Ponta: Am gândit ca un fost magistrat când am propus-o pe Pivniceru ministru al Justiţiei

Primul-ministru Victor Ponta a declarat joi că, atunci când a propus-o pe judecătoarea Mona Pivniceru, "a avut în minte şi a gândit" ca fost procuror, să fie ministru al Justiţiei un magistrat.

460 afișări
Imaginea articolului Ponta: Am gândit ca un fost magistrat când am propus-o pe Pivniceru ministru al Justiţiei

Mona Pivniceru (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"La momentul în care am propus-o (pe Mona Pivniceru-n.r.), am avut în minte şi am gândit ca un fost magistrat: că mi-am dorit ca un ministru al Justiţiei să fie un magistrat. Cineva dintre noi - vorbesc la timpul trecut - un judecător sau procuror", a spus Ponta.

Întrebat dacă ar trebui ca Mona Pivniceru (care a demisionat miercuri din Consiliul Superior al Magistraturii) să-şi da demisia şi din funcţia de judecător, Victor Ponta a spus: "De ce să-şi dea demisia ? Evident că nu. Nu-i cere legea aşa ceva. Trebuie să rămână judecător. Va reprezenta mai bine pe magistraţi şi sistemul justiţiei, rămânând judecător. Este foarte clar că nu poate şi nu face activitate politică. E un avantaj să rămână judecător".

Despre o eventuală convocare de urgenţă a Plenului CSM pentru a lua act de demisia judecătoarei Pivniceru din Consiliu, Victor Ponta - care e ministru interimar al Justiţiei - a declarat că el "nu convoacă nimic", considerând că 20 august - când este programată şedinţa plenului - este o dată rezonabilă.

Totuşi, Ponta a remarcat faptul că, pentru respingerea cererii de detaşare a lui Pivniceru de la CSM la Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii a putut să se reunească. Apoi, Ponta a rectificat, spunând "Secţia pentru judecători a CSM" s-a reunit. "Pentru respingere s-a reunit; când e vorba de admitere, procedura durează ceva mai mult", a continuat ironic Ponta.

Întrebat dacă s-a gândit la mai multe nume de magistraţi sau doar la Mona Pivniceru pentru nominalizare la Ministerul Justiţiei, Ponta a declarat că doar la aceasta.

"E o persoană care are în primul rând o experienţă, pe care nimeni nu i-o poate contesta, peste 20 de ani ca magistrat. Nu e orice fel de magistrat, este judecător la Înalta Curte de Casaţie. E judecător ales nu de oameni politici, ci de propriii colegi ca reprezentant în CSM, e o persoană care s-a exprimat în mod public în favoarea independenţei justiţiei. În rest, nu o cunosc foarte bine pe Pivniceru, dar o cunosc din viaţa publică şi din activitatea de magistrat şi sunt convins că mesajul, pentru lumea justiţiei, de a numi un magistrat ministru al Justiţiei - încerc să-mi amintesc când s-a mai întâmplat - cred că este un mesaj bun", a conchis Victor Ponta.

Mona Pivniceru şi-a dat demisia miercuri din funcţia de membru ales de judecătorii instanţei supreme în CSM, demersul survenind respingerii cerererii de detaşare a sa de la Consiliu la Ministerul Justiţiei (MJ).

Plenul CSM se reuneşte în 20 august pentru a lua în discuţie cererea de detaşare a judecătoarei Mona Pivniceru de la instanţa supremă la MJ.

Pivniceru a fost propusă de liberali pentru funcţia de ministru al Justiţiei, iar Ponta a anunţat, luni, nominalizarea ei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici