Oprescu: Dacă va fi cazul şi voi fi sprijinit de PSD, candidez la Preşedinţie

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se declară dispus să candideze la alegerile prezidenţiale, dacă va avea sprijinul PSD şi al "poporului PSD".

446 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Dacă va fi cazul şi voi fi sprijinit de PSD, candidez la Preşedinţie

Oprescu: Dacă va fi cazul şi voi fi sprijinit de PSD, candidez la Preşedinţie (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

Sorin Oprescu a fost întrebat, duminică seară, la Antena 3, dacă îşi pune problema în mod real asupra unei candidaturi la prezidenţiale. Primarului general i s-a amintit şi o declaraţie a premierului Victor Ponta conform căreia lista PSD de potenţiali candidaţi la Preşedinţie îi cuprinde pe el şi pe Sorin Oprescu.

"Încerc să fiu cât pot eu mai cinstit (...). Mă onorează ceea ce a spus Victor Ponta, cred că ar onora pe oricine, pentru că funcţia de preşedinte este una de demnitate în stat. Chestiunea stă în felul următor: Sunt foarte conştient că, dacă aş fi în această situaţie, am nevoie de o platformă puternică, de stânga, că de acolo provin. (...) Sunt conştient că am nevoie de o extracţie a societăţii civile ca să susţină lucrul acesta, pentru că altfel nu mă duc ca să mă aflu în treabă acolo. Mă duc, dacă va fi cazul şi dacă voi fi în această ipostază ... eu cred cu tărie că aşa e corect să spun în momentul în care, în ţară, astăzi, se întâmplă ca în povestea cu Albă ca Zăpada: oglindă, oglinjoară, cine e cel mai frumos din ţară, cine e cel mai prezidenţiabil din ţară? Eu nu stau să mă joc. Eu cu neamul meu nu mă joc, eu nu mă duc nici să fiu iepuraşul cuiva, nici să mă mângâie cineva pe cap, nu. Şi lucrurile astea le-am spus întotdeauna cinstit. Nu este nehotărâre, o spun apăsat: dacă va fi cazul ca aceste elemente, de care vorbim deschis aici, da, mă duc; dacă nu va fi cazul, îmi văd în continuare de treabă", a declarat Sorin Oprescu.

El a menţionat ca o condiţie sprijinul unei platfome puternice.

"Această platformă înseamnă ceea ce eu numeam, cu dragoste şi cu respect, poporul PSD. Asta înseamnă o platformă de stânga, într-o alianţă de stânga, fiind un om de stânga", a adăugat el.

Oprescu a arătat totodată, referitor la cum ar trebui să fie în opinia sa preşedintele, că acesta trebuie să fie independent din punct de vedere al apartenenţei la partid.

"Statutul unui viitor preşedinte trebuie să fie într-adevăr independent, nu mazetă aşezată la Cotroceni", a mai spus el.

De asemenea, întrebat pe cine ar numi premier în cazul în care ar câştiga alegerile, Sorin Oprescu a spus că are "trei nume: Victor Viorel Ponta".

Liderul PSD, Victor Ponta, afirma, în 10 iunie, că din partea USD mai pot candida la alegerile prezidenţiale el sau Sorin Oprescu, deoarece Mugur Isărescu vrea un nou mandat la Banca Naţională, iar Călin Popescu Tăriceanu mai poate candida doar individual şi, eventual, să fie susţinut de PSD în turul II.

El a precizat că motivul pentru care lista de nume avansată înaintea alegerilor europarlamentare ca posibili candidaţi la prezidenţiale a fost redusă substanţial este că Mugur Isărescu vrea un nou mandat de guvernator la BNR, iar imposibilitatea reconstituirii Uniunii Social-Liberale face ca nici Tăriceanu să nu mai poată fi susţinut de PSD încă din primul tur.

"A rămas Oprescu, dar nu ştiu dacă îşi doreşte să candideze, şi eu. Lista s-a cam redus", a spus Ponta la România TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici