Ponta îi acuză pe Băsescu şi PDL că au vrut să intervină ilegal în procesul Voiculescu-Institutul de Cercetări Alimentare

Premierul Ponta i-a acuzat, vineri, pe preşedintele suspendat Traian Băsescu şi pe membrii PDL că au încercat să intervină în procesul lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), prin intermedul unui director numit în 2005, în mandatul fostului ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur (PDL), care a depus la dosar o opinie separată prin care prejudiciul estimat era diminuat sau anulat, astfel încât să pară că de fapt Guvernul a dorit să intervină în acest proces.

1123 afișări
Imaginea articolului Ponta îi acuză pe Băsescu şi PDL că au vrut să intervină ilegal în procesul Voiculescu-Institutul de Cercetări Alimentare

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Opinia depusă la Tribunalul Bucureşti de către directorul respectiv, Rela Ştefănescu, a fost formulată de un expert contabil independent, fără acordul ministerului, şi influenţa prejudiciul cercetat în sensul diminuării sau anulării acestuia.

Rela Ştefănescu este director la Direcţia Juridică a Ministerului Agriculturii.

"A fost trimisă o adresă pentru obiecţii la raportul de expertiză şi ataşată o opinie separată, a unui expert contabil, care contrazice acest raport", a spus premierul.

Ponta a precizat că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat Tribunalul Bucureşti că această opinie separată a fost depusă fără acordul ministerului şi cu încălarea legii , l-a suspendat din funcţie pe director pentru cercetări şi a depus o sesizare penală la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva acestuia.

"Este un nou caz de înscenare grosolană pentru campania privind referendumul şi o acţiune de încălcare a actelor normative solicitată anumitor persoane rămase în minister. PDL a acuzat Guvernul că va influenţa procesul Voiculescu-ICA, dar a fost vorba de fapt de o acţiune gândită şi concertată a stafului de campanie a lui Traian Băsescu", a spus Ponta.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat la rândul său că acea opinie includea o serie de detalii tehnice cnform cărora prejudiciul estimat iniţial "s-ar reduce sau nu ar mai exista".

"Astăzi dimineaţă am fost informat de către secretarul general că, acum două zile, la un termen pe care l-am avut în acest proces, Ministerul Agriculturii, printr-o adresă semnată de doamna director a Direcţiei Juridice, a cerut opinie separată vis-a-vis de raportul pe care l-au prezentat alţi evaluatori din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, opinie separată care prevede câteva chestiuni tehnice conform cărora prejudiciul estimat iniţial s-ar reduce sau n-ar mai exista în acest proces", a spus Constantin.

Întrebat de jurnalişti ce anume relevă că acest caz ar fi legat de Băsescu şi PDL, ministrul a răspuns că "este evident" că o astfel de intervenţie în timpul campaniei conduce la această idee, mai ales că nu exista un contract încheiat între minister şi expertul independent care a redactat acea opinie separată.

La sfârşitul lunii iunie, avocatul lui Dan Voiculescu a cerut instanţei supreme declinarea dosarului său privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare la Tribunalul Bucureşti, după ce le-a înmânat judecătorilor hotărârea publicată în Monitorul Oficial care atestă că Voiculescu nu mai este senator.

Senatorul Dan Voiculescu şi-a depus demisia din funcţie, începând cu data de 25 iunie.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. El este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici