Plumb şi Zgonea cer ca Gorghiu şi Blaga să îndemne PNL să susţină Codul silvic în varianta iniţială

Preşedintele CN al PSD, Rovana Plumb, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cer copreşedinţilor PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, într-o scrisoare deschisă transmisă marţi, să îndemne parlamentarii liberali să susţină Legea de modificare a Codului Silvic, în forma sa iniţială.

333 afișări
Imaginea articolului Plumb şi Zgonea cer ca Gorghiu şi Blaga să îndemne PNL să susţină Codul silvic în varianta iniţială

Alina Gorghiu (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

În scrisoarea deschisă, Plumb şi Zgonea precizează că marţi vor începe discuţiile din Camera Deputaţilor cu privire la reexaminarea proiectului de modificare a Codului Silvic, amintind că acesta a fost deja adoptat, pentru a doua oară, de către Senat, în forma promovată iniţial.

"Dezbaterile din Camera Deputaţilor reprezintă ultimul pas pentru ca ţara noastră să aibă o legislaţie modernă, menită să protejeze fondul forestier. Guvernul şi majoritatea parlamentară au susţinut acţiuni clare impotriva mafiei pădurilor, atât prin instituirea Radarului Pădurilor, cât şi prin modificările la Codul Silvic, prin care am dorit să limităm exploatarea iresponsabilă a pădurilor de către operatori economici care profită de poziţia dominantă pe care şi-au caştigat-o pe piaţă. Pe această cale, facem apel la dumneavoastră, în calitate de lideri ai PNL, de a vă îndemna parlamentarii să susţină Legea de modificare a Codului Silvic, în forma sa iniţială. De asemenea, facem apel la dumneavoastră să solicitaţi parlamentarilor liberali să renunţe la acele amendamente ce pot genera exploatarea fără discernământ a fondului forestier! După cum ştiţi, parlamentarii PNL au introdus deja un amendament care poate genera efecte foarte grave, în sensul exploatării pădurilor României. Este vorba de amendamentul prin care s-ar elimina restricţia potrivit căreia un operator din domeniu nu ar putea exploata sau procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie. Cereţi parlamentarilor PNL retragerea acestui amendament extrem de periculos pentru interesele României", susţin cei doi lideri PSD în scrisoarea deschisă adresată copreşedinţilor PNL.

Plumb şi Zgonea mai arată că România, stat membru al UE, s-a angajat şi trebuie să respecte principiile pieţei comune, cum este cel al liberei circulaţii a mărfurilor.

"Aşadar, este responsabilitatea noastră, a parlamentarilor, de a lua cele mai corecte măsuri pentru a limita, prin reglementări legale, exploatarea iresponsabilă a pădurilor. Proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic respectă aceste principii europene, oferind şi instrumentele necesare pentru protejarea de abuzurile care pot apărea la exploatarea şi comercializarea masei lemnoase", mai notează Rovana Plumb, preşedintele Consiliul Naţional al PSD, şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat de 125 de parlamentari PSD şi trimis la Parlament pentru reexaminare de către preşedintele Iohannis, intră marţi în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeaşi formă.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, pe 23 martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea şi completarea Codului silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi creează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.

Sâmbătă au avut loc proteste la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară faţă de defrişările ilegale, dar şi de faptul că preşedintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Codul silvic.

Iohannis a anunţat, în aceeaşi zi, că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), arătând că protestul împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim.

Senatul a respins, în 27 aprilie, modificările solicitate de preşedintele Klaus Iohannis prin cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială.

Proiectul a ajuns din nou pe masa deputaţilor şi va fi dezbătut marţi de comisiile juridică, de mediu şi de agricultură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici