Plumb: PSD clar nu va vota în favoarea numirii lui Ungureanu la conducerea SIE. Sunt şanse ca nominalizarea să pice în Parlament

Biroul Politic al PSD va adopta luni o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, dar din discuţiile deja avute în partid pe această temă rezultă foarte clar că parlamentarii PSD nu vor vota în favoarea acestei numiri, a declarat Rovana Plumb.

564 afișări
Imaginea articolului Plumb: PSD clar nu va vota în favoarea numirii lui Ungureanu la conducerea SIE. Sunt şanse ca nominalizarea să pice în Parlament

Plumb: PSD clar nu va vota în favoarea numirii lui Ungureanu la conducerea SIE (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Servicilui de Informaţii Exteren (SIE) are şanse să fie respinsă în Parlament, a declarat preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb.

"Sunt şanse să pice această nominalizare în Parlament, dar ceea ce mă mâhneşte pe mine este modul în care liberalii vechi susţin această nominalizare, atâta timp cât au spus că Mihai Răzvan Ungureanu e un trădător de ţară, atâta timp cât acest om are încă multe lucruri de clarificat", a spus Plumb la Antena 3.

Preşedintele interimar al PSD şi-a exprimat surprinderea faţă de "viteza cu care se doreşte să se treacă această nominalizare prin Parlament" şi că decizia ca Ungureanu să nu fie votat va fi menţinută şi după discuţia din reuniunea de luni a coaliţiei de guvernare.

În aceeaşi emisiune, Plumb a afimat că Biroul Politic al PSD va adopta luni o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, dar din discuţiile deja avute în partid pe această temă rezultă foarte clar că parlamentarii PSD nu vor vota în favoarea acestei numiri, arătând că preşedintele Klaus Iohannis nu s-a consultat cu liderii PSD înainte de a avansa această numire, deşi a asigurat iniţial că vor exista consultări şi un echilibru între putere şi opoziţie în ceea ce priveşte numirile în aanumite poziţii cheie, iar Ungureanu nu poate fi votat în condiţiile în care acesta este un "expozant al pedelismului" în România.

Birourile Permanente ale celor două Camere vor fi convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Răzvan Ungrureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe (SIE), au spus, joi, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.

Şedinţa ar putea avea loc la ora 13.00.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe senatorul PNL Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier, pentru funcţia de director al SIE.

Reprezentanţii PSD şi Victor Ponta au spus că nu îl susţin această nominalizare, în schimb liderul UNPR, premierul interimar, Gabriel Oprea a anunţat că îl susţine pe preşedintele Iohannis în acest demers.

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE este un pas important în schimbarea majorităţii parlamentare, iar cei de la PSD au o reticenţă de a convoca plenul pentru această numire, dar PNL nu are nicio rezervă să ceară convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare.

Constituţia şi Legea de funcţionare a Serviciului de Informaţii Externe au prevederi diferite privind numirea directorului acestui serviciu de informaţii. Constituţia prevede că directorul SIE este votat de Parlament, la propunerea preşedintelui, iar Legea SIE arată că numirea este făcută de CSAT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici