Nuclearelectrica salută anunţul canadienilor de sprijin cu 3 miliarde de dolari pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă

Nuclearelectrica salută anunţul făcut de Jonathan Wilkinson, Ministrul Energiei şi Resurselor Naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

366 afișări
Imaginea articolului Nuclearelectrica salută anunţul canadienilor de sprijin cu 3 miliarde de dolari pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă

Marţi, Jonathan Wilkinson şi Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din România, au anunţat decizia Canadei de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

„Anunţul reconfirmă parteneriatul strategic între Canada şi România în domeniul enegiei nucleare pentru atingerea obiectivelor climatice şi de securitate energetică ale României. În prezent, Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional prin operarea la cele mai înalte standarde de siguranţă şi performanţă a Unităţilor 1 şi 2 de la CNE Cernavodă, care contribuie cu aproximativ 20% din necesarul energetic al României, prin furnizarea de energie curată, sigură, stabilă şi accesibilă”, arată Nuclearelectrica într-un comunicat de presă.

La nivelul anilor 2031/2032, România va adaugă aprox. 1400 MWe capacitate instalată prin operarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, în plus faţă de prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 pentru 30 ani şi menţinerea capacităţii de 700 MWe prin Retehnologizarea Unităţii 1 la nivelul anului 2029.

Aceste proiecte strategice vor fi relizate în colaborare cu parteneri canadieni tradiţionali şi cu susţinerea Băncii de Export a Canadei (EDC) şi vor contribui la securitatea energetică a României şi la atingerea ţintelor de decarbonare. În plus, proiectele vor asigura locuri de muncă stabile pentru aproximativ 20.000 angajaţi în industria nucleară din România pentru următorii 60-70 ani, contribuind de asemenea la dezvoltarea socio-economică, adaugă sursa citată.

Suplimentar, România va putea susţine şi alte ţări din regiune să îşi atingă ţintele de independenţa energetică şi decarbonare.

Nuclearelectrica, prin CNE Cernavodă, va consolida potenţialul României de a deveni un hub energetic în regiune şi va demonstra încă o dată capacitatea şi poziţia de lider a României în domeniul nuclear.

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici