Ponta: Le-am scris lui Andon şi Pâslaru, sunt convins că lucrurile se vor rezolva

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a scris Parlamentului, precum şi celor doi parlamentari care au decizii definitive de incompatibilitate, el manifestându-şi convingerea că lucrurile se vor rezolva şi arătând că Guvernul nu are puterea de a demite parlamentari.

607 afișări
Imaginea articolului Ponta: Le-am scris lui Andon şi Pâslaru, sunt convins că lucrurile se vor rezolva

Sergiu Andon (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ponta a precizat că draftul Raportului CE pe MCV conţine răspunsurile Guvernului la cele 11 puncte, inclusiv la cel legat de parlamentarii care au decizii definitive de incompatibilitate.

"La toate cele 11 puncte am răspuns. Aşa cum am văzut eu aseară draftul, dacă nu se schimbă nimic astăzi, este trecut foarte clar că Guvernul a răspuns şi că aceste lucruri fie au fost rezolvate - exprimarea în engleză este au fost deja rezolvate - sau vor fi în perioada imediat următoare", a spus Ponta.

El a precizat că punctul referitor la cei doi parlamentari este notat în draftul Raportului cu specificarea că "se va rezolva".

"Dacă e vorba de demisia celor doi parlamentari, aceea e o chestiune care se va rezolva. Eu am transmis deja scrisori către Parlament şi către cei doi parlamentari şi sunt convins că se vor rezolva, dar nu ţine de puterea Guvernului să demită parlamentari, nici nu ar fi democratic aşa", a spus Ponta.

Liderul PDL Mircea Toader a declarat, miercuri, că Biroul Permanent al Camerei a respins cererea sa privind discutarea în această sesiune extraordinară a situaţiei deputaţilor declaraţi incompatibili de ANI, iar preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a spus că problema se va discuta în toamnă.

După şedinţa Biroului Permanent al Camerei, Mircea Toader a precizat că a cerut introducerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei a raportului comisiei juridice privind deputaţii găsiţi incompatibili de către ANI, Sergiu Andon şi Florin Pâslaru.

"A fost respinsă cererea noastră pe motiv că nu poate să se întâlnească comisia juridică până în toamnă", a spus Toader.

La rândul său, vicepreşedintele Camerei Ioan Oltean (PDL) a precizat că, în mod abuziv, comisia juridică a decis împotriva unei hotărâri judecătoreşti care a stabilit că mandatul deputaţilor Andon şi Pâslaru a încetat şi că membrii comisiei trebuiau doar să ia act de hotărârea ICCJ, iar plenul Camerei să fie doar informat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, la rândul său, că această solicitare a PDL nu a fost respinsă, dar că raportul comisiei juridice a fost retrimis de plen, în sesiunea trecută, la comisia juridică pentru ca aceasta să audieze şi punctul de vedere al ANI, iar această chestiune nu poate fi clarificată decât în sesiunea parlamentară din toamnă.

"Am avut o discuţie telefonică cu preşedintele ANI şi i-am spus că Parlamentul României îşi va lua angajamentul că în prima sesiune din toamnă va clarifica această problemă. Voi cere, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, să vină cu un raport şi un punct de vedere în sesiunea din toamnă. Eu nu pot să iau act de o hotărâre judecătorească şi nici să o introduc pe ordinea de zi, nu am nicio competenţă decât să cer comisiei juridice, iar comisia juridică este obligată de votul plenului să cheme şi pe reprezentanţii ANI. Nu este nicio tergiversare", a precizat Zgonea.

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, în 6 iulie, ca problema incompatibilităţii deputaţilor Florin Pâslaru (PSD) şi Sergiu Andon (PC) să fie retrimisă la comisia juridică.

Propunerea în privinţa lui Florin Pâslaru a fost adoptată cu 141 de voturi "pentru", 9 abţineri şi 49 de voturi "împotrivă".

Propunerea în privinţa lui Sergiu Andon a fost adoptată cu 147 de voturi "pentru", 10 abţineri şi 53 voturi "împotrivă".

La şedinţă, au fost prezenţi 203 deputaţi din totalul de 311.

Consiliul Naţional de Integritate (CNI), în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, a solicitat, în mod ferm, Parlamentului aplicarea şi respectarea hotărârii instanţei supreme în cazul Andon, precum şi a actelor emise de ANI în cazul Pâslaru.

"Consiliul Naţional de Integritate, în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, solicită, în mod ferm, Parlamentului României aplicarea şi respectarea hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi a actelor emise de Agenţia Naţională de Integritate, rămase definitive conform prevederilor legale, şi care comportă consecinţe juridice", se arăta într-un comunicat remis presei de CNI.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Consiliului Naţional de Integritate, întrucât Comisia juridică din cadrul Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă, precum şi alte acte ale Agenţiei care produc consecinţe juridice.

Sesizarea ANI a survenit deciziei Comisiei juridice a Camerei, prin care s-a stabilit că deputaţii Sergiu Anton şi Florin Pâslaru nu s-ar afla în incompatibilitate, în pofida existenţei unor decizii în acest sens, Agenţia Naţională de Integritate arătând că acest fapt contravine declaraţie recent adoptată a Parlamentului României privind sprijinirea implementarii noii Strategii Naţionale Anticorupţie 2012-2015, ceea ce pune sub semnul întrebării, în mod grav, existenţa statului de drept şi a separaţiei puterilor în stat.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis că deputaţii Florin Pâslaru (PSD) şi Sergiu Andon (PC) nu se află în situaţie de incompatibilitate, deciziile fiind luate cu 11 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă", respectiv cu 12 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă".

"Subiectul s-a închis. Nu mă surprinde. Ar fi fost o zi ruşinoasă sub aspectul capacităţii de a înţelege legea şi de a păstra demnitatea Parlamentului dacă se dădea un alt verdict. Pe lege, suntem în templul legii, acasă. Pe lege, situaţia care se referă la mine nu este de incompatibilitate. Faptul s-a petrecut în legislatura trecută, s-a încheiat legislatura trecută, e şi prescrisă pe regulile prescripţiei", a declarat Sergiu Andon.

Deputatul PC a adăugat că, din orice punct de vedere, acuza la adresa lui a fost "o gogoaşă artificial umflată de ANI, ca să se câştige un vot, ca să se facă gălăgie în jurul anumitor nume mai incomode şi pentru că ăsta e climatul actual din ţara noastră".

"Se vehiculează ideea că am apărat un caz de corupţie. Nici măcar asta nu este adevărat. Am apărat o persoană nevinovată care n-a fost trimisă în judecată tocmai pentru că nu era caz de corupţie", a mai spus deputatul PC.

Sergiu Andon şi-a exprimat speranţa că decizia de marţi a comisiei va merge şi în plen în cursul zilei.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Parlamentului revocarea din funcţie a parlamentarilor Sergiu Andon şi Florin-Costin Pâslaru, ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către cei doi politicieni.

În 3 aprilie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis irevocabil că deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupţie, judecătorii admiţând astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.

Decizia ICCJ a survenit sesizării din iunie 2009 a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în urma căreia inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistenţă juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupţie.

Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.

În cazul lui Florin Pâslaru, ANI a înaintat, în luna martie, Camerei Deputaţilor un raport potrivit căruia deputatul se află în stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel că se impune eliberarea din funcţia publică deţinută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici