Patriarhul Antiohiei, la Putna: Ce se întâmplă în Siria este o devalorizare a umanităţii

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei a afirmat, duminică, la Putna, unde a oficiat Sfânta Liturghie cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii, că ceea ce se întâmplă în Siria nu are nici o legătură cu umanitatea, având la bază interese meschine ale politicii.

2024 afișări
Imaginea articolului Patriarhul Antiohiei, la Putna: Ce se întâmplă în Siria este o devalorizare a umanităţii

Patriarhul Antiohiei, la Putna: Ce se întâmplă în Siria este o devalorizare a umanităţii

În cuvântul său, Ioan al X-lea a spus că acum Biserica din Antiohia plăteşte din cauza terorismului şi că din această cauză are loc o strămutare importantă a creştinilor şi că se încearcă uciderea a ceea ce e mai frumos din umanitate, menţionând că sunt ierarhi răpiţi.

„Oare ce trebuie să se mai întâmple ca lumea să se trezească? Mai mult de trei ani au trecut de la răpirea ierahilor de Alep. Ceea ce se întâmplă în Siria nu are nici o legătură cu umanitatea şi este o devalorizare a umanităţii din cauza intereselor meschine ale politicii”, a spus Patriarhul Antiohiei.

El a menţionat că, în Răsărit, creştinismul nu a fost niciodată un element străin şi că creştinii refuză să plece de pe acest teritoriu.

„Suntem un popor care a refuzat şi refuză să plece de pe pământul lui şi refuză să-i dea cineva lecţii de democraţie şi de drepturile omului, în timp ce acestea sunt folosite în scopul uciderii umanităţii şi pentru încălcarea securităţii popoarelor şi a păcii lor. Creştinismul în Răsărit nu a fost niciodată un element străin ci o pată din inima şi entitatea lui. Creştinismul face parte din pământul sirian şi din pământul libanez şi este în miezul fiecărui bob de sol din acest Răsărit, iar ca şi creştini am trăit şi mai trăim până acum cea mai bună formă de frăţie şi coexistenţă cu fraţii noştri musulmani, în ciuda cruzimii istoriei şi tuturor dificultăţilor ei”, a mai spus Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei.

Totodată, înaltul ierah a subliniat că creştinii din Orient cer pacea şi nu să fie apăraţi.

„Creştinismul în Orient nu cere apărarea ci cere pace, iar noi ca şi creştini am trăit întotdeauna în pace cu orice indiferent de ceea ce îl reprezenta. Suntem înrădăcinaţi în casele noastre şi pământul nostru şi nici o putere a acestei lumi nu ne poate dezrădăcina din acest pământ. Noi împreună cu ceilalţi suntem seva acestui pământ şi arterele lui”, a subliniat Ioan al X-lea.

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei a mulţumit totodată PF Daniel pentru invitaţia făcută de a vizita România, dar şi mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen şi stareţului Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec pentru primirea făcută.

Ierarhul Bisericii Antiohiene a subliniat că slujba oficiată la Putna în mai multe limbi este un semn de unire în ortodoxie.

„Am venit din Biserica Antiohiei şi suntem împreună cu voi aducând laude lui Dumnezeu în diferite limbi, ca un semn al unirii în Ortodoxie. De când am ajuns în România, am simţit că suntem împreună cu familia noastră”, a spus Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei.

PF Ioan al X-lea a oficiat, duminică, alături de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, mai mulţi ierarhi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi de un sobor de preoţi Sfânta Liturghie cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna.

Patriarhul Ioan al X-lea a sfinţit, sâmbătă, racla în care vor fi aşezate sfintele moaşte ale Sfântului Iacob Putneanul care a fost canonizat în şedinţa din iunie 2016 de Sfântul Sinod al BOR, fiind al doilea ctitor al mănăstirii, după Sfântul Voievod Ştefan, întâiul ctitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici