Parchetul cere corespondenţa dintre MApN şi Parlament pe tema achiziţiei de corvete

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis luni o scrisoare prin care solicită Senatului României să pună la dispoziţie corespondenţa dintre fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc şi Parlament, privind programul de achiziţie a corvetelor multifuncţionale.

917 afișări
Imaginea articolului Parchetul cere corespondenţa dintre MApN şi Parlament pe tema achiziţiei de corvete

Parchetul cere corespondenţa dintre MApN şi Parlament pe tema achiziţiei de corvete

"În vederea soluţionării dosarului penal cu numărul de mai sus, vă rugăm să ne transmiteţi corespondenţa Ministerului Apărării Naţionale, sub semnătura ministrului Apărării Mihnea Ioan Motoc, prin intermediul Secretariatului General al MApN privind obţinerea aprobării prealabile a achiziţiilor din cadru programului strategic de înzestrare de 'Corvetă multifuncţională'", precizează Parchetul de pe lângă ÎCCJ în scrisoarea trimisă Senatului.

Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, după şedinţa Biroului Permanent că o scrisoare similară a fost trimisă şi la Camerei Deputaţilor, urmând să decidă împreună cu Liviu Dragnea, dacă se va da un răspuns comun sau separat.

”Am primit această solicitare pentru a pune la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte a scrisorii trimise de ministrul Apărării în anul precedent, scrisoare sub semnătura ministrului Apărării la acea dată, domnul Motoc, către Parlament, referitoare la programul de achiziţie de corvete multifuncţionale şi având în vedere că această scrisoare a fost adresată şi camerei Deputaţilor şi Camera Deputaţilor a hotărât înaintarea ei către Biroul Permanent Reunit al celor două Camere, am discutat cu colegii mei şi le-am spus că din punctul meu de vedere nu ar fi necesară o dezbatere în Biroul Permanent Reunit. Putem da, fiecare dintre cele două Camere curs acestei solicitări şi mă voi consulta cu domnul Drganea, să vedem cum procedăm”

Executivul a abrogat Hotărârea de Guvern emisă de Cabinetul Cioloş în luna noiembrie a anului trecut privind achiziţia corvetelor multirol, care urmau să fie construite la Galaţi, pe motiv că este ilegală, susţinând că orice investiţie în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de Parlament.

Este vorba despre un dosar deschis ca urmare a unei plângeri formulate de Facias, în care s-a început urmărirea penală in rem pentru infracţiuni de abuz în serviciu, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. În plângere s-a reclamat că Guvernul Cioloş a adoptat, în şedinţa din 29 noiembrie 2016, Hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”, valoarea estimată a programului fiind de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), fără avizul Parlamentului, au precizat sursele citate.

Informaţiile ar fi fost solicitate iniţial Ministerului Apărării Naţionale, instituţia susţinând că a transmis deja informaţiile Parlamentului, motiv pentru care procurorii au făcut solicitări şi către cele două camere ale Parlamentului, au declarat sursele menţionate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici