Petre Roman îşi va recupera indemnizaţia, însă nu şi taxa forfetară, a decis conducerea Camerei. Petre Roman: ''Puteam face plângere penală şi împotriva lui Zgonea şi a celui de la ANI"

Petre Roman îşi va recupera indemnizaţia pentru perioda în care a fost revocat, însă nu şi suma forfetară, potrivit deciziei luate marţi în şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

1124 afișări
Imaginea articolului Petre Roman îşi va recupera indemnizaţia, însă nu şi taxa forfetară, a decis conducerea Camerei. Petre Roman: ''Puteam face plângere penală şi împotriva lui Zgonea şi a celui de la ANI"

Petre Roman

''În Biroul permenent s-a hotărât că îşi va recupera indemnizaţia de deputat pentru perioada respectivă. Urmează ca secretarul general să facă formele legale, să propună Biroului Permanent să recupereze indemnizaţia de deputat, fără sumă forfetară şi fără alte drepturi”, a declarat deputatul PSD Marcel Ciolacu.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat marţi cu 216 voturi ''pentru'', o abţinere şi un vot neexprimat raportul Comisiei juridice şi proiectul de Hotărâreprin care Petre Roman îşi recapătă mandatul de deputat după un an şi jumătate, prilej pentru o nouă ''răfuială'' a aleşilor cu ANI.

Agenţia Naţională de Integritate critică decizia plenului Camerei Deputaţilor, prin care Petre Roman şi-a reluat mandatul de deputat, ANI precizând că hotărârea este abuzivă şi nelegală.

"Agenţia Naţionalã de Integritate considerã cã hotãrârea adoptatã astãzi prin vot de plenul Camerei Deputaţilor cu privire la Petre Roman este abuzivã de vreme ce starea acestuia de incompatibilitate a rãmas definitivã o data cu respingerea ca neîntemeiatã, de cãtre Tribunalul Bucureşti, a cererii de reexaminare formulatã de acesta. Mai mult decât atât, decizia de astãzi a deputaţilor este una nelegalã, întrucât, deşi contestaţia acestuia depusã la nouã luni de la data emiterii raportului de evaluare a fost admisã de Curtea de Apel Bucureşti, contrar practicii judiciare existente, Agenţia a atacat cu recurs aceastã sentinţã. A acţiona în baza unei hotãrâri judecãtoreşti nedefinitive creeazã un precedent periculos, în sensul în care tuturor persoanelor care contestã rapoartele de evaluare emise în sarcina lor sã le fie întrerupte mandatele doar în baza sentinţelor pronunţate de instanţele de fond, deşi acestea nu au caracter definitiv", transmite ANI printr-un comunicat de presă.

Petre Roman: ''Deputaţii i-au spus lui Zgonea «Nu te grăbi, nu face pe placul unuia care dă un telefon!»"

Petre Roman a declarat, marţi, că îşi va relua mandatul şi va candida din nou, afirmând că ar fi putut face plângere penală atât împotriva preşedintelui ANI, cât şi împotriva lui Valeriu Zgonea, căruia Comisia juridică i-a spus ''să nu se grăbească''.

''Puteam să fac plângere penală şi împotriva dumnealui (a lui Valeriu Zgonea-n.r.) şi a celui de la ANI, nu am făcut-o îndeosebi în ceea ce îl priveşte pe domnul Zgonea pentru că nu voiam să mai adaug eu la imaginea negativă a Parlamentului, eu care ţin atât de mult la Parlament ca instanţă supremă în stat să mai adaug ceva negativ'', a comentat Petre Roman decizia plenului.

Întrebat dacă îl va da în judecată pe fostul şef al ANI, Petre Roman a afirmat că ''este posibil, râmâne să discut şi cu avocaţii''.

''Aici poate spune foarte multe, în realitate cei de la Comisia juridică i-au spus (lui Valeriu Zgonea-n.r.) «Nu te grăbi cu această…nu te grăbi, nu ai niciun motiv să te grăbeşti, nu face pe placul unuia care îţi dă un telefon sau mai ştiu eu cum. Ţine-te de ceea ce înseamnă greutatea unui mandat parlamentar!». Acea revocare a fost clar un abuz. Dar abuzul a fost o nedreptate de care tare mult nimeni nu are nevoie'', a susţinut Petre Roman, după ce Valeriu Zgonea s-a apărat în plenul Camerei Deputaţilor pe această temă.

El a subliniat că îşi va relua mandatul şi se va implica în campania electorală a PNL, precizând că va candida din nou.

Roman a afirmat că nu cere nimic ''deocamdată'', afirmând că Parlamentul nu are de ce să plătească dacă cineva comite un abuz în numele statului.

''Nu cer nimic deocamdată. Am făcut o întâmpinare în sens administrativ, dar nu doresc sub nicio formă ca acest abuz comis la început de unele persoane să se răsfrângă asupra Parlamentului. Nu are de ce Parlamentul şi cetăţenii României să plătească pentru cineva. Aş vrea să înţelegem un principiu care nu funcţionează corect în legislaţie, dacă cineva în numele statului comite un abuz în raport cu legea este responsabil şi răspunde'', a conchis liberalul.

Deputaţi de la principalele partide au fost de acord marţi că au făcut o greşeală privind vacantarea mandatului lui Petre Roman la solicitarea ANI, Valeriu Zgonea afirmând că vina este colectivă, Alina Gorghiu că nu este momentul să se găsească un vinovat şi UDMR că s-au împotrivit de la început.

Zgonea a afirmat că preşedintele Camerei Deputaţilor are un singur vot în Biroul Permanent şi că dacă liderii partidelor politice ar fi dorit scoaterea de pe ordinea de zi a hotărârii de revocare a mandatului lui Petre Roman ar fi putut face acest lucru pentru că ordinea de zi este făcută de Comitetul liderilor.

''Nu am văzut nici un lider de grup să ceară retragerea acestui punct de pe ordinea de zi, nu am văzut nici un membru al BP să se opună (...), dar am văzut un raport al Comisiei juridice care insinuează aşa undeva…Eu îmi asum ceea ce fac fără nicio problemă. (…) Preşedintele Camerei sau preşedintele de şedinţă care semnează ia act, el nu votează şi nici plenul nu votează. Răspunderea este, aşa cum scrie în Constituţie, colectivă. Atunci când vrem să căutăm vinovaţi pentru deciziile noastre este bine câteodată, aşa cum spunea şi doamna Gorghiu, să ne uităm şi noi în oglindă fără să facem pe cineva din această sală vinovat", a declarat Valeriu Zgonea, în plenul Camerei Deăputaţilor, după exprimarea votului privind posibilitatea ca Petre Roman să îşi reia mandatul de deputat.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat marţi cu 216 voturi ''pentru'', o abţinere şi un vot neexprimat raportul Comisiei juridice şi proiectul de Hotărâreprin care Petre Roman îşi recapătă mandatul de deputat după un an şi jumătate.

Agenţia Naţională de Integritate a criticat decizia plenului calificând-o drept abuzivă şi nelegală.

"Agenţia Naţională de Integritate considerã că hotărârea adoptatã astăzi prin vot de plenul Camerei Deputaţilor cu privire la Petre Roman este abuzivă de vreme ce starea acestuia de incompatibilitate a rãmas definitivã o data cu respingerea ca neîntemeiatã, de cãtre Tribunalul Bucureşti, a cererii de reexaminare formulată de acesta. Mai mult decât atât, decizia de astăzi a deputaţilor este una nelegală, întrucât, deşi contestaţia acestuia depusă la nouă luni de la data emiterii raportului de evaluare a fost admisă de Curtea de Apel Bucureşti, contrar practicii judiciare existente, Agenţia a atacat cu recurs această sentinţă. A acţiona în baza unei hotărâri judecãtoreşti nedefinitive creează un precedent periculos, în sensul în care tuturor persoanelor care contestă rapoartele de evaluare emise în sarcina lor să le fie întrerupte mandatele doar în baza sentinţelor pronunţate de instanţele de fond, deşi acestea nu au caracter definitiv", a transmis ANI printr-un comunicat de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici