Ponta: Băsescu cere Guvernului să legifereze fără Parlament. Încalcă grav Constituţia

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat vineri că solicitarea şefului statului ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea asistenţei sociale şi numirile la ICCJ este o încălcare gravă a Constituţiei.

185 afișări
Imaginea articolului Ponta: Băsescu cere Guvernului să legifereze fără Parlament. Încalcă grav Constituţia

Ponta: Băsescu cere Guvernului să legifereze fără Parlament. Încalcă grav Constituţia (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Ponta a afirmat că şi legea asistenţei sociale, şi legea de modificare a procedurii de numire a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt greşite, iar senatorii opoziţiei au procedat foarte bine blocând adoptarea lor.

"Legea privind procedura de numire a magistraţilor ÎCCJ reflectă doar dorinţa de control politic a lui Băsescu asupra numirilor judecătorilor. Nu este cerinţa Uniunii Europene, Băsescu minte şi de data asta. Este doar dorinţa lui de a promova la ÎCCJ procurori de la DNA, pentru a continua şi în 2012 povestea cu dosarele împotriva opozanţilor politici", a declarat preşedintele PSD.

El a afirmat că eventuala adoptare a legii asistenţei sociale va avea efecte negative asupra populaţiei cu venituri reduse.

"Din punct de vedere constituţional, eu cred că solicitarea adresată de Băsescu Guvernului este o cerere de legiferare fără Parlament, ceea ce constituie o încălcare gravă a Constituţiei", a mai declarat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la TVR 1, că legile privind reforma sănătăţii, asistenţa socială şi numirile de judecători la ÎCCJ vor fi adoptate prin asumarea răspunderii, pentru că s-a dovedit că nu pot fi trecute prin Parlament.

Şeful statului a spus că au fost introduse reforme consistente - a pieţei forţei de muncă prin noul Cod al Muncii, reforma în educaţie, cele patru Coduri pentru justiţie.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară a fost respins pe 5 octombrie de Senat, cu 48 de voturi "pentru", 52 împotrivă şi o abţinere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici