă pentru viitorul guvern în cursul serii de marţi, după ce va încheia consultările cu reprezentanţii coaliţiei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

2254 afișări
Imaginea articolului NEGOCIERI PENTRU NOUL GUVERN: Ungureanu vrea să prezinte marţi seara lista propusă

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

Lista va fi prezentată într-o nouă reuniune a liderilor coaliţiei, pregătită pentru ora 20.00, au arătat sursele.

Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, marţi, după discuţiile cu grupurile UNPR, că ceea ce s-a întâmplat este în linia aşteptărilor sale, adică "susţinere din partea UNPR".

"Ceea ce s-a întâmplat astăzi aici este în linia aşteptărilor mele: susţinere din partea UNPR", a spus Ungureanu.

El a menţionat că s-a discutat despre necesitatea dialogului social.

Ungureanu a spus că se va întâlni şi cu PDL.

De asemenea, Ungureanu va avea, tot la Parlament, în jurul orei 13.00, o întâlnire cu deputaţii minorităţilor naţionale.

Premierul desemnat va discuta apoi cu liderii UDMR.

În paralel, la sediul PDL, liderii democrat-liberali se află în şedinţa Colegiului Director.

Ungureanu a avut, în cursul dimineţii, o întâlnire cu liderii coaliţiei, la Palatul Victoria.

Surse oficiale au declarat, luni seara, agenţiei MEDIAFAX, că liderii coaliţiei au convenit să înceapă încă de marţi dimineaţa consultările pentru formarea viitorului guvern, astfel încât audierile în Parlament ale noilor miniştri să fie încheiate cel târziu miercuri. După finalizarea audierilor va urma votul în Parlament pentru noul Cabinet, toate procedurile de învestire a noului Cabinet fiind preconizate să se încheie cel târziu joi.

"După discuţiile de marţi dimineaţa din coaliţie, premierul desemnat intenţionează să aibă şi întrevederi cu grupurile parlamentare ale puterii pentru discuţii privind votul care va fi acordat noului guvern. În principiu, va rămâne acelaşi număr de portofolii ministeriale, urmând ca partidele să propună nominalizări pentru posturi de ministru", au arătat sursele.

Grupurile din actualul arc guvernamental deţin cu aproximativ 30 de parlamentari mai mult decât opoziţia. Puterea are la Senat 68 de reprezentanţi, iar opoziţia are 66 de senatori.

La Cameră, puterea se poate baza pe 176 de voturi, în timp ce PSD şi PNL au, împreună, 147 de parlamentari.

Surse politice au declarat, luni, pentru MEDIAFAX că Daniel Funeriu, Cătălin Predoiu, Laszlo Borbely, Kelemen Hunor, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Elena Udrea, Leonard Orban, Cristian Diaconescu şi Gabriel Oprea sunt printre miniştrii care rămân şi în viitorul guvern, în discuţie fiind mandatele de la Interne, Agricultură, Economie, Finanţe, Comunicaţii.

Principalele schimbări l-ar viza astfel pe Traian Igaş, de la Interne, numele înlocuitorului urmând să fie stabilit. De asemenea, Gheorghe Ialomiţianu, de la Finanţe, ar putea fi înlocuit de Bogdan Drăgoi.

Potrivit surselor citate, de portofoliul lui Igaş ar fi interesat şi UNPR, mai ales că Gabriel Oprea a deţinut funcţia, pentru o scurtă perioadă, când încă se afla în PSD.

De asemenea, există voci sonore din PDL, cum ar fi cea a lui Sorin Frunzăverde, care se opun cooptării Elenei Udrea în viitorul Cabinet Ungureanu. Cu toate acestea, prezenţa Elenei Udrea în noul Guvern este foarte posibilă.

Potrivit surselor MEDIAFAX, se vehiculează de asemenea, ideea înlocuirii miniştrilor Valeriu Tabără, Valerian Vreme şi Ion Ariton.

Grupurile din actualul arc guvernamental deţin cu aproximativ 30 de parlamentari mai mult decât opoziţia. Puterea are la Senat 68 de reprezentanţi, iar opoziţia are 66 de senatori.

La Cameră, puterea se poate baza pe 176 de voturi, în timp ce PSD şi PNL au, împreună, 147 de parlamentari.

În afară de aceştia, mai sunt cinci deputaţi şi un senator independenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici