Pocora (PNL): Băsescu încearcă să saboteze reforma constituţională prin sesizarea CC pe referendum

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că sesizarea Curţii Constituţionale pe modificările aduse Legii referendumului de către preşedintele Traian Băsescu reprezintă o încercare de sabotare a reformei constituţionale promovată de USL.

299 afișări
Imaginea articolului Pocora (PNL): Băsescu încearcă să saboteze reforma constituţională prin sesizarea CC pe referendum

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Demersul lui Traian Băsescu de a sesiza Legea referendumului la Curtea Constituţională este unul strict politicianist şi complet inutil în condiţiile în care Curtea Constituţională s-a pronunţat deja pe acest text în urmă cu trei luni. A decis deja că noile prevederi impus în Legea referendumului sunt constituţionale (...) În spatele demersului preşedintelui se regăseşte intenţia de a tergiversa promulgarea unei legi constituţionale cu scopul de a sabota amplul proiect de reformă constituţională", a mai declarat Pocora.

Purtătorul de cuvânt al PNL a mai precizat că Parlamentul a pus deja în acord legea referendumului cu decizia Curţii din iunie, fiind preluată în text inclusiv amânarea cu un an a organizării unui referendum pe noile prevederi.

"Forma trimisă la promulgare este în total acord cu Constituţia. Respingem această nouă încercare a lui Traian Băsescu de a pune presiune pe judecătorii Curţii Constituţionale, forţând schimbarea unei decizii iniţiale de constituţionalitate. Sesizarea Curţii dovedeşte din nou modul vicios în care se raportează la instituţiile statului", a mai afirmat Pocora.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, sâmbătă, Curtea Constituţională, cu privire la Legea Referendumului, acuzând că actul normativ conţine prevederi care "înfrâng" principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, sâmbătă, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în conformitate cu prevederile Articolului 146 lit. a) din Constituţia României şi ale Articolului 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, informează Preşedinţia într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%. Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

PDL a sesizat CC în legătură cu această lege.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituţională.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean şi judecătorii CC Daniel Morar şi Ştefan Minea au formulat o opinie separată, la acel moment, în care au susţinut că prevgederi din legea duc la "înfrângerea" suveranităţii şi la alterarea legitimităţii deciziilor.

Cei trei judecători argumentau că definirea democraţiei se face ca "guvernare de către şi pentru popor", ceea ce conduce la ideea că guvernarea se face în numele unei majorităţi.

"Majorităţile trebuie să guverneze şi minorităţile trebuie să se exprime şi, eventual să se opună. Democraţia trebuie să se manifeste în cadrul a două coordonate: pe de o parte, toţi cetăţenii care sunt afectaţi de o decizie trebuie să aibă şansa de a participa la luarea deciziei, fie în mod direct, fie prin reprezentanţi aleşi şi, pe de altă parte, decizia finală trebuie să reflecte voinţa majorităţii cetăţenilor, manifestată direct sau mediat", argumentau judecătorii CC în opinia separată.

De asemenea, ei susţineau că "principiul majorităţii este singura consecinţă posibilă a modelului democratic".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în iulie, răspuzând unei întrebări legate de decizia CC privind Legea referendumului, că nu înţelege termenul de "un an" fixat de această instituţie, precizând că acesta este "greşit fixat".

"Curtea Constituţională nu a protejat procesul de revizuire a Constituţiei, care a început deja", a spus Băsescu, menţionând că nu vrea să se înţeleagă că ar critica Curtea Constituţională.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, pentru MEDIFAX, comentând sesizarea de neconstituţionalitate privind legea care stabileşte pragul de 30% la referndum, că cei de la CC s-au pronunţat deja pe subiect, el adăugând că preşedintele Băsescu este în campanie pentru Elena Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici