Politicienii comentează poziţia preşedintelui Băsescu faţă de nominalizarea Noricăi Nicolai pentru MJ

Politicienii au comentat, marţi seară, solicitarea preşedintelui Traian Băsescu de renunţare la nomainalizarea Noricăi Nicolai pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

1 afișare
Imaginea articolului Politicienii comentează poziţia preşedintelui Băsescu faţă de nominalizarea Noricăi Nicolai pentru MJ

Politicienii comentează poziţia preşedintelui Băsescu faţă de nominalizarea Noricăi Nicolai pentru MJ

Vicepreşedintele PNL, deputatul Crin Antonescu, a declarat că scrisoarea transmisă de preşedintele Traian Băsescu premierului Călin Popescu Tăriceanu reprezintă „un abuz de proporţii”, fiind expresia refuzului şefului statului de a învesti un nou ministru al Justiţiei.

„E deplorabil faptul că preşdintele începe şi acest an politic cu un scandal şi cred că această scrisoare care exprimă refuzul de a o învesti în funcţia de ministru pe Norica Nicolai reprezintă un abuz de proporţii, fără precedent”, a afirmat Antonescu.

Potrivit acestuia, preşedintele nu are atribuţia de a evalua imaginea publică a diverselor persoane politice, iar Curtea Constituţională s-a pronunţat deja cu privire la atribuţiile şefului statului.

„Regret că anul politic începe cu un scandal şi cred că este jenant şi faptul că Traian Băsescu nu a făcut publică această opinie imediat după ce Norica Nicolai a fost nominalizată”, a conchis Crin Antonescu.

Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, apreciază că preşedintele Traian Băsescu uzează de toate mijloacele, chiar dacă sunt dincolo de Constituţie şi de legi, pentru a obstrucţiona activitatea Guvernului şi a instituţiilor statului în general.

Bolcaş a declarat că astfel Traian Băsescu îşi continuă politică sa obstrucţionistă şi evident cu tentă de partizanat politic, îndreptată împotriva imaginii PNL.

Potrivit lui Bolcaş, în acest caz, decretul prezidenţial are numai un caracter de reprezentativitate, acesta neputând refuza semnarea unui asemenea decret, indiferent de argumentele pe care le aduce.

“Dacă s-ar merge pe această idee, că preşedintele are dreptul să refuze semnarea unui decret, ar însemna că lui îi revine atribuţia de formare a Guvernului, ceea ce nu este în spiritul Constituţiei”, a fost de părere vicepreşedintele executiv al PRM.

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat că preşedintele Traian Băsescu îşi depăşeşte atribuţiile constituţionale, referindu-se la scrisoarea în care acesta îi cere premierului să renunţe la numirea Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei.

Totodată, Frunda a apreciat că Nicolai nu are o percepţie publică negativă şi a subliniat că în orice caz e mai bine văzută de populaţie decât fostul ministru de Justiţie susţinut de PD, Monica Macovei.

Acesta a calificat drept "interpretări personale subiective care nu sunt binevenite" iniţiativele de acest fel ale preşedintelui, arătând că Băsescu nu ar trebui să le aibă, în ideea respectării principiilor statului de drept. Mai mult, Frunda a susţinut că nu există o percepţie negativă a Noricăi Nicolai, cu care a lucrat în comisii, drept pentru care ştie că e o juristă bună care va face faţă postului.

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a arătat că solicitarea lui Traian Băsescu adresată premierului de a renunţa la nominalizarea Noricăi Nicolai pentru şefia MJ face parte din "bătălia" dintre şeful statului şi premier, victima sigură fiind însă sistemul judiciar.

"Până când unul dintre ei (şeful statului sau premierul - n.r.) nu va dispărea din scenă, nu o să avem o Justiţie independentă şi eficientă", a opinat Victor Ponta.

El a arătat că intervenţia şefului statului în ceea ce priveşte nominalizarea Noricăi Nicolai ca ministru al Justiţiei era de aşteptat, această intervenţie nefiind prima de acest fel din partea lui Traian Băsescu.

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a explicat că şeful statului are motive “întemeiate” pentru respingerea nominalizării Noricăi Nicolai ca ministru al Justiţiei, unul dintre aceste motive fiind, în opinia sa, apropierea acesteia de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Prim-vicepreşedintele PDL a ţinut să amintească momentul conflictului dintre premierul Călin Popescu Tăriceanu şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, când şeful Executivului a chemat-o pe aceasta la o discuţie cu Dinu Patriciu.

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că preşedintele Traian Băsescu a comis "un abuz de putere" prin cererea adresată premierului Tăriceanu de renunţare la nominalizarea Noricăi Nicolai pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Potrivit liderului PSD, Traian Băsescu a comis un abuz de putere în acest caz, în condiţiile în care Curtea Constituţionaleă s-a pronunţat deja cu privire la relaţia dintre premier şi preşedinte cu privire la nominalizarea de miniştri.

Mircea Geoană a precizat, totodată, că, în acest moment, România se află într-un blocaj politic, singura soluţie de ieşire constând nu numai în găsirea unui ministru de Justiţie, ci în găsirea unui nou premier şi a unui nou preşedinte.

Vicepreşedintele liberal Ludovic Orban arătat că PNL susţine în continuare nominalizarea senatorului Norica Nicolai pentru funcţia de ministru al Justiţiei, precizând că şeful statului "îşi va îndeplini, în cele din urmă, atributele constituţionale".

"Întreaga carieră a Noricăi Nicolai o recomandă pentru a ocupa poziţia de ministru al Justiţiei. Are tot ce-i trebuie pentru a finaliza reforma în justiţie şi pentru a putea pune în practică strategia de luptă împotriva corupţiei, care a fost adoptată de Guvern", a declarat Orban.

El a apreciat că nu există niciun motiv serios din partea preşedintelui pentru a refuza nominalizarea Noricăi Nicolai pentru funcţia de ministru.

Preşedintele PDL Emil Boc consideră că premierul Călin Popescu - Tăriceanu trebuie să dea curs solicitării preşedintelui Traian Băsescu şi să facă altă propunere pentru funcţia de ministru al Justiţiei, în locul Noricăi Nicolai.

"În aceste condiţii, premierul, potrivit Constituţiei, va trebui să facă preşedintelui altă propunere pentru funcţia de ministru al Justiţiei, pe care preşedintele poate să o aprecieze şi să-i dea curs sau să ceară premierului o altă propunere", a afirmat Emil Boc.

Potrivit liderului PDL, "premierul trebuie să facă o altă propunere, o altă nominalizare care va fi avută în vedere de preşedinte", fiind vorba de o remaniere care nu presupune acordul Parlamentului.

Preşedintele UDMR Marko Bela a declarat că, potrivit Constituţiei, preşedintele Băsescu nu poate respinge nominalizarea unui ministru, aceasta fiind răspunderea premierului şi a partidului care a propus persoana respectivă ca ministru.

Acesta a adăugat că nu îl surprinde situaţia de faţă, pentru că există un conflict permanent, de idei, între instituţia preşedintelui şi Guvern.

Întrebat care ar fi explicaţia pentru care preşedintele îi scrie primului-ministru pentru a doua oară în legătură cu portofoliul Justiţiei (prima dată fiind vorba de demisia lui Tudor Chiuariu - n.r.), Marko Bela a spus că în acest moment în mod clar în România există o situaţie de coabitare.

"Avem un preşedinte de o anumită culoare şi avem un Guvern de altă culoare şi între cele două instituţii există un conflict de idei permanent. Şi acest litigiu legat de nominalizarea unui ministru face parte din acest conflict. Pentru mine nu e o suprindere, deci nu e prima dată când preşedintele nu e de acord cu nominalizarea unui mininstru", a spus Marko.

Senatorul PC Codruţ Şereş este de părere că gestul preşedintelui Băsescu de a respinge candidatura Noricăi Nicolai pentru postul de ministru al Justiţiei arată că şeful statului a devenit predictibil şi cade în desuetitudine pentru că aplică aceeaşi metodă în cazul nominalizării miniştrilor.

Şereş a declarat că nominalizarea ministrului Justiţiei este atributul primului-ministru, iar, dacă PNL va continua să susţină candidatura Noricăi Nicolai pentru acest post, preşedintele Traian Băsescu nu va avea ce face, decât să o accepte.

În opinia sa, acest nou scandal arată că "bâlciul din viaţa politică, început în urmă cu trei ani, continuă şi în 2008" şi că "s-a dat tonul pentru lovituri dure şi campanie murdară în acest an".

Preşedintele Traian Băsescu îi cere, într-o scrisoare, premierului Călin Popescu Tăriceanu să renunţe la propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, deoarece percepţia publică negativă asupra faptelor acesteia nu duce la creşterea încrederii în justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici