Ponta: Demisia parlamentarilor USL este ultima soluţie. Nu vrem anarhie, ci tranziţie paşnică

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat sâmbătă că demisia parlamentarilor USL este o soluţie "de ultimă instanţă" şi că ar trebui mai întâi epuizate toate celelalte acţiuni politice ale opoziţiei, care nu doreşte anarhie, ci o tranziţie paşnică.

235 afișări
Imaginea articolului Ponta: Demisia parlamentarilor USL este ultima soluţie. Nu vrem anarhie, ci tranziţie paşnică

Ponta: Demisia parlamentarilor USL este ultima soluţie. Nu vrem anarhie, ci tranziţie paşnică (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Întrebat dacă demisia parlamentarilor USL ar fi o soluţie pentru declanşarea alegerilor anticipate, Ponta a răspuns: "Aceasta este o ultimă măsură, nu o primă măsură. Trebuie să gândim aceşti paşi politici pentru a fi resposabili. România nu trebuie să treacă printr-o perioadă de anarhie după căderea guvernului Boc şi a regimului Băsescu. Noi ne dorim o tranziţie paşnică. Trebuie să epuizăm toate căile democratice. Dar cred şi că, iar aici sunt de acord cu Crin Antonescu, că să stăm într-un Parlament în care voturile sunt fraudate de Roberta Anastase şi care nu mai reprezintă decât nişte trădători care şi-au rezolvat dosarele penale, este o greşeală din partea noastră. Însă este o ultimă măsură".

Preşedintele PSD a precizat că structurile de conducere ale PSD şi ACD vor discuta, luni, pe această temă, ca şi despre oportunitatea demisiei aleşilor locali ai USL.

"Acestea sunt acţiuni de ultimă instanţă. Trebuie să epuizăm toţi paşii până acolo. Dar orice variantă paşnică este luată în calcul de USL", a declarat Ponta.

El a spus că pentru USL nu mai există "soluţie acceptabilă" decât demisia actualului Guvern, formarea unui Executiv de tehnocraţi sprijinit de toate partidele şi organizarea de alegeri democratice.

Preşedintele PNL a declarat, vineri, că dacă puterea ar fi de acord cu anticipatele, o soluţie pentru ca tot procesul să nu dureze mult ar fi ca toţi parlamentarii să demisioneze, caz în care Guvernul rămâne în funcţie până la organizarea de alegeri, în 45 de zile.

Antonescu a spus, la Realitatea TV, că opoziţia aşteaptă de la cei de la putere un răspuns final legat de organizarea de anticipate. "Trebuie să spună clar dacă vor sau nu anticipate", a spus Antonescu.

El a explicat că în cazul în care puterea va fi de acord, există două posibilităţi: fie se merge la preşedinte cu un acord al puterii şi opoziţiei pentru dizolvarea Parlamentului, fie, pentru scurtarea perioadei, are loc demisia tuturor parlamentarilor, caz în care se organizează alegeri.

Liderul PNL a spus că opoziţia va cere chiar luni clarificarea poziţiei puterii. El a adăugat că dacă există un acord între opoziţie şi putere pentru anticipate, demisia tuturor parlamentarilor se poate întâmpla foarte repede.

El a explicat că în cazul demisiei tuturor parlamentarilor, în 30-45 de zile pot avea loc alegeri.

Antonescu a spus că în cazul în care puterea nu doreşte anticipate, se iese din zona democraţiei şi a argumentelor. Potrivit acestuia, toate argumentele duc către necesitatea anticipatelor.

El a adăugat că varianta în care ar demisiona doar parlamentarii din opoziţie ar fi una cu un grad foarte mare de gravitate.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, sâmbătă, că demisia parlamentarilor nu ar declanşa alegeri anticipate, cum doreşte opoziţia, ci doar parţiale în colegiile respective, cu mandat până la finalul actualei legislaturi.

"Din punct de vedere politic, putem discuta despre lucrul acesta, şi anumite măsuri vor fi luate de către parlamentari. Din punct de vedere juridic şi constituţional, vacantarea mandatelor, unul, două sau trei sute, înseamnă doar declanşarea unor alegeri parţiale cu mandat până la încheierea legislaturii. Deci, nu ar fi o soluţie echivalentă cu alegerile anticipate", a adăugat el.

Întrebat despre afirmaţia preşedintelui PNL, care spunea că demisia întregului Parlament echivalează cu impunerea anticipatelor, Năstase a răspuns: "Probabil că are anumite argumente pe care eu nu le cunosc".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici