Preşedintele Băsescu nu vrea ca România să intre în "jocul" Chişinăului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la TVR, că îi este greu să înţeleagă politica Partidului Comunist de la Chişinău, dar că nimic din agresivitatea preşedintelui, premierului şi a ministrului de Externe din această ţară nu va schimba poziţia României faţă de Republica Moldova.

2 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu nu vrea ca România să intre în "jocul" Chişinăului

Preşedintele Băsescu nu vrea ca România să intre în "jocul" Chişinăului

"Este greu pentru mine să înţeleg politica Chişinăului, politica Partidului Comunist din Republica Moldova, dar vă pot spune că nimic din ceea ce face Chişinăul astăzi, inclusiv agresivitatea publică a preşedintelui Voronin, a premierului Tarlev, a ministrului de Externe Stratan, nu schimbă poziţia noastră faţă de Republica Moldova", a spus Băsescu, întrebat despre deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări, care a culminat cu expulzarea a doi diplomaţi români de la Chişinău.

El a menţionat că va rămâne un susţinător fără rezerve al strângerii relaţiilor cu poporul român în integralitatea lui, "pentru că acolo sunt români, cei 4,5 milioane sunt români".

Întrebat dacă este de părere că toţi cei 4,5 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt români, Băsescu a răspuns: "Bun, generic, or mai fi şi..."

El s-a arătat de acord ca şi cetăţenii din Republica Moldova care nu sunt de etnie români să poată primi cetăţenia română.

Preşedintele a amintit că de trei ani insistă pentru relaxarea condiţiilor de acordare a cetăţeniei române pentru locuitorii Republicii Moldova.

"Vreau să cred că în zilele următoare, în săptămânile următoare, Guvernul României va face ce trebuie pentru ca în primul rând absolvenţii de liceu - avem 7.000 de tineri moldoveni care studiază în România, unii sunt la liceu, alţii sunt la facultate - absolvenţii de liceu şi de facultate, la primirea diplomei, dacă cer, ar trebui să poată primi prompt cetăţenia română. Şi foarte mulţi dintre ei cer, pentru că Republica Moldova nu le recunoaşte nici diplomele din România, atât de departe s-a mers cu politica antiromânească a Partidului Comunist din Republica Moldova", a spus Băsescu.

În opinia sa, cetăţenii din Moldova suportă o nedreptate a istoriei.

"Ribbentrop şi Molotov s-au înţeles să rupă o bucată din România. Noi nu avem dreptul să considerăm că trebuie să îi tratăm ca pe străini pe românii din Republica Moldova şi din acest punct de vedere am găsit o soluţie bună, să nu răspundem la provocările puterii comuniste de la Chişinău. Comunismul nu a reuşit nicăieri, nu va reuşi nici în Republica Moldova", a spus Băsescu.

Întrebat dacă România nu va expulza, după gestul Chişinăului, doi diplomaţi moldoveni, Băsescu a răspuns: "Acesta este punctul meu de vedere, să nu intrăm în jocul Chişinăului".

El a mai spus că Bruxelles-ul este gata să negocieze cu Chişinăul, în urma poziţiei Bucureştiului, un acord privind accesul forţei de muncă din Republica Moldova în UE, care să ofere condiţii similare cu cele oferite muncitorilor români.

El a adăugat că România a avut, cu ambasadorii UE la Bucureşti dar şi cu liderii UE, o poziţie extrem de tranşantă pentru ca în document să nu se folosească sintagma "limba moldovenească".

"În acest tratat nu li se va oferi un tratat cu limba moldovenească, ci un tratat care să vorbească strict de limba oficială a a statului", a spus Băsescu.

Întrebat dacă crede că autorităţile de la Chişinău vor fi de acord cu acest lucru, şeful statului a răspuns: "Va fi o opţiune, iar Partidul Comunist din Republica Moldova îşi va asuma responsabilitatea de a da cu piciorul unei şanse pentru fiecare dintre cetăţenii Republicii Moldova".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici