PDL va ataca la Curtea Constituţională modificările aduse de comisia de revizuire a Constituţiei

PDL va ataca la Curtea Constituţională modificările aduse de comisia de revizuire a Constituţiei pentru că Legislativul e obligat să respecte decizia referendumului din 2009 privind parlament unicameral cu 300 de parlamentari şi susţine că revizuirea trebuie să fie în acord cu deciziile CC.

199 afișări
Imaginea articolului PDL va ataca la Curtea Constituţională modificările aduse de comisia de revizuire a Constituţiei

PDL va ataca la Curtea Constituţională modificările aduse de comisia de revizuire a Constituţiei (Imagine: Shutterstock)

Într-un comunicat al PDL Suceava se arată că modificările aduse de USL proiectului de Constituţie demonstrează clar că PSD şi PNL au făcut o adevărată obsesie din misiunea lor de a controla justiţia şi de a apăra toţi potenţialii infractori, după ce recent în Parlament "Marţea neagră" s-a repetat.

Totodată, se arată că niciuna dintre modificările aduse Constituţiei de comisia parlamentară de revizuire nu este de rang constituţional, ci de rang de cod de procedură penală şi că astfel de prevederi nu au ce căuta în Constituţie.

"Constituţia este legea fundamentală, iar USL o trimite în derizoriu pentru a se proteja de justiţie. Această manevră este acoperită de declaraţii ipocrite ale celor de la USL privind grija faţă de drepturile fundamentale. PDL s-a retras din comisia de revizuire a Constituţiei după ce majoritatea USL a refuzat solicitarea de a se relua de la zero procesul de revizuire. PDL va lupta pentru fiecare amendament în plenul Parlamentului", se menţionează în comunicat.

În documentul citat se arată că PDL va ataca la Curtea Constituţională proiectul de revizuire a Constituţiei întrucât Legislativul este obligat să respecte decizia referendumului din 2009 prin care românii s-au exprimat covârşitor în favoarea unui Parlament unicameral, cu un număr redus de parlamentari.

"Proiectul elaborat de USL este un nou atac la adresa statului de drept şi se situează în afara Constituţiei. Revizuirea trebuie să fie în conformitate cu Legea fundamentală şi cu deciziile Curţii Constituţionale. Orice proiect de revizuire care nu ţine seama de deciziile CC este neconstituţional", mai arată PDL Suceava, care consideră că dacă CC va declara proiectul de revizuire neconstituţional, membrii Comisiei de revizuire ar trebui să demisioneze din Parlament.

În comunicat se menţionează că PDL nu va participa la acest "simulacru de dezbatere parlamentară" care are loc în Comisie, dar se va bate în plen pentru fiecare amendament.

"Avem nevoie de o Constituţie pentru viitor, nu de una care să rezolve problemele politicienilor sau să ne arate cum se poate ataca statul de drept", se precizează în document.

PDL Suceava se întreabă de ce refuză USL o dezbatere reală şi vrea să încheie discuţiile în doar două zile, subliniind că democrat-liberalii au solicitat, în cadrul şedinţei Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, ca dezbaterea să reînceapă de la primul articol, întrucât este nevoie de o analiză profundă, serioasă şi transparentă, care să ţină cont de poziţiile exprimate de societatea civilă, Asociaţia Magistraţilor, Consiliul Legislativ şi Comisia de la Veneţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici