Pintea despre nevoia de citostatice: Nu putem demara achizitii fără să ştim de ce cantităţi e nevoie

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat că are cunoştinţă de faptul că există probleme la nivelul unor unităţi sanitare în asigurarea citostaticelor, însă că Ministerul Sănătăţii nu poate demara achiziţii în lipsa unor date legate de cantităţile necesare pentru a acoperi nevoia de citostatice.

141 afișări
Imaginea articolului Pintea despre nevoia de citostatice: Nu putem demara achizitii fără să ştim de ce cantităţi e nevoie

Pintea despre nevoia de citostatice: Nu putem demara achizitii fără să ştim de ce cantităţi e nevoie

Sorina Pintea a precizat prin intermediul unui comunicat de presă că, în ceea ce priveşte problema lipsei citostaticelor la nivelul anumitor unităţi sanitare, Comisia de Oncohematologie Pediatrica a transmis ministerului o informare care făcea referire la această problemă, însă că Ministerul Sănătăţii nu poate demara achiziţii ale tratamentul în lipsa unor date legate de cantităţile necesare pentru a acoperi nevoia de citostatice.

„Nu este normal să sufere pacienţii din lipsa de interes al unor angajaţi care nu îşi fac treaba. Ca şi până acum, vom face tot ce este necesar ca să asigurăm dreptul pacienţilor la tratamentele necesare, chiar şi prin eliberarea unor Autorizatii de Nevoi Speciale, acolo unde este cazul”, a transmis Sorina Pintea.

Sorina Pintea a declarat că fiecare unitate sanitară are obligativitatea de a se preocupa şi a asigura tratamentele necesare pentru pacienţi. Tot ea a spus şi faptul că spitalele care se confruntă cu lipsa de medicamente trebuie să anunţe „cât mai repede” Ministerul Sănătăţii, oferind date care vizează numele medicamentului care lipseşte, respectiv canitatea necesară aprovizionării.„ Aşa cum am tot spus, este obligatoriu ca fiecare unitate sanitară să se preocupe pentru a asigura tratamentele necesare pacienţilor săi. Procedurile sunt simple, iar spitalul care se confruntă cu lipsa unor medicamente trebuie să anunţe cât mai repede Ministerul Sănătăţii, care are o structură dedicată pentru rezolvarea situaţiilor de acest gen”, a precizat ministrul.

În comunicat este menţional şi faptul că în data de 10 iunie, Comisia de Oncohematologie Pediatrica a Ministerului Sănătăţii a semnalat o serie de probleme referitoare la achiziţia de citostatice. „ În urma acestei informări, Direcţia Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii a solicitat Comisiei de Oncohematologie, în data de 11 iunie 2019, să revină cu detalii privind cantităţile necesare în spitale, pentru fiecare produs în parte”, se mai arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, întrucât Comisia de Oncohematologie nu a putut pune la dispoziţia ministerului datele necesare pentru demararea achiziţiei de citostatice, „Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să ceara unităţilor sanitare din subordine un estimat al necesarului de citostatice pentru 3, respectiv 12 luni”.

Ei au concluzionat spunând că, până la finalul acestei săptămâni va fi publicat în Monitorul Oficial Ordinul de ministru pentru schimbarea CIM (codul individual al Medicamentului) a produsului Cisplatin, urmând să fie achizitionate 40.000 de fiole. „De asemenea, produsul Asparaginase are preţ aprobat pentru achiziţia în baza unei Autorizatii de Nevoi Speciale, urmând să intre în ţară 300 de cutii săptămâna viitoare”, se precizează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici