Ponta: Organizarea Congresului PES la Bruxelles, justificată de "inabilitatea" noastră de comunicare

Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a transmis, vineri, o scrisoare liderilor PES în care cere organizarea Congresului din septembrie la Bruxelles, lucru justificat de "inabilitatea" oficialilor de la Bucureşti de a explica în plan extern acţiunile politice privind demiterea lui Traian Băsescu.

1393 afișări
Imaginea articolului Ponta: Organizarea Congresului PES la Bruxelles, justificată de "inabilitatea" noastră de comunicare

Ponta: Organizarea Congresului PES la Bruxelles, justificată de "inabilitatea" noastră de comunicare (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

În debutul scrisorii Ponta trece în revistă faptul că "România a trecut în ultimele 2 luni printr-o serioasă criză politică, care a atras atenţia presei internaţionale, a Comisiei Europene şi critici acerbe din partea reprezentantilor PPE".

Liderul PSD subliniază, de asemena, că la referendumul din 29 iulie s-au pronunţat pentru demiterea lui Traian Băsescu un "număr de 7,5 milioane de cetăţeni, faţă de numărul de 5,2 milioane de voturi cu care a fost ales în 2009".

"Din păcate, pe plan european, din cauza sprijinului necondiţionat acordat de PPE şi a inabilităţii noastre de a explica mass media exact condiţiile constituţionale şi politice, informările părtinitoare transmise de echipa lui Traian Băsescu au avut succes şi au afectat imaginea internaţională a ţării şi a Guvernului pe care îl conduc. Concluziile au fost trase doar pe baza afirmaţiilor făcute de una dintre părţi şi este obligaţia mea ca, în perioada următoare, să explic tuturor partenerilor europeni adevărul despre situaţia din ţara mea", scrie Victor Ponta în scrisoarea adresată liderilor PES Sergei Stanishev şi Philip Cordery.

Preşedintele PSD mai susţine că cele mai recente evenimente, precum "rezultatul evident al votului la referendum, rezultatele economice pozitive reflectate de FMI, respectarea tuturor deciziilor CC, garantarea independenţei justiţiei' îl vor ajuta să demonstreze în perioada următoare "cât de grav au fost dezinformate şi manipulate mass media şi Comisia Europeană de către Traian Băsescu, în scopul supravieţuirii sale politice'.

"Din acest motiv, am decis să vă propun să fiţi de acord că, anul acesta, Congresul PES să fie organizat la Bruxelles, şi nu în Bucureşti. Consider că imaginea PES, relaţia sa cu media europeană şi scopurile sale politice majore sunt mai importante decât interesul unui partid membru cum este PSD. În acest fel, vom evita atacurile injuste ale PPE şi ale unor ziare asupra familiei noastre politice. În acest context, înţeleg perfect cât este de important pentru colegii şi prietenii noştri din SPD să nu aibă o vulnerabilitate inutilă în relaţiile cu media din Germania. Victoria lor în alegerile din 2013 şi un guvern condus de un cancelar social-democrat reprezintă un obiectiv de importanţă majoră pentru PES şi pentru viitorul Europei, şi este datoria noastră să sprijinim cu toţii acest demers", a mai susţinut Ponta în scrisoarea către liderii PES.

PSD a solicitat PSE amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, pentru ca acest eveniment să nu fie "umbrit" de luptele politice interne, iar decizia transferului la Bruxelles va fi anunţată oficial zilele următoare, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Hannes Swoboda, liderul S&D din PE.

"Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineaţă de către preşedintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine şi preşedintele PES, Serghei Stanişev", a declarat telefonic pentru MEDIAFAX Swoboda, el adăugând că această discuţie cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internaţionalei Socialiste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici