Preşedinţia UE: COREPER II a amânat discuţia privind aderarea la Schengen, România a cerut timp

Discuţia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, programată pentru reuniunea COREPER II de miercuri, a fost amânată pentru săptămâna viitoare după ce Bucureştiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei UE.

394 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia UE: COREPER II a amânat discuţia privind aderarea la Schengen, România a cerut timp

Preşedinţia UE: COREPER II a amânat discuţia privind aderarea la Schengen, România a cerut timp (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Chestiunea aderării României şi Bulgariei la Schengen, plasată iniţial pe agenda COREPER II (reprezentanţii permanenţi ai statelor membre la Bruxelles - n.r.) de miercuri, a fost amânată pentru săptămâna viitoare, deoarece România a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre", a precizat Vykintas Pugaciauskas, purtător de cuvânt al Preşedinţiei lituaniene a UE.

"România a cerut acest lucru, iar noi (Preşedinţia lituaniană) am spus «da», întrucât încercăm să facem tot ce putem pentru un răspuns favorabil", a mai spus Pugaciauskas, adăugând însă că depinde de Bucureşti, în cele din urmă, să convingă statele membre să dea un vot unanim privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din decembrie.

Aderarea României şi Bulgariei figurează pe agenda provizorie a Consiliului JAI din decembrie.

Dacă nu vor fi însă semnale că este posibilă o decizie favorabilă, chestiunea aderării va fi scoasă de pe agenda JAI.

Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, la 8 octombrie, la solicitarea MEDIAFAX, că Haga va aştepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen.

"Guvernul olandez va aştepta raportul MCV pentru a-şi stabili poziţia, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen", se arată în răspunsul Ambasadei olandeze la Bucureşti.

Aceasta subliniază că este important ca România să continue să ia "măsuri ireversibile şi de durată în vederea introducerii şi implementării reformelor în justiţie şi a luptei împotriva corupţiei, aşa cum s-a stabilit între România şi Uniunea Europeană".

Potrivit purtătorului de cuvânt al CE, Mark Gray, Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat la "începutul anului 2014".

Iniţial, Comisia Europeană anunţase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.

În condiţiile în care Olanda aşteaptă raportul MCV, care va fi publicat ulterior Consiliului JAI, este puţin probabil ca subiectul să mai figureze pe agenda reuniunii, întrucât pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici