Ponta: USL a decis să propună ca mandatul prezidenţial să aibă o durată de patru ani

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a confirmat faptul că la nivelul USL s-a decis ca în noua Constituţie să fie prevăzut că mandatul prezidenţial va fi exercitat pe o perioadă de patru ani, nu de cinci ani ca în prezent, iar alegerile, inclusiv cele parlamentare, nu vor mai fi organizate iarna.

224 afișări
Imaginea articolului Ponta: USL a decis să propună ca mandatul prezidenţial să aibă o durată de patru ani

Ponta: USL a decis să propună ca mandatul prezidenţial să aibă o durată de patru ani (Imagine: Shutterstock)

"Am decis că propunerea USL este de a avea un mandat prezidenţial de patru ani şi de a avea, practic, o dată la doi ani, o dată alegeri parlamentare, o dată alegeri prezidenţiale. Următorul mandat nu se va mai putea termina în luna decembrie sau vom găsi soluţia juridică prin care să pot organiza alegerile până în luna noiembrie cel târziu", a spus Ponta după ce a participat la conferinţa "Cities of Tomorrow": dezvoltarea urbană, încotro?, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germanǎ (AHK Romania) şi MEDIAFAX.

El a explicat că organizarea alegerilor în perioada de iarnă, precum în luna decembrie, reduce nivelul participării la vot, din cauze naturale.

Liderii USL au avut, luni seară, o discuţie asupra propunerilor de modificare a Constituţiei şi au convenit asupra amendamentelor la legea fundamentală, urmând ca propunerile să fie înaintate Comisiei de revizuire a Constituţiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse USL.

Preşedintele va fi definit prin Constituţie drept şef al statului, iar mandatul acestuia va fi de patru ani, la fel ca şi cel al Parlamentului, însă data alegerilor ar urma să fie decalată, conform propunerilor convenite în USL.

Totodată, la propunerea liderului PNL, Crin Antonescu, data alegerilor parlamentare ar urma să fie stabilită între 1 aprilie - 1 noiembrie, pentru a se evita situaţia organizării alegerilor în perioada iernii.

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici