Oficial CE: Întâlnirea Barroso-Ponta vizează rezolvarea îngrijorărilor privind situaţia din România

Întrevederea de luni a preşedintelui CE, Jose Barroso, cu premierul Victor Ponta, are ca obiectiv evaluarea situaţiei politice şi constituţionale din România, interesul Bruxelles-ului fiind ca îngrijorările exprimate anterior să fie depăşite, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

878 afișări
Imaginea articolului Oficial CE: Întâlnirea Barroso-Ponta vizează rezolvarea îngrijorărilor privind situaţia din România

Victor Ponta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem într-adevăr foarte interesaţi să continuăm să discutăm şi să facem un bilanţ al evoluţiilor din România după îngrijorările pe care le cunoaşteţi foarte bine şi a disputelor constituţionale, care noi avem interesul să rămână în urmă", a declarat Pia Ahrenkilde Hansen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, la conferinţa de presă zilnică de la Bruxelles, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

Oficialul CE a arătat că întâlnirea de luni cu Barroso a fost solicitată de premierul român, iar cea de vineri, cu preşedintele Traian Băsescu, de şeful statului român.

Ea a precizat că aceste întrevederi permit Comisiei să pregătească concluziile raportului pe MCV, care trebuie prezentat până la sfârşitul anului.

"Urmărim să ducem în continuare, în contextul MCV, un dialog cât mai strâns cu privire la evoluţiile din România, având în vedere să sprijinim consolidarea situaţiei politice şi îndepărtarea îngrijorărilor pe care noi le-am exprimat şi să vedem lucrurile că se îndreaptă în direcţia bună", a menţionat oficialul CE.

De asemenea, Pia Ahrenkilde Hansen a arătat, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că discuţiile privind întreruperile de plăţi operate de Comisia Europeană privind programele operaţionale cu fonduri nerambursabile ale României ar putea să reprezinte un subiect pe agenda de discuţii a celor doi oficiali.

Comisia Europeană nu va organiza o conferinţă de presă nici la finalul întâlnirii de luni de la Bruxelles a preşedintelui Jose Manuel Barroso cu premierul Victor Ponta, deoarece acesta va fi tratat "în mod egal" cu preşedintele Traian Băsescu, a declarat vineri un oficial al Comisiei.

"Acelaşi aranjament va fi aplicat şi la întâlnirea cu premierul Ponta, la fel ca la întâlnirea cu preşedintele Băsescu", a precizat Ollivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în briefingul de presă zilnic de la Bruxelles, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

Întrebat de ce s-a stabilit acest lucru, oficialul CE a declarat că "cei doi lideri români sunt trataţi în mod egal".

"Pentru că îi tratăm în mod egal pe cei doi lideri români, aşa că aplicăm aceleaşi aranjamente de presă. S-a decis ca pentru aceste două întâlniri să nu fie conferinţe de presă, ci comunicate ale preşedintelui Barroso", a menţionat Bailly, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, care şi-au exprimat uimirea faţă de această modalitate de comunicare cu presa în cazul celor doi oficiali români, în condiţiile în care de obicei preşedintele Barroso susţine declaraţii de presă la finalul întrevederilor cu şefi de stat sau de guverne din ţările membre UE.

Totodată, întrebat cine a decis aceste aranjamente de presă pentru întrevederile cu liderii români, Bailly a răspuns: "S-a convenit (cu partea română - n.r.) să nu fie conferinţe de presă".

Premierul Victor Ponta se va deplasa luni la Bruxelles, pentru o întrevedere cu Jose Manuel Barroso.

Preşedintele Băsescu s-a aflat vineri la Bruxelles pentru o întrevedere cu preşedintele Barroso, care a durat aproximativ o oră, la finalul căreia CE a dat publicităţii un comunicat de presă. La întrevederea celor doi oficiali au avut acces numai cameramanii şi fotografii oficiali, pentru o ilustraţie la începutul întâlnirii.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, i-a spus, vineri, preşedintelui Traian Băsescu, în întâlnirea de la Bruxelles, că toate forţele politice din România, guvernamentale şi de opoziţie, ar trebui să acţioneze responsabil pentru a reinstaura stabilitatea politică şi instituţională.

Conform unui comunicat al CE, preşedintele Barroso a exprimat îngrijorarea sa privind evenimentele politice recente din România şi imaginea pe care acestea au creat-o în rândul partenerilor europeni. "El a subliniat că nu vor exista compromisuri din partea Comisiei Europene privind nevoia ca toate statele să respecte statul de drept, independenţa justiţiei şi deciziile constituţionale", menţionează comunicatul Comisiei.

Preşedintele Barroso a subliniat şi importanţa stabilităţii cadrului politic şi legislativ pentru credibilitatea României şi situaţia economică şi financiară.

De asemenea, în urma întoarcerii în funcţie a preşedintelui Băsescu, preşedintele Comisiei Europene a arătat că "toate forţele politice din România, atât de la guvernare, cât şi din opoziţie, trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi rezervă şi să se concentreze foarte ferm asupra necesităţii urgente de a reface stabilitatea politică şi instituţională".

"Aceasta va fi importantă în special în privinţa campaniei pentru alegerile parlamentare din această toamnă", se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Preşedintele Barroso "a insistat şi asupra importanţei continuării eforturilor pentru îndeplinirea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi asupra continuării monitorizării de către Comisie a situaţiei în următoarele luni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici