Preşedintele Băsescu s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu PF Teofil al III-lea şi PF Daniel

Preşedintele Traian Băsescu i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe PF Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi al Întregii Palestine, şi pe PF Daniel, Patriarhul BOR, cei trei oficiali subliniind în discuţiile avute multiplele implicaţii ale crizei din Orientul Mijlociu.

924 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu PF Teofil al III-lea şi PF Daniel

PF Teofil al III-lea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Preafericirea Sa Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi al Întregii Palestine, şi pe Preafericirea Sa Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia vizitei PF Teofil al III-lea în România, prilejuită de sărbătoarea patronului spiritual al Bucureştiului, Sfântul Dimitrie Basarabov.

Preşedintele Băsescu a evocat întâlnirea cu PF Teofil al III-lea care a avut loc în marja vizitei de stat în Israel din ianuarie, exprimându-şi aprecierea pentru eforturile pe care Patriarhia Ierusalimului le face cu scopul de a cultiva dialogul între religii şi confesiuni la Locurile Sfinte.

Totodată, preşedintele Băsescu i-a mulţumit Patriarhului Teofil al III-lea "pentru deschiderea cu care a sprijinit restabilirea comuniunii bisericeşti depline dintre Patriarhia Ierusalimului şi Patriarhia Română", menţionează sursa citată.

La rândul său, Patriarhul Ierusalimului a mulţumit pentru ospitalitatea primirii şi pentru contribuţia comunităţii româneşti la Locurile Sfinte, fie că sunt pelerini sau cetăţeni stabiliţi în Ierusalim, conform comunicatului Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a mai vorbit despre faptul că pluralismul cultural şi diversitatea religiilor reprezintă o experienţă benefică dacă este acceptată în sensul cunoaşterii şi al toleranţei, al respectului reciproc.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a mulţumit preşedintelui Traian Băsescu pentru modul în care a încurajat, în toţi aceşti ani, cooperarea dintre instituţiile statului şi Biserică, adăugând faptul că vizita PF Teofil al III-lea în România înseamnă foarte mult pentru credincioşii din ţara noastră, confirmând, astfel, legăturile istorice şi spirituale profunde care ne leagă de Locurile Sfinte, se mai arată în comunicat.

"În încheiere, cei trei înalţi oficiali au subliniat multiplele implicaţii ale crizei din Orientul Mijlociu, o realitate dramatică care ne obligă să reflectăm la contribuţia pe care inclusiv Biserica, în dialog cu instituţiile statului şi cu societatea, o poate avea pentru a promova o cultură a păcii şi a solidarităţii", menţionează sursa citată.

Cu acest prilej, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Patriarhul Teofil al III-lea cu Ordinul Naţional „Steaua României” - în grad de Mare Cruce.

Delegaţia Patriarhiei Ierusalimului condusă de Preafericitul Teofil al III-lea a ajuns la Bucureşti vineri, aducând o icoană cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci.

Preafericitul Teofil al III-lea se va afla în România în perioada 24 - 27 octombrie, la invitaţia Patriarhului Daniel.

Duminică, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Patriarhul Teofil al III-lea şi delegaţia de la Ierusalim participă la Sfânta Liturghie de la Biserica "Sfântul Gheorghe Nou", ctitoria lui Constantin Brâncoveanu. Această biserică a fost sfinţită, în iunie 1707, de Patriarhul Hrisant Nottara al Ierusalimului.

Luni, în ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Patriarhul Teofil şi Patriarhul Daniel, la Catedrala Patriarhală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici