VIDEO  Partidului Berii, succes răsunător în Austria: a fost al treilea cel mai votat la alegerile prezidenţiale

Liderului Dominik Wlazny, alias Marco Pogo, a luat 8,4% din voturi, mai bun decât fiind doar foarte favoritul Van der Bellen şi candidatul FPÖ, Walter Rosenkranz.

1420 afișări
Imaginea articolului Partidului Berii, succes răsunător în Austria: a fost al treilea cel mai votat la alegerile prezidenţiale

Partidului Berii, succes răsunător în Austria: a fost al treilea cel mai votat la alegerile prezidenţiale

Unele sondaje nu i-au acordat mai mult de 5% din preferinţele electoratului. Până la urmă, a ajuns la 8,4%. Dacă realegerea lui Alexander Van der Bellen la preşedinţia Austriei nu surprinde, rezultatul outsiderului Dominik Wlazny, alias Marco Pogo, este surprinzător în ţara de dincolo de Alpi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marco Pogo (@marco.pogo)

Motivul este evident: este liderul Partidului Berii, fondat în 2015 ca un simplu „proiect satiric”: nici de dreapta, nici de stânga. Ar fi, totuşi, de centru, la fel ca „robinetul de bere care se află în centrul fiecărui bar”, conform celor spuse însuşi Wlazny la acea vreme.

Licenţiat în Medicină, 35 de ani (vârsta minimă pentru a concura la alegerile prezidenţiale), după ce a obţinut succesul ca lider al grupului punk rock Turbobier, el a decis să se dedice muzicii.

Pe lângă amintitul Van der Bellen (56,2%), doar naţional-conservatorul Walter Rosenkranz (17,9%), membru de frunte al FPÖ, a acumulat mai mult sprijin decât „Marco Pogo”.

Fântână cu bere în centrul Vienei şi război cu Radler

Cu uimitorul său loc al treilea, artistul i-a devansat pe ceilalţi patru nominalizaţi: Tassilo Wallentin (8,3%), Gerald Grosz (5,5%), Michael Brunner (2,1%) şi Heinrich Staudinger (1,5%).

Nu numai atât: în capitala Viena, l-a depăşit chiar şi Rosenkranz, clasându-se astfel doar în urma lui Van der Bellen. Un rezultat respectabil, cu atât mai mult având în vedere că Beer Party a fost conceput în esenţă ca un simplu vehicul de promovare pentru single-ul Die Bierpartei, printre melodiile incluse în albumul de debut al Turbobier Irokesentango.

Programului său „politic” cuprinde construirea unei fântâni de bere în centrul Vienei până la eliminarea taxelor la băuturi pentru baruri şi restaurante, furnizarea unui butoi de bere tuturor familiilor ţării şi sprijinirea cetăţenilor „mai puţin talentaţi la băut”.

Toate, în numele libertăţii maxime de exprimare (în special „în libera alegere a varietăţii de blonde”) şi a sloganului hilar „Trăieşte şi lasă să trăiască (cu excepţia băutorilor Radler)”, sau a amestecului dintre bere şi limonadă considerat de militanţii partidului „răul absolut”.

Nu este prima dată când Partidul Berii a uluit cu rezultatele sale la urne. În 2020, reuşise să aleagă 11 consilieri raionali în statul Viena (inclusiv Wlazny), dar preferinţele totale nu depăşiseră 1,8%. 

Mişcarea lui Pogo pare destinată să rămână o organizaţie apolitică, cu intenţie exclusiv satirică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici