Parlamentul European o susţine în continuare pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Parchetului UE

La solicitarea Conferinţei Preşedinţilor a Parlamentului European, preşedintele David Sassoli va trimite în următoarele ore o scrisoare către Consiliul UE în care va reitera susţinerea faţă de Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, anunţă instituţia, într-un comunicat de presă.

1408 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European o susţine în continuare pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Parchetului UE

BREAKING Parlamentul European o susţine în continuare pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Parchetului UE

Înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne de la Helsinki, Parlamentul vrea să reitereze angajamentul pentru Laura Codruţa Kovesi, candidat susţinut de Parlamentul European, pentru funcţia de procuror-şef european. Este esenţial să se asigure cât mai curând posibil anchetarea şi judecarea presupuselor infracţiuni asupra bugetului UE, precum fraude, acte de corupţie sau fraudele transfontaliere la plata TVA”, a afirmat David Sassoli, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European remis, joi, MEDIAFAX.

Conform articolului 14 din Regulamentul instituţiei Parchetului European: „Parlamentul European şi Consiliul vor numi prin consens procurorul-şef european pentru un singur mandat de 7 ani. Consiliul va acţiona prin majoritate simplă”. Numirea procurorului-şef european este o co-decizie între PE şi Consiliu.

În legislatura anterioară, comisiile LIBE şi CONT au audiat trei candidat aflaţi pe lista scurtă. Jean-François Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kovesi din România şi Andres Ritter din Germania. Ulterior, ambele comisii parlamentare au ales-o pe Laura Codruţa Kovesi.

Franţa a acceptat să o susţină pe Laura Codruta Kovesi pentru conducerea Parchetului European, în locul propriului candidat, Jean-François Bohnert, au declarat surse franceze şi române, citate de Financial Times.

Decizia a fost luată după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ieşit învingător luna trecută în negocierile cu Germania şi alte state UE pentru alocarea funcţiilor de conducere în cadrul Uniunii Europene, inclusiv prin desemnarea Christinei Lagarde, din Franţa, pentru postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Totodată, Jean-François Bohnert, procurorul francez susţinut de Consiliul UE pentru conducerea Pachetului UE, a afirmat, într-un interviu acordat site-ului Politico.eu, că sarcina procurorului-şef european nu va fi doar să combată corupţia, subliniind că se pune prea mult accent pe experienţa anticorupţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a declarat, duminică, într-un interviu acordat BBC referitor la candidatura sa la Parchetul european, că Guvernul României nu a susţinut-o la Bruxelles, precizând însă că acest lucru nu a contat în demersul său pentru că „nu a aşteptat niciodată ajutorul lor”.

Taguri:
kovesi,
pe,
parchet

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici