Ponta: Preşedinţia nu a primit invitaţie la Consiliul European, doar un formular. Aceeaşi eroare am făcut şi eu

Preşedinţia nu a primit invitaţia de a participa la reuniunea Consiliului European, ci numai un formular similar celui transmis şi Guvernului de către oficialii de la Bruxelles, afirmă premierul Victor Ponta, arătând că şi el a făcut aceeaşi eroare în urmă cu trei săptămâni spunând că are invitaţia.

2295 afișări
Imaginea articolului Ponta: Preşedinţia nu a primit invitaţie la Consiliul European, doar un formular. Aceeaşi eroare am făcut şi eu

Victor Ponta (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"De fiecare dată, secretarul general al Consiliului Europei a transmis şi transmite, cred nu doar în România, acele formulare către prim-ministru şi către preşedinte. Acum trei săptămâni şi eu am spus că am primit invitaţia şi am fost luat peste picior, un pic pe bună dreptate, că era formularul, nu era invitaţia. Acum văd că şi Preşedinţia face aceeaşi greşeală pe care am făcut-o eu acum trei săptămâni, zice că a primit invitaţia, dar nu a primit. Vreau să se înţeleagă că eroarea pe care am făcut-o eu a făcut-o Preşedinţia ieri sau alaltăieri spunând că a primit invitaţia. Nu a primit invitaţia, a primit ceea ce primeşte întotdeauna Guvernul, primul-ministru şi preşedintele, prin intermediul Ministerului de Externe", a spus Ponta.

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe primul-ministru Victor Ponta ca şef al delegaţiei, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu, a anunţat anterior premierul Victor Ponta.

Guvernul a precizat că lista delegaţiei României la Consiliul European din 28-29 iunie a fost transmisă Secretariatului General al Consiliului, Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă. Lista a mai fost transmisă atât tuturor statelor membre UE, cât şi Croaţiei, stat care a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Preşedinţia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, încă de marţi, o listă cu componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar în aceasta, ca şef al delegaţiei, era menţionat preşedintele Traian Băsescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

"Administraţia Prezidenţială a primit marţi, 19 iunie, formularul de delegaţie pentru participarea la summitul Consiliului European. În cursul aceleiaşi zile, Administraţia Prezidenţială a completat delegaţia, iar acest formular completat a fost trimis înapoi la MAE, aşa cum era procedura, prin sistemul oficial de corespondenţă", a precizat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

El a mai arătat că în formularul de delegaţie completat de Administraţia Prezidenţială şi trimis MAE era menţionat preşedintele Traian Băsescu ca şef al delegaţiei, acesta fiind însoţit, "aşa cum prevede practica", de ministrul Afacerilor Externe Andrei Marga şi de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Preşedintele şi premierul au avut săptămâna trecută o discuţie privind nivelul de reprezentare a României la următorul Consiliu European, dar nu au ajuns la un acord, ambii dorind să participe la reuniunea CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici