Ponta: Am discutat amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă până la 1 februarie

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la plecarea de la CSM, că s-a discutat amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă până la 1 februarie 2013, pentru că nu este încă finalizată infrastructura instanţelor pentru aplicarea codului.

405 afișări
Imaginea articolului Ponta: Am discutat amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă până la 1 februarie

Ponta: Am discutat amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă până la 1 februarie

"În bugetul pe 2012, votat anul trecut, n-au fost trecuţi banii nici pentru judecători, nici pentru grefieri, nici pentru instanţe, şi-i trecem noi acum. Trebuie făcute concursuri, pentru judecători, pentru grefieri", a spus premierul.

Ponta a precizat că bugetul de anul trecut nu a fost construit pentru aplicare Codului de Procedură Civilă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, întrunit joi, a cerut Guvernului amânarea datei de intrare în vigoare a Codului de Procedură Civilă, stabilită pentru 1 septembrie, până când va fi asigurat necesarul de resurse umane şi infrastructura cerute de aplicarea prevederilor noului cod.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a propus rediscutarea, "cu toţi factorii responsabili, în termeni realişti", a calendarului de implementare, astfel încât demersul să fie "sustenabil din perspectiva necesarului de resurse umane şi infrastructură cerute de aplicarea prevederile noului cod".

Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat ca inoportună intrarea în vigoare la 1 septembrie 2012 a noului Cod de Procedură Civilă, invocând "lipsa unei finanţări corespunzătoare, care să asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instanţelor din România".

"Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte că Memorandumul aprobat în şedinţa guvernului din data de 13 iunie 2012, referitor la «Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justiţiei pentru anul 2012 şi a numărului maxim de posturi aprobat pentru această instituţie, în vederea implementării noului Cod de procedură civilă, asigurarea finanţării unor posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi susţinerea în dezvoltarea şi adaptarea infrastructurii instanţelor judecătoreşti la noile cerinţe determinate de impactul noilor coduri», care, în fapt, viza finanţarea posturilor existente în sistem (vacante şi nefinanţate), nu s-a finalizat printr-o rectificare bugetară. În aceste condiţii, a lipsei unei minime finanţări a instanţelor judecătoreşti, acestea nu vor putea pune în aplicare Codul de procedură civilă la data de 1 septembrie 2012", arăta CSM, marţi, într-un comunicat de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici