Ponta: Eu nu am pus niciodată problema ruperii USL. Nimeni din PSD nu o va pune niciodată

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că el nu a pus niciodată problema ruperii USL, arătând că nimeni din PSD nu va pune o astfel de problemă niciodată şi că social-democraţii sunt parteneri serioşi de alianţă.

382 afișări
Imaginea articolului Ponta: Eu nu am pus niciodată problema ruperii USL. Nimeni din PSD nu o va pune niciodată

Victor Ponta (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Eu nu am pus niciodată problema ruperii USL. Şi nu o să pună niciodată cineva din PSD. Noi suntem nişte parteneri foarte serioşi", a spus Ponta, răspunzând unei întrebări legate de afirmaţiile liderului PNL, Crin Antonescu, privind "varianta" ruperii USL în situaţia în care Kovesi va fi numită la şefia DNA.

Solicitat să comenteze afirmaţiile lui Antonescu, Ponta a răspuns: "Mă întrebaţi pe mine? Eu nu ştiu aceste lucruri şi nu vorbesc în numele PNL. Vorbesc în numele PSD. Noi nu vom pune niciodată şi nu am pus niciodată problema ruperii.. noi nici n-am prea mai fost în alianţe ca să le rupem. E prima alianţă importantă în care suntem şi ne ţinem de cuvânt până la capăt".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în cazul în care premierul Victor Ponta o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare, adică dacă se rupe USL, el spunând că "poate e şi asta o variantă", deşi are îndoieli.

"În momentul în care doamna Mona Pivniceru a făcut personal opţiunea fermă pentru Curtea Constituţională, în acel moment, premierul a solicitat acest interimat (la Ministerul Justiţiei - n.r.) şi mie îmi pare că, atât cât suntem în continuare în alianţă, nu putem refuza premierului acest drept", a declarat Crin Antonescu, într-o emisiune la Antena 3.

El a subliniat că, dacă premierul Victor Ponta, ca ministru interimar al Justiţiei, o propune pe Codruţa Kovesi pentru şefia DNA, "categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL".

"Mai departe, ce să facem, să rupem USL? Poate e şi asta o variantă", a continuat liderul PNL, adăugând însă că are îndoieli în această privinţă.

"Teama mea cea mai mare nu e nici măcar aceea că premierul Ponta o poate numi pe Kovesi, teama mea e că putem continua să o ducem aşa", a mai spus Antonescu, susţinând că nu trebuie făcute compromisuri cu Traian Băsescu.

"Premierul a solicitat acest interimat şi mie îmi pare că, atâta vreme cât suntem în continuare în alianţă, cât susţinem acest guvern, nu-i putem refuza premierului acest drept (de desemnare a procurorilor - n.r.). Atunci ajungem de fapt la capătul poveştii, dacă premierul Ponta va face între propunerile sale propunerea Laura Codruţa Kovesi la DNA, categoric o pot spune şi în numele PNL - deşi nu am un act oficial, nu am făcut o şedinţă a forurilor politice, văd şi eu opiniile - categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL", a afirmat Antonescu.

El a precizat că vor fi oameni care vor întreba dacă ar trebui să se rupă USL.

"Unii oameni vin şi spun <<aa, aşa dezacord din gură...>> Ce să facem, să rupem USL care înseamnă ceea ce înseamnă în acest moment? Poate e şi asta o variantă. Am serioase îndoieli, am serioase îndoieli însă şi o spun ca un om care nici personal şi nici pentru partidul său nu a căutat beneficiile guvernării (...) Eu nu sunt om care să mă cert pe crâmpeie de putere, şi pe crâmpeie de buget, eu mă bat cu oricine dacă e nevoie, chiar şi cu colegii mei de partid, chiar şi cu premierul Victor Ponta, pe lucruri mari, pe lucruri de principiu, pe lucruri fundamentale, pe direcţiile acestei ţări", a mai declarat preşedintele PNL.

El a menţionat că teama sa nu ţine de numirea Codruţei Kovesi la şefia DNA, ci de a "continua aşa, pentru că acest drum nu duce nicăieri".

"Băsescu, ca agresor al sistemului democratic din România, vreme de opt anişori zi de zi, nu mai poatefi un partener nicio secundă de compromis – în sensul curent, în sensul bun, în sensul democratic", a afirmat preşedintele PNL.

Antonescu a mai susţinut că, dacă se merge pe varianta unei negocieri cu Traian Băsescu în desemnarea procurorilor şefi, "se poate şi aşa, nu e iraţional, nu e în afara logicii".

"Dar asta numai dacă intrăm în negociere. În momentul în care intrăm în negociere, facem de fapt, după părerea mea, exact ceea ce ne batem cu cărămida în piept, se bate Traian Băsescu, ne-am bătut şi noi, şi ne bate cu cărămida în cap Comisia Europeană, şi anume: politizăm justiţia. Negociere între doi factori politici, acceptarea terenului şi regulilor pe care Traian Băsescu spune <<nu, trebuie să propuneţi măcar jumătate să fiu de acord, să fie omul meu, că altfel nu semnez>>, asta este direct politizarea justiţiei, chiar dacă am convingerea că Victor Ponta nu vrea să-şi tragă jumătate din parchete în sfera sa de influenţă politică, nici vorbă, sunt convins că nu vrea să facă asta, dar intrarea într-o asemenea zonă asta înseamnă", a mai spus preşedintele PNL.

"A împărţi decizia politică acolo unde Constituţia nu-mi impune cu Traian Băsescu este un compromis nejustificat, puternic păgubos şi imoral. Propunerea de procurori este o decizie, ironic, sarcastic, parşiv, o spune Traian Băsescu acum câteva zile, pe care el nu o negociază, care îi revine în exclusivitate ministrului Justiţiei", a susţinut liderul PNL.

În finalul emisiunii, Antonescu a fost întrebat dacă există riscul ca în urma diferenţelor de poziţie dintre el şi premierul Victor Ponta în chestiunea eventualei propuneri la şefia DNA a Laurei Codruţa Kovesi să se rupă USL.

"Nimic personal cu doamna Kovesi, niciun proces de intenţie (...) numirea sau propunerea încă nu s-a făcut, o să discutăm exact după ce se face, dacă totuşi se face, poate nu se face. Existenţa USL este un lucru care nu poate fi pus, chiar într-o criză şi aici nu avem de a face doar cu o criză, dacă asta se întâmplă mă despart pe acest subiect, pe această opţiune, fundamental, de Victor Ponta. Nu sunt de acord, nu eu susţin. Asta nu înseamnă ruperea USL, existenţa USL înseamnă ceva foarte mare, cu o responsabilitate foarte mare şi cu nişte teme de dus la capăt", a răspuns Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici