Ponta spune că va discuta cu Isărescu despre "ce este realist" la termenul pentru adoptarea euro

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că va avea o discuţie cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, referitoare la declaraţia acestuia în care arată că termenul de 2019 pentru adoptarea euro trebuie bine analizat, iar în discuţie se va stabili "ce este realist şi ce nu".

368 afișări
Imaginea articolului Ponta spune că va discuta cu Isărescu despre "ce este realist" la termenul pentru adoptarea euro

Ponta spune că va discuta cu Isărescu despre "ce este realist" la termenul pentru adoptarea euro (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat de jurnalişti cum comentează afirmaţia guvernatorului Băncii Naţionale a României(BNR), potrivit căreia România nu poate intra în Zona Euro, în 2019, aşa cum şi-a propus Guvernul, premierul Victor Ponta a spus că va avea o discuţie în acest sens cu Mugur Isărescu.

“Dacă Guvernatorul spune <<Nu>>... Oricum nu putem intra în euro decât cu un efort Guvern, Parlament, Banca Naţională. N-am văzut exact declaraţiile, eu am discutat cu guvernatorul acum o săptămână sau două, dar cu siguranţă trebuie să ne vedem încă o dată şi să stabilim ce e realist şi ce nu”, a spus Ponta.

El a amintit că, în materie de convergenţă monetară, expertiza BNR este mult mai mare decât a Guvernului.

Totodată, şeful Executivului a afirmat că România îndeplineşte criteriile nominale de aderare la Zona Euro, dar pentru a fi cu adevărat pregătită pentru aderare trebuie să aibă îndeplinite şi criteriile reale, cum ar fi, de exemplu, o economie competitivă.

„Şi mai trebuie un al treilea lucru, pe care nu-l spunem niciodată, pentru că nu e politicos să-l spunem: mai trebuie să fie de acord şi toate ţările din Zona Euro care în aceste zile sunt preocupate mai puţin de România, Polonia, cine urmează să intre în euro, cred că sunt mai preocupate de cine s-ar putea să iasă din Zona Euro”, a explicat premierul.

În finalul declaraţiei sale, premierul a reluat ideea că solicitarea ca România să adere la Zona Euro nu va fi făcută în absenţa unei stategii a BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, luni, la o conferină pe teme economice, că autorităţile române trebuie să se gândească bine dacă menţin data de 1 ianuarie 2019 pentru adoptarea euro, deoarece acest obiectiv este unul foarte ambiţios.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici