Preşedintele Băsescu a promulgat legea de ratificare a Acordului de asociere al Serbiei cu UE

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, joi, legea pentru ratificarea Acordului de stabilizare şi de asociere între UE şi Serbia, care a fost votat de Senat pe 2 aprilie.

261 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu a promulgat legea de ratificare a Acordului de asociere al Serbiei cu UE

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale transmis MEDIAFAX, şeful statului a semnat "decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului de stabilizare şi de asociere între Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Republica Serbia, pe de altă parte, semnat la Luxemburg la 29 aprilie 2008".

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de stabilizare şi de asociere al Serbiei fusese votat pe 2 aprilie de Senat, Cameră decizională.

La propunerea preşedintelui Comisiei pentru politică externă, Titus Corlăţean, plenul Senatului a decis ca ratificarea să fie însoţită de textul unei declaraţii a Parlamentului României.

Corlăţean a subliniat că acestă declaraţie reprezintă o clauză asiguratorie cu privire la ce va urma în privinţa respectării drepturilor cetăţenilor sârbi de origine română. "Guvernul României, partenerii europeni care vor fi semnalaţi, inclusiv prin difuzarea acestei declaraţii de către depozitar, să fie extrem de atenţi şi implicaţi de o manieră europeană în asigurarea conformităţii Serbiei cu criteriile politice, începând cu conservarea dreptului la conservarea şi afirmarea identităţii naţionale a cetăţenilor sârbi de origine română", a menţionat senatorul PSD.

La rândul său, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a spus că MAE este de acord cu varianta unei declaraţii interpretative care să facă parte din instrumentul de ratificare al acordului de asociere.

El a arătat că există determinarea ca, dincolo de aspectele politice, să se găsească pârghiile şi mecanismele în aşa fel încât România să urmărească modul în care criteriile politice care s-au aplicat în România se aplică tuturor statelor candidate pentru respectarea unor valori şi standarde.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PDL Viorel Badea a precizat că, în calitate de reprezentant în Parlamentul României al românilor din Serbia, nu a văzut niciun fel de îmbunătăţire a tratamentului acordat etnicilor români din această ţară, el adăugând că au existat episoade care l-au făcut să fie extrem de îngrijorat.

El a arătat că membrii Comisiei pentru românii de pretutindeni au dat un aviz negativ pentru acest acord de stabilizare, pentru a da un semnal partenerilor României că doresc ca românii din Serbia să se poată bucura de limba română în şcoală şi biserică.

Pe 28 februarie, Badea declara că ratificarea în Senatul României a Acordului de asociere şi stabilizare al Serbiei la UE depinde de semnarea de către Belgrad a protocolului cu partea română privind statutul minorităţilor.

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat pe 1 martie la Bruxelles, în acesta fiind precizată expres asumarea de către Belgrad a conexiunii dintre aderarea la UE şi criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ şi protecţia minorităţilor naţionale, a informat MAE român.

Potrivit MAE, "semnarea acestui Protocol este rezultatul demersurilor repetate şi insistente ale României pentru stipularea unor măsuri concrete de protejare a drepturilor şi identităţii persoanelor aparţinând minorităţii române din Republica Serbia, inclusiv a persoanelor aparţinând acestei minorităţi din Valea Timocului".

"Cu toate că întâlnirea plenară a Comisiei Mixte a avut loc în luna mai 2011, Protocolul nu a putut fi convenit până în seara zilei de 29 februarie 2012, chiar dacă reprezentanţi ai celor două delegaţii s-au întâlnit de mai multe ori în a doua parte a anului 2011, inclusiv în lunile octombrie şi noiembrie", a mai susţinut MAE român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici